Door naar content

Whisky Tasting Festival met oude jenever, rum en whisky

24 september 2021

Op zaterdag 18 september 2021 vond in de Werkspoorkathedraal in Utrecht het Whisky Tasting Festival plaats. Op deze prachtige locatie hadden de bezoekers ruim de tijd – van 14:00 uur tot 20:00 uur – om te genieten van talloze heerlijke gedistilleerde dranken.

Whisky Tasting Festival

Namens De Monnik Dranken waren Ronald Anneveldt en Arjan Hartkamp naar Utrecht afgereisd. Zij hadden niet alleen whisky meegenomen, maar ook jenever en rum stond op de proeftafel.

Oude jenever

De Barrel Aged Genevers - 8 YO en 12 YO - van Filliers werden met open armen ontvangen in de Werkspoorkathedraal. Deze gelagerde genevers vallen onder het type ‘oude jenever’.

Oude jenever bevat minimaal 15% moutwijn en hoeft geen houtlagering te hebben ondergaan. Jonge jenever bevat bijvoorbeeld maximaal 15% moutwijn.

Het onderscheid tussen oude en jonge jenever stamt uit de periode rond de 2e Wereldoorlog. Er was rond die tijd nauwelijks graan voor de moutwijn beschikbaar en zo ontstond jonge jenever.

Het verschil in smaak

Jonge jenevers hebben vaak een fris, kruidig en licht bloemig smaakprofiel. Oude jenever is vaak wat zachter, met een moutige en volle smaak.

Rum steeds populairder

Naast de jenever stonden er ook een aantal prachtige soorten rum op de proeftafel; Dictador Rum uit Colombia en El Dorado Rum uit Guyana.

De populariteit van rum stijgt al jaren. Met name jongeren verdiepen zich in rum, deze drank is dan ook ontzettend veelzijdig en kent een enorm groot smaakpalet.

Whisky

Whisky mocht uiteraard niet ontbreken. In Utrecht kon men o.a. de whisky’s van Glengoyne, Tamdhu, Smokehead, Amrut en Kavalan proeven.

Loch Lomond & Glen Scotia

Arjan Hartkamp had een groot assortiment van ‘zijn’ Loch Lomond en Glen Scotia whisky’s uitgestald.

Waterford

Het Ierse Waterford Whisky krijgt steeds meer volgers. Dit komt mede door het transparante verhaal dat de distilleerderij uit het zuidoosten van Ierland heeft.

Vanaf het moment dat het zaadje van de gerst de grond in gaat tot het moment van bottelen. Het is allemaal te volgen op de website van Waterford.

Zeer interessant, zeker voor de wat meer ervaring whiskydrinker!

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Whisky Tasting Festival Utrecht nogmaals hartelijk danken voor een zeer geslaagd festival.

Back to top