Door naar content

Drenthe maakt kennis met Loch Lomond en Glen Scotia

25 april 2022

Op woensdag 13, donderdag 14 en vrijdag 22 april 2022 was Arjan Hartkamp te vinden op de Hondsrug in Drenthe. Niet alleen om één van de vele hunebedden te bezoeken, maar ook vanwege 3 proeverijen met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia.

Arjan's whiskyreis

Onze brand ambassador Arjan Hartkamp is een whiskyliefhebber en daarnaast groot liefhebber van ongerepte natuur. Arjan maakte dan ook een echt uitje van zijn meerdaagse whiskyreis door Drenthe.

Op woensdagochtend vertrok hij al vroeg voor een flinke wandeling door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ook bracht hij nog even een bezoek aan Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Eetcafé Melody

Daarna was het voor Arjan de hoogste tijd om zich te melden bij Eetcafé Melody in Barger Oosterveld. Vroeger was dit een zelfstandig dorpje, gelegen op een hoge zandrug. Maar tegenwoordig is dit voormalige ontginningsdorp als woonwijk een onderdeel van Emmen.

úw topSlijter Arends

De prachtige zaal van Eetcafé Melody is uitermate geschikt voor het organiseren van proeverijen. Dat vinden Lida en Martin van úw topSlijter Arends ook. Sinds de opening van de slijterij in het winkelcentrum Angelslo aan de Statenweg op 1 oktober 2019 organiseren zij er met grote regelmaat proeverijen.

Loch Lomond en Glen Scotia

Dit keer stonden er 8 glazen whisky klaar voor de bezoekers. 6 van Loch Lomond uit de Highlands en 2 van Glen Scotia uit Campbeltown.

Nadat Arjan enige uitleg had gegeven over de geschiedenis en achtergronden van de Loch Lomond distilleerderij en de Glen Scotia distilleerderij ging de proeverij van start.

Smaakvolle avond

Het werd een smaakvolle avond, waarbij de gasten tussen het proeven van de whisky’s door ook konden genieten van enkele culinaire hapjes. Deze combineerden mooi met de smaken van de whisky’s.

Bij de frisse en fruitige Inchmurrin 12 Years Old werd bijvoorbeeld een uiensoep geserveerd. De 18 jaar oude Loch Lomond werd begeleid door een mooie oude kaas. Deze combinatie was een ware streling van de smaakpapillen.

De eerste 4 whisky’s waren allen van Loch Lomond. In Emmen en omstreken had men inmiddels een goed beeld van de grote diversiteit van de single malt whisky’s van Loch Lomond.

2 grote prijzen in 2021 voor Glen Scotia

De volgende 2 whisky’s die op de proefmat stonden waren van Glen Scotia. Deze kleine distilleerderij werd in 1832 opgericht in het kleine kuststadje Campbeltown.

Afgelopen jaar werd de Glen Scotia 25 Years Old uitgeroepen tot beste single malt whisky ter wereld. Een fantastische prijs! Bovendien mochten Iain McAlister en zijn team in november vorig jaar de titel ‘beste distilleerderij van Schotland’ in ontvangst nemen.

De bezoekers waanden zich dankzij de filmpjes en afbeeldingen die Arjan liet zien in het roemruchte Campbeltown.

Natuurlijk ontdek je de whisky’s van Glen Scotia pas echt als je ze hebt geproefd. En dat deden de gasten maar al te graag.

Glen Scotia Double Cask

Een aantal gasten moest even wennen aan de Glen Scotia Double Cask. Na de 2e keer proeven werd het ziltige, maritieme karakter van deze whisky duidelijk herkend. Dit zorgde voor een mooi discussiepunt aan de proeftafels.

Glen Scotia 15 Years Old

De 15 jaar oude Glen Scotia is een echte belevenis. Wanneer je deze whisky 15 seconden in de mond houdt ontstaat er een explosie van smaken en geuren.

Een prachtige whisky en een aantal bezoekers reserveerde gelijk een fles bij Lida en Martin, zodat zij thuis ook van deze whisky konden genieten.

Loch Lomond 12 Years Old Peated

In het laatste proefglas van de avond zat een peated whisky van Loch Lomond. Bij deze whisky werden pure chocolade en truffels geserveerd. Dit was een prachtige combinatie en zorgde voor een heerlijke afsluiting.

Loch Lomond en Glen Scotia bij Mitra Zuidlaren

Op donderdag 14 april 2022 stond er een proeverij op het programma bij Mitra Zuidlaren. Van Emmen naar Zuidlaren is het - via de Hunebed Highway - slechts 45 minuten rijden.

Arjan als toerist door Drenthe

De 'opvoedkolonies' liet Arjan daarbij even voor wat het was. Wel bracht hij een bezoek aan Kabouterland in Exloo en het grootste Hunebed van Nederland in Borger. In Zuidlaren had hij nog tijd over om op de foto te gaan met Berend Botje alvorens Arjan zich melde bij Brasserie Bommel.

Hier hadden zich 29 whiskyliefhebbers verzameld op uitnodiging van Remko en Emil van Mitra Zuidlaren. In de kleine en gezellige zaal – met fraaie fotowand – stonden de ingerichte tafels met ingeschonken glazen al klaar.

Loch Lomond Single Grain

Het werd een mooie avond in Zuidlaren waar men begon met de Loch Lomond Single Grain. Deze lichte en fruitige whisky met de geur van biscuit was voor menigeen bijzonder omdat zij voor het eerst kennis maakten met een single grain whisky.

Zeldzaamheid

Een single grain whisky is sowieso een zeldzaamheid in de whiskywereld. Er wordt wel veel grain whisky geproduceerd, maar deze wordt meestal gebruikt als mix in de blended whisky’s.

Cooperage

Er valt veel te vertellen over de Loch Lomond distilleerderij. Zo beschikt Loch Lomond, als één van de weinige distilleerderijen in Schotland, over een eigen kuiperij. Per jaar worden daar zo’n 20.000 vaten gemaakt en hersteld.

Intens en zwaar beroep

De ‘barrel makers’ oftewel ‘coopers’ hebben een intens en zwaar beroep en krijgen een target opgelegd om een bepaald aantal vaten per week te maken c.q. te herstellen. Een vakmanschap dat niet voor iedereen is weggelegd.

Loch Lomond Triple Twelve

In Zuidlaren kreeg men 3 12 jaar oude whisky’s te proeven. Door gebruik te maken van verschillende gistsoorten, geturfde en ongeturfde gerst en verschillende distilleerketels zijn deze 3 whisky’s totaal verschillend van smaak.

Loch Lomond 12 Years Old Inchmurrin

De Inchmurrin wordt gedistilleerd in de Lomond still en is fluweelzacht en fruitig van smaak.

Loch Lomond 12 Years Old

Deze whisky was één van de favorieten in Zuidlaren. Er is een vleugje turf waarneembaar in combinatie met zoete fruitige tonen van perzik en peer. De whisky ontving een platina medaille in San Francisco.

Loch Lomond 12 Years Old Inchmoan

Deze whisky is vernoemd naar het in het meer Loch Lomond gelegen eiland Inchmoan. ‘Inch’ betekent eiland en ‘moan’ turf, oftewel ‘het eiland van turf’. De whisky heeft dan ook een rokerig karakter met een kruidige ondertoon.

Verschillend smaakprofiel

Met deze 3 whisky’s demonstreert Loch Lomond het vermogen om een reeks whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel te creëren; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Met een bootje naar Borger?

Arjan had zijn auto naast het beroemde beeld van Berend Botje geparkeerd. Terwijl hij na afloop van de proeverij van Mitra Zuidlaren zijn spulletjes aan het inladen was ontstond er een idee.

De volgende proeverij – in Borger – stond pas ruim een week later op het programma. En in een week tijd kun je prima via het Zuidlaardermeer naar Borger varen.

Qua verhaal past dat ook mooi bij de whisky’s van Glen Scotia en Loch Lomond;

Campbeltown

Campbeltown ligt aan zee en de whisky’s van Glen Scotia hebben allemaal een kenmerkend ziltige en maritiem karakter.

Alexandria

Alexandria, waar de Loch Lomond whisky’s vandaan komen, ligt aan de oever van het grootste zoetwatermeer van Schotland.

2 whisky’s (Inchmurrin en Inchmoan ) uit de line-up van Arjans proeverijen zijn vernoemd naar eilanden in dit meer.

Prachtig avontuur

Het had een prachtig avontuur kunnen worden, maar het bleef uiteindelijk allemaal bij een idee.

De Slijterij in Borger

Naast 9 hunebedden heeft Borger ook een slijterij. Dit familiebedrijf is een ware attractie voor liefhebbers van bier, wijn en gedistilleerd.

Nel Oldenbeuving en haar zoon Laurens organiseren met enige regelmaat een proeverij. Op vrijdag 22 april 2022 hadden zij Arjan Hartkamp uitgenodigd voor een proeverij met de whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia.

Vlint 21

Ruim 29 whiskyliefhebbers hadden zich verzamelt in de Hunnezaal van Vlint 21. Dit moderne en jonge restaurant is onderdeel van Hotel Bieze.

In de keuken maken ze gebruik van OER producten; robuust & puur voor de vleeseter én de veganist. De chef had een menukaart samengesteld die was afgestemd op de 8 whisky's. Een mooi stukje foodpairing!

Mysterieuze whisky

Bij binnenkomst kreeg iedereen een welkomstdrankje. Deze mysterieuze whisky viel direct al goed in de smaak, maar het bleef nog even een verrassing wat het precies was.

Loch Lomond Original

Na deze opwarmer hield Arjan een presentatie over de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Tussendoor werd de 1e whisky – Loch Lomond Original - van de avond geproefd.

Deze aangename en vriendelijke whisky met een alcoholpercentage van 40% werd begeleid met Oud Bokrijker kaas uit België.

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

De Inchmurrin is een whisky voor fijnproevers. Aangenaam zacht en fris. In combinatie met de Roquefort kaas een ware smaakbeleving.

Loch Lomond 12 Years Old

Bij de Loch Lomond 12 YO valt de perfecte balans tussen een lichte rokerigheid in combinatie met fruitige tonen van peer direct op.

Heerlijk in combinatie met de bruschetta met gerookte zalm en mayonaise van limoen.

Loch Lomond 18 Years Old

De Loch Lomond 18 werd samen met een prachtig gerecht geproefd. Dit bestond uit carpaccio met oude kaas, zongedroogde tomaat, kappertjes, pijnboompitten en truffelmayonaise.

Deze combinatie was voor de deelnemers een ware beleving met veel smaken en een lang mondgevoel.

Glen Scotia Double Cask

Als 5e whisky kreeg men in Borger de Double Cask van Glen Scotia te proeven. Arjan vertelde hoe de invloeden van de zee zorgen voor het ziltige karakter van deze whisky.

Bij deze whisky werd een geroosterde bruschetta met serranoham en aïoli geserveerd.

Glen Scotia 15 Years Old

Deze 15 jaar oude whisky wordt slechts in kleine hoeveelheden gedistilleerd. En dat is jammer omdat het een uitzonderlijk goede whisky is met kenmerkende tonen van vanille, zeenevel en een heerlijke kruidigheid.

Hier werd een stukje fuet met truffel bij geserveerd.

Glen Scotia Victoriana

Ook de Glen Scotia Victoriana wordt in kleinere batches uitgebracht. De whisky komt rechtstreeks uit het vat en heeft met 54,2% een stevig alcoholpercentage.

Deze volle kruidige whisky met lichte rokerige tonen werd gecombineerd met een chocolade brownie.

Loch Lomond Inchmoan

De avond werd afgesloten met de geturfde Inchmoan van Loch Lomond. Deze rokerige whisky met een zoete ondertoon vormde een heerlijke combinatie met chocolade rotsjes.

Jenever

Aan het eind van de proeverij gaf Arjan antwoord op de vraag wat men bij binnenkomst had geproefd. Het had een whisky van Loch Lomond of Glen Scotia kunnen zijn. In het glas zat echter geen whisky, maar een 12 jaar oude vatgerijpte jenever van Filliers.

Mooie whiskyreis door Drenthe

Het waren een paar fantastische dagen voor Arjan. Hij genoot van het enthousiasme van de whiskyliefhebbers in Emmen, Zuidlaren en Borger.

Langs deze weg willen wij Lida en Martin van úw topSlijter Arends, Remko en Emil van Mitra Zuidlaren en Nel en Laurens van De Slijterij in Borger nogmaals hartelijk bedanken voor de geslaagde proeverijen.

Back to top