Door naar content

Felipe Tosso van Ventisquero uitgeroepen tot Chilean Winemaker of the Year 2022

08 april 2022

Tim Atkin schrijft jaarlijks een uitgebreid rapport over Chileense wijnen. Daarin beoordeelt hij niet alleen de wijnen uit Chili, maar roept hij ook de wijnmaker van het jaar uit. In 2022 is deze eer te beurt gevallen aan Filipe Tosso, chef wijnmaker bij ViƱa Ventisquero.

Atkin vol lof over wijnen Ventisquero

De gerenommeerde wijnschrijver uit Groot-Brittanniƫ heeft dit jaar zijn 6e Chilean Special Report uitgebracht. Het 196 pagina's tellende rapport is een fraai overzicht van wat 's werelds op 4 na grootste wijn producerende land van de wereld te bieden heeft.

Gedurende zijn rondreis van 3 weken door Chili proefde Atkin meer dan 1000 wijnen en bezocht hij 187 wijnboeren. Daarbij liep hij door de wijngaarden en wijnkelders. Dat gaf hem inzichten die hij anders niet zou krijgen.

Atkin prees Tosso en Ventisquero voor de kwaliteit van de wijnen. Van de Clasico instapwijnen tot de topwijnen die tot de beste van Chili of zelfs de wereld behoren. Ook de Grey-wijnen ontvingen mooie beoordelingen (tussen 91 en 94 punten) en complimenten van de gerenommeerde wijnschrijver uit Groot-Brittanniƫ.

Winemaker of the Year 2022

Felipe Tosso is uiteraard zeer vereert met de uitverkiezing tot Winemaker of the Year. Zijn doel is om mooie wijnen te maken, maar dit doet hij niet alleen. Daarom wil hij graag vermeld hebben dat deze prijs het werk van het gehele Ventisquero-team is.

Meer dan 20 jaar ervaring

Tosso werkt al meer dan 20 jaar voor ViƱa Ventisquero en is nu de ā€˜chief wine makerā€™. Na zijn studie heeft hij wereldwijd ervaring opgedaan in het wijnmaken. Hij was werkzaam in de Barossa Valley (AustraliĆ«), Bordeaux (Frankrijk), Sonoma Valley en Napa Valley (VS), maar ook in ArgentiniĆ« en ItaliĆ«.

Tara-wijnen

De Tara-wijnen behoren tot Ć©Ć©n van zijn meest bijzondere projecten bij Ventisquero. Dit zijn pure en ongefilterde wijnen afkomstig uit de Atacama-woestijn. Een onwaarschijnlijke plek voor wijnbouw.

De wijnen worden op ambachtelijke wijze en in kleine oplages geproduceerd. In het Chile Special Report ontving de buitengewone reeks Tara-wijnen tussen de 92 en 96 punten.

Icoonwijnen

De icoonwijnen HerĆŗ, Enclave, Pangea, Obliqua en Vertice scoren ook geweldig. Zij ontvingen tussen de 93 en 96 punten.

ViƱa Ventisquero

Ventisquero bezit wijngaarden in Chiliā€™s belangrijkste wijnbouwgebieden. In Coastal Maipo, Casablanca, Colchagua, Leyda en Huasco (Atacama) worden wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. Daarbij staat het milieu voorop.

Gecertificeerd duurzame Chileense wijn

In 2011 ontving ViƱa Ventisquero als allereerste wijnbedrijf in Chili de kwalificatie ā€œGecertificeerd duurzame Chileense wijnā€. Sinds 2013 strekt de certificering zich ook uit tot de wijnmakerij en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vooruitstrevend en dynamisch

In alles straalt Ventisquero uit dat het een vooruitstrevend en dynamisch wijnbedrijf is. Dat Filipe Tosso door Tim Atkin is verkozen tot wijnmaker van het jaar is een erkenning voor het harde werk dat men bij ViƱa Ventisquero heeft verricht.

Het is bovendien een mooie drijfveer om ook in de toekomst fantastische wijnen te maken waar wijnliefhebbers van over de hele wereld van kunnen genieten.

Back to top