Door naar content

Lancering Tamdhu 18YO Speyside Single Malt Whisky groot succes!

14 april 2022

Op maandag 11 april 2022 organiseerde De Monnik Dranken in samenwerking met het Schotse Ian Macleod Distillers een fantastisch Tamdhu Whisky Diner bij Whiskybar The Malt Vault te Utrecht. Dit ter gelegenheid van de lancering van Tamdhu 18 Years Old.

Bijzondere avond met Tamdhu

Eigenaren van slijterijen, horeca, bloggers en whiskyjournalisten kwamen vanuit heel Nederland richting Utrecht om deze speciale avond bij te wonen!

Gordon Dundas was speciaal overgekomen vanuit Schotland om zijn kennis en enthousiasme over te brengen op het publiek. Gordon is Global Brand Ambassador voor Ian Macleod Distillers, Keeper of the Quaich en tevens alom bekende whiskygoeroe!

De avond stond geheel in het teken van Tamdhu Speyside Single Malt Whisky in combinatie met Spaanse tapas pairing. Tamdhu heeft de core range reeds uitgebreid en dit prachtige merk verdient het dan ook om flink in de spotlight te worden gezet!

Materclass

Om 16:30 uur werden de gasten hartelijk ontvangen met een mooie old fashioned op basis van Tamdhu 12YO. Waarna de gasten om 17:00 uur werden begeleid naar hun tafels voor de masterclass.

De line-up zag er als volgt uit:

• TAMDHU 12YO Speyside Single Malt Scotch Whisky 0,70 ltr.
• TAMDHU Speyside Quercus Alba Distinction 0,70 ltr.
• TAMDHU 15YO Speyside Single Malt Scotch Whisky 0,70 ltr
• TAMDHU 18YO Speyside Single Malt Scotch Whisky 0,70 ltr
• TAMDHU Speyside Cask Strength batch#6 56,8% 0,70 ltr

Bedankt

Namens De Monnik Dranken willen wij het personeel van The Malt Vault hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en hun professionele service. Daarbij alle gasten voor hun aanwezigheid en enthousiasme.

Tot slot gaat onze dank uit naar Gordon Dundas van Ian Macleod Distillers. Namens De Monnik Dranken waren Ivar Wittebrood en Frans Temmink van de partij.

Tamdhu 18 YO Speyside Single Malt Scotch Whisky

Tamdhu 18YO is een combinatie van Amerikaans eiken Oloroso en Europees eiken Oloroso-vaten. Het levenswater kenmerkt zich door het fruitige karakter na een vatrijping van 18 jaar op uitsluitend op sherryvaten. De whisky is gebotteld op 46.8% en niet koud gefiltreerd.

Proefnotitie
 
Kleur: Amber
Neus: Droge nootachtige sherry, kersen, melkchocolade, rum rozijnen, citrus, gebakken havermout en pruimen.
Smaak: Een complexe rijkdom van zoete vanille met bruine suiker, knapperige rode appel en gedroogd fruit.
Afdronk: Lang en verwarmend, gedroogde abrikoos en dadels, zachte specerijen en gestoofde appel.

Allocatie en verkoopinformatie

De allocatie en verkoop van Tamdhu 18YO verloopt via Joël de Kock en de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 107468 TAMDHU 18YO Speyside Single Malt Scotch Whisky 0,70 ltr

De verwachting is dat wij vanaf week 17 kunnen beginnen met uitleveren. Het betreft een uitbreiding van de core range, maar een beperkte en gelimiteerde allocatie voor 2022.

Tamdhu Whisky

Tamdhu Whisky is een Speyside single malt whisky. De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky’s van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op uitsluitend ex-sherry vaten, dus eigenlijk de traditionele Speyside whisky’s, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen.

From Spain to Speyside

Het maken van vaten is een tijdrovend karwei, dat bovendien een enorme dosis vakmanschap vereist. Allereerst wordt het hout geselecteerd: voor de Tamdhu vaten wordt zowel Amerikaans als Europees eikenhout gebruikt.

Het duurt zes jaar om een vat te maken, maar de bomen doen er nog een heel stuk langer over om te groeien. Na het kappen worden de boomstammen in gelijke balken gezaagd, zogenaamde staves.

Deze drogen 2 jaar in de open lucht. Het eerste deel van hiervan gebeurt in noord-Spanje, het tweede deel in Jerez, waar de luchtvochtigheid slechts 10 % is. Warm en droog dus.

Tamdhu whisky proeverij bij The Old Pipe

Op dinsdag 12 april ging Gordon Dundas op pad met Joris Post. Zij bezochten diverse winkels en Hotel de Naaldhof. Daarbij lag de nadruk natuurlijk op de gloednieuwe Tamdhu 18 Years Old.

In de avond gaf Gordon een zeer geslaagde proeverij bij Whiskyshop The Old Pipe in Sint-Oedenrode.

Back to top