Door naar content

Nieuw bij De Monnik Dranken: Domaine de la Ville Rouge

29 april 2022

De Rh么ne is 茅茅n van de belangrijkste wijngebieden in Frankrijk. Aan weerszijden van de rivier ligt in totaal 70.000 hectare aan wijngaarden. Vanwege de verschillen in onder andere klimaat, bodems en druiven wordt er vaak een tweedeling gemaakt tussen de noordelijke Rh么ne en zuidelijke Rh么ne.

De zuidelijke Rh么ne wordt in onze portfolio vertegenwoordigd door Domaine Brunely. Een wijnhuis uit de noordelijke Rh么ne ontbrak nog. Daar hebben we verandering in gebracht. Tijdens de Monnik Wine Experience hebben we vol trots Domaine de la Ville Rouge en hun prachtige wijnen gepresenteerd.

Domaine de la Ville Rouge

Domaine de la Ville Rouge ligt in het hart van de noordelijke Rh么nevallei bij het plaatsje Mercurol. Het domaine is opgericht in 1919 door Paul Girard en nog steeds in familiebezit. Paul werd opgevolgd door zoon Gaston en in 1975 nam diens zoon Edgar de leiding over. In 2006 kwam S茅bastien na zijn studie oenologie bij zijn ouders in het bedrijf als wijnmaker. S茅bastiens vrouw Audrey is sinds 2016 betrokken bij het wijnbedrijf en is verantwoordelijk voor de zakelijke kant van het bedrijf.In de begindagen had het wijngoed slechts een paar hectare aan wijngaarden en werd het fruit ingekocht. Inmiddels is het uitgebreid tot twintig hectare wijngaarden in de appellaties Crozes-Hermitage en Saint Joseph.

Het wijngoed is gemoderniseerd en de wijnen worden nu volledig op het wijngoed gevinifieerd. Niet alleen zijn de wijnen biologisch gecertificeerd sinds 2012, maar ook is het bedrijf sinds 2018 aangesloten bij Biodyvin. Biodyvin is een collectief van wijnboeren die biodynamisch werken volgens strenge richtlijnen. Zo heeft S茅bastien een natuurlijk ecosysteem binnen de wijngaarden gecre毛erd. Het ecosysteem is onder andere 聽door het planten van honingplanten die bijen aantrekken, het gebruik van natuurlijke mest, het planten van hagen en het plaatsen van vogelhuisjes ontstaan. Ook voert hij de werkzaamheden in de wijngaarden uit in lijn met de maankalender.De druiven worden handmatig geoogst. Voor de witte wijnen worden de druiven in hele trossen geperst. Na de eerste klaring op lage temperatuur vergist de wijn in houten vaten, waarna een rijping van ongeveer zes maanden volgt. Voor de rode wijnen worden de druiven geheel ontsteeld, gevolgd door een koudeschilweking van 4 tot 5 dagen. De rijping duurt ongeveer twaalf maanden in houten vaten of roestvrijstalen tanks, afhankelijk van de wijn.

De Monnik Dranken heeft drie prachtige wijnen van dit wijnhuis aan het assortiment kunnen toevoegen. Van de oostelijke oever komen de Crozes-Hermitage Blanc, 鈥Nathan鈥 en de de Crozes- Hermitage Rouge, 鈥Terre d鈥橢clat鈥. 鈥楴athan鈥 is vernoemd naar de zoon van S茅bastien en Audrey. Van de westelijke oever uit de appellatie St. Joseph komt de wijn 鈥Potier鈥. De naam 鈥楶otier鈥 is afgeleid van het Franse woord voor pottenbakker. Een beroep wat van oudsher veel wordt beoefend in deze streek.

Domaine de la Ville Rouge

Crozes Hermitage Blanc Nathan

Deze biologisch-dynamische cuv茅e uit de Crozes-Hermitage (Noord-Rh么ne) is gemaakt van 60% marsanne en 40% roussanne.

De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden vervolgens in zijn geheel geperst. De wijn rijpt 9 maanden op de fijne lie, in eikenhouten vaten.

Het resultaat is een charmante wijn met aroma鈥檚 van perzik, bloemetjes en honing. De wijn is prachtig in balans: hij is rond en rijk, maar heeft ook frisheid.

Domaine de la Ville Rouge

Crozes Hermitage Rouge Eclat

Deze biologisch-dynamische rode wijn komt uit Noord-Rh么ne, uit de appellatie Crozes-Hermitage.

Gemaakt van 100% syrah-druiven, afkomstig van wijnstokken van tachtig jaar oud. Na een handmatige oogst worden de druiven op traditionele wijze gevinifieerd en rijpen gedurende 12 maanden op eikenhout.

Dit levert een wijn op met een intens rode kleur en complexe aroma鈥檚 van rood fruit.

Een prachtig ronde, maar rijke wijn met een stevige afdronk.
Deze biologisch-dynamische rode wijn komt uit Noord-Rh么ne, uit de appellatie Crozes-Hermitage.


Domaine de la Ville Rouge

Saint-Joseph Potier


Deze biologisch- dynamische rode wijn komt uit Noord-Rh么ne, uit de appellatie Saint Joseph.

Gemaakt van 100% syrah-druiven, afkomstig van wijnstokken van tachtig jaar oud.

Na handmatige oogst worden de druiven op traditionele wijze gevinifieerd en rijpen 12 tot 14 maanden op eikenhout.

Het resultaat is een rijke, expressieve wijn met aroma鈥檚 van rood fruit, tabak en bloemen. Een elegante, goed gestructureerde wijn met zijdezachte tannines.


Back to top