Door naar content

Nieuw in het assortiment bij De Monnik Dranken: Château de Parnay

22 april 2022

Dat er uit de Franse streek de Loire prachtige wijnen komen wisten we natuurlijk al. In het portfolio van de Monnik Dranken komen de volgende wijnhuizen al voor;  Château d’Avrillé, Domaine des Souterrains, Denis Meunier, Domaine du Pré Semelé, Domaine Landrat Guyollot en Domaine de l’Epinay. Daarmee zijn er al een aantal mooie appellaties uit het uitgestrekte Loiregebied vertegenwoordigd, zoals; Pouilly Fumé, Sancerre, Touraine, Anjou, Vouvray, Chinon en Muscadet.

Daar hebben wij nu een heel bijzonder wijnhuis aan kunnen toevoegen: Château de Parnay, met wijnen uit de appellaties Saumur Champigny en Saumur.

Tijdens de online Monnik Wine Experience hebben de eerste klanten al kennis kunnen maken met de prachtige wijnen van dit wijnhuis.

Château de Parnay 

Château de Parnay ligt in het gelijknamige plaatsje Parnay iets ten oosten van Saumur en aan de rivier de Loire. De 35 hectares aan wijngaarden liggen in de appellaties Saumur Champigny en Saumur, waarvan de bodem bestaat uit klei op kalksteen. In het Frans ‘tuffeau’ genoemd.

Eind 19e eeuw koopt de rijke textielhandelaar Antoine Cristal het château en de wijngaarden om zijn levenslange droom om wijnmaker te worden waar te maken. Hij was altijd aan het experimenteren, innoveren en investeren om de kwaliteit van de wijngaarden en de wijnen te verbeteren. Dat leverde hem na verloop van tijd grote faam, successen en vele prijzen op. Zo was hij één van de eersten die de Amerikaanse wijnstokken met succes gebruikte om de Franse druivensoorten op te enten. Hij heeft op die manier de wijngaarden weer opgebouwd na de verwoestende phylloxera. Ook het perceel ‘Les Clos d’entre Les Murs’ is door hem opgezet. Een perceel dat niet alleen ommuurd is, maar waar de muren ook door het gehele perceel heen staan. De wijnstokken groeien door deze muren heen. Zo staan de wortels aan de koele, vochtige schaduwkant van de muur, terwijl de druiven in de zon kunnen rijpen aan de zuidkant.

Nadat Cristal stierf in 1931 raakte het wijngoed langzaam in verval. In 2006 werd het gekocht door de huidige eigenaar Régis Vincenot. Vincenot is ook eigenaar van twee andere châteaux en hij herstelde Antoine Cristals werk in volle glorie. Château de Parnay maakt nu prachtige, biologisch gecertificeerde wijnen, waaronder de drie in onze portfolio; Chemin des Murs, Le Clos en Château de Parnay.

 

Saumur Blanc - Château de Parnay

CHEMIN DES MURS


De goudgele kleur van deze karaktervolle wijn verraadt de perfecte rijping van de chenin-druif.

Elegant in de neus, met aroma's van limoen, citroengras, abrikoos en perzik en
frisse citrustonen die zo kenmerkend zijn voor het terroir in de Saumur.

Een wijn met natuurlijke frisheid, rond en zacht met subtiele fruittonen die lang blijven hangen.

De druiven voor deze wijn komen uit het heuvelachtige gebied dat uitkijkt over rivier de Loire, met een
bodem van klei en kalksteen, "tuffeau" op z'n Frans.

Saumur Champigny - Château de Parnay

LE CLOS

De cabernet franc-druiven voor deze karaktervolle wijn komen uit wijngaarden die uitkijken over de rivier de Loire, een heuvelachtig gebied met een bodem van klei en kalksteen.

De wijn rijpt 12 maanden op hout, gevolgd door 12 maanden rijping op de fijne lie. 

Het resultaat is een karaktervolle wijn met een intens robijnrode kleur en een prachtige paarse gloed.

De neus is aanvankelijk wat gesloten en doet denken aan de kalkstenen grotkelders van het château.
Al snel opent de neus zich en wordt je verrast door de frisheid van de bloemige, bladachtige en rode fruit aroma's.

De smaak is rond en goedgestructureerd, de tannines zijn zijdezacht door het terroir van klei en kalksteen.
Een vleugje levendigheid in de afdronk, het kenmerk van Loire-wijnen, is zeer aangenaam en verkwikkend. 

Saumur Champigny - Château de Parnay

CHATEAU DE PARNAY


De cabernet franc-druiven voor deze karaktervolle wijn komen uit
wijngaarden die uitkijken over de rivier de Loire,
een heuvelachtig gebied met een bodem van klei en kalksteen.

De druiven rijpen perfect in de Mediterraanse zon en dat zie je aan de kleur: prachtig granaatrood.

De neus van deze karaktervolle wijn is intens, soepel en complex:
met zoete aroma's van frambozen- en aardbeienjam, gecombineerd
met getoaste aroma's van drop en tonen van leer.

De (biologisch gecertificeerde) wijn heeft een volle smaak met een
delicate tanninestructuur en een lange, intense afdronk. 

 

Back to top