Door naar content

White Heather 15 YO & GlenAllachie 8 YO toegevoegd aan core-range GlenAllachie

13 april 2022

Binnenkort mogen we 2 nieuwe whisky’s verwelkomen op de Nederlandse markt. De White Heather 15 Years Old en GlenAllachie 8 Years Old zijn beiden afkomstig van Speyside distilleerderij van Billy Walker.

White Heather

De White Heather is een blended Scotch Whisky en is een fraaie toevoeging aan de bij GlenAllachie geproduceerde whiskymerken. Zeker als je bedenkt dat Billy Walker zijn roemruchte carrière ooit als blender is begonnen.

Blended Scotch whisky

Aan de voet van de Ben Rinnes gebeuren mooie dingen op whiskygebied. Eerder brachten Billy Walker en zijn team al whisky en rum uit onder de naam MacNair’s Boutique House of Spirits. Daar komt nu White Heather bij. Bij deze blended Scotch whisky geldt de leeftijd van de jongste whisky in de blend.

 

The GlenAllachie 8 YO Single Malt Whisky

Een veelbelovende single malt whisky

The GlenAllachie 8 YO Single Malt Whisky

De laatste aanvulling van de core-range van GlenAllachie. Deze jongste telg van de familie heeft wel wat verwachtingen waar te maken.

Daarom heeft Billy Walker zijn 50 jaar ervaring én een combinatie van Pedro Ximénez, oloroso sherry puncheons, virgin oak vaten en rode wijn barriques samen gevoegd om deze whisky tot een succes te maken.

Smaakvol

De whisky heeft een alcoholpercentage van 46%. Uiteraard is er ook voor deze whisky gekozen om de whisky niet bij te kleuren en ook niet koud te filtreren. Hierdoor behoudt de whisky zoveel mogelijk zijn smaak.

Al met al zijn dit de kenmerken van de whisky’s die The GlenAllachie in de afgelopen jaren veel fans heeft opgeleverd, dus dat belooft wat!

Proefnotities

Neus: Heidehoning, butterscotch en kaneel. Gevolgd door gember, geroosterde amandelen en mokka.

Smaak: Melassestroop, gedroogde sultanarozijnen en butterscotch. Kaneel, pepermunt en honing volgen hierop.

Afdronk: Honingzacht en kruidig met frisse munt.

White Heather 15 YO Blended Scotch Whisky

Goud op IWSC 2022

White Heather 15 YO Blended Scotch Whisky

Zoals we al zeiden is Walker zijn carrière in de whisky industrie begonnen als blender.  En deze vorm van vakmanschap mag zeker niet onderschat worden. Dat geldt voor de blended whisky zoals de White Heather, maar ook voor de single malts.

95 punten en goud

Walker bewijst keer op keer hier een meester in te zijn. Zijn nieuwste blend is dan ook – zelfs voor de officiële lancering – naar de International Wines en Spirits Competition (IWSC) gestuurd. Niet geheel onverwacht, oogstte de whisky direct lof van de jury en kreeg het met 95 punten goud!

De jury

Het commentaar van de jury was als volgt: “We worden aangetrokken door een uitbundige, bloemige neus met delicate tonen van rijpe citroen en zaagsel van eik. De smaak is complex en geparfumeerd en onthult een prachtige asachtige rook en heerlijke smaken van gemoute granen. Uitstekend!”

Hoog aandeel malt whisky

Bij een whisky is het natuurlijk belangrijk uit welke ingrediënten deze is samengesteld. Hiervoor zijn de beste malt en grain whisky’s uitgekozen door Billy Walker. Maar liefst 47% van de whisky bestaat uit malts. Dit is een exceptioneel hoog bestanddeel.

 

Billly Walker en de kunst van het blenden

De Billy Walker methode

Kunst van het blenden

De gekozen whisky’s zaten voor ten minste twaalf jaar in sherry vaten, ex-bourbon vaten die voor het eerst gebruikt werden voor Schotse whisky en daarnaast nog vaten die voor een tweede keer in het rijpingsproces werden betrokken.

De whisky’s werden van hieruit samengevoegd en kregen een tweede rijping van drie jaar in PX-puncheons, Amerikaans nieuw eikenhouten vaten en oloroso puncheons.

Beproefde methode

Deze werkwijze, een whisky voor langere tijd een tweede rijping geven, is een van de beproefde methodes van Billy Walker. Niet alleen geeft het diepte aan de uiteindelijk whisky, het geeft ook een betere structuur en complexiteit aan de blend.

Proefnotities

Neus: Heidehoning en Butterscotch, gevolgd door sinaasappelschil, ananas, munt en een vleugje turf.

Smaak: Lagen van stroop, heidehoning en Butterscotch, gevolgd door sinaasappelschil, grapefruit en amandelen.

Afdronk: Mokka, gember en een hint van turfrook zorgen voor een uitdagende afdronk.

GlenAllachie 8 YO & White Heather 15 YO Bestelinformatie

GlenAllachie 8 YO & White Heather 15 YO

Bestelinformatie

De allocatie en verkoop van deze whisky’s verloopt via de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 106460  GLENALLACHIE 8YO Single Malt Whisky
Art.nr. 106461 WHITE HEATHER 15YO Blended Scotch Whisky

De verwachting is dat wij vanaf week 17 kunnen beginnen met uitleveren.

Het betreft core range producten, maar door de verwachte vraag naar beide whisky’s zal de eerste verdeling op intekening verlopen.

Back to top