Door naar content

5 eigen merken in top-10 snelst groeiende Schotse single malt whiskymerken

10 augustus 2022

IWSR heeft voor het jaar 2021 een lijst met de 50 snelst groeiende single malt whiskymerken uit Schotland samengesteld. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 5 van onze eigen importmerken tot de top-10 behoren.

IWSR

Op het gebied van alcoholtrends is IWSR Drinks Market Analysis de meest nauwkeurige en meest gebruikte bron ter wereld.

Schotse single malt whisky

Voor de Schotse single malt whiskymerken top-50 heeft IWSR alle merken die wereldwijd meer dan 270.000 liter per jaar afzetten op de whiskymarkt in kaart gebracht.

Importmerken De Monnik Dranken

Het is mooi om te zien dat de Schotse whiskymerken die De Monnik Dranken op de Nederlandse markt vertegenwoordigt het zo goed doen.

Eigen merken in top-10

1. anCnoc +134,2%,
2. Glen Scotia +107,9%
4. Loch Lomond +73%
9. Old Pulteney +46,3%
10. Speyburn +45,5%

anCnoc

Met een groei van maar liefst 134,2% voert anCnoc de ranglijst van snelst groeiende single malt whiskymerken aan.

anCnoc is een verfrissend moderne whisky die op traditionele wijze wordt gedistilleerd bij de Knockdhu Distillery. Deze distilleerderij ligt in de buurt van Huntly in Aberdeenshire. In het Gaelic betekent anCnoc ‘de heuvel’.

De 'moderne traditie' van anCnoc wordt weerspiegeld in het eigentijdse flesontwerp en de verpakking. anCnoc is een merk dat niet bang is om te innoveren en grenzen te verleggen met baanbrekende nieuwe productlanceringen.

Lees meer over anCnoc

Glen Scotia

Dat Glen Scotia in de top van deze lijst staat mag eigenlijk geen verrassing zijn.

De distilleerderij werd in 2021 verkozen tot Scottish Distillery of the Year en Glen Scotia 25 YO werd in San Francisco beoordeeld als beste single malt whisky ter wereld.

Het succes van Glen Scotia begint wanneer Iain McAlister in 2008 de distilleerderij komt versterken.

Lees meer over Glen Scotia

Loch Lomond

In een eerder onderzoek van IWSR voerde Loch Lomond de ranglijst al aan in de categorie snelst groeiende grote single malt whiskymerken.

En ook in de categorie ‘meer dan 270.000 liter’ staat het veelzijdige en ambitieuze whiskymerk op een keurige 4e plaats.

Klassieke fruitige tonen met een vleugje turf. Dit spreekt de consument aan.

Lees meer over Loch Lomond

Old Pulteney

Op de 9e plaats vinden we Old Pulteney terug. Deze distilleerderij uit het noordelijk gelegen Wick kent een bewogen geschiedenis.

Vroeger draaide het in dit havenstadje om haring en whisky, maar tegenwoordig behoren de scholen haringen tot het verleden. Gelukkig hebben we de whisky nog!

Met name de 12 jaar oude Old Pulteney wordt in de harten van menig whiskyliefhebber gesloten. Het is een favoriet tijdens proeverijen en festivals.

Lees meer over Old Pulteney

Speyburn

De top-10 wordt afgesloten door Speyburn. Deze klassieke Speyside whisky is uiterst zacht van smaak.

De Speyburn distilleerderij ligt in het hart van de Speyside, enkele kilometers ten noorden van Rothes. Hier ontdekte John Hopkins in 1897 het kraakheldere en pure water van de Granthy Burn.

Het was vervolgens nog een hele opgave om de distilleerderij in het smalle dal te bouwen.

Lees meer over Speyburn

Back to top