Door naar content

MacNair’s Jamaicaanse Rum Unpeated & Peated

02 augustus 2022

MacNair's Boutique House of Spirits brengt twee nieuwe varianten Jamaicaanse rum op de markt. Het betreft een rokerige en een niet-rokerige rum.

De spirit is door MacNair’s van Jamaica naar de pakhuizen in de Schotse Speyside gebracht. Daar zijn beide varianten - onder toeziend oog van Billy Walker – volledig gerijpt, geblend en gebotteld.

Jamaicaanse pot-still rum

De rum wordt geproduceerd van de hoogste kwaliteit suikerriet die er op Jamaica te vinden is. Deze pot-still rum is afkomstig van de Clarendon. De distilleerderij ligt in het zuiden van Jamaica en is gevestigd op Ă©Ă©n van de oudste suikerrietplantages van het eiland.

Clarendon

Clarendon is slechts Ă©Ă©n van de vier rum-producenten op Jamaica en staat bekend om het maken van enkele van de meest smaakvolle en intense soorten rum in de wereld. Jamaica heeft al sinds de 17e eeuw een vooraanstaande positie in de wereld van rum.

MacNair’s Exploration Rum Jamaica Unpeated

Voor deze release heeft master blender Billy Walker gekozen voor rum met hoge, medium en lage ester-gehaltes. Dit gehalte esters heeft een enorme invloed op de smaak.

Uniek rijpingsproces

Aanvankelijk heeft de rum op een mix van Amerikaans en Frans eikenvaten gerijpt (alcoholpercentage van 86%). Na 30 maanden rijpen is alle rum teruggebracht naar een alcoholpercentage van 69% en opnieuw gevuld tot een vergelijkbare mix van vaten om zijn rijpingsreis te voltooien.

Billy Walker heeft de rum vervolgens vakkundig geblend. Zo is er een complexe, rijke en heerlijk fruitige spirit ontstaan.

Dubbele rijping

De rijpingsmethode die Billy Walker toepast kent twee stappen, oftewel een dubbele rijping. Bij de eerste rijping komt de rum met een alcoholpercentage van 86% rechtstreeks van de pot still af. Bij de tweede rijping, wanneer de rum in nieuwe vaten wordt gedaan, is het alcoholpercentage teruggebracht naar 69%. Door de relatief lage temperaturen in de warehouses van The GlenAllachie is het mogelijk om de rum deze dubbele rijping te laten ondergaan. Hierdoor krijgt de rum een vol en sappig spectrum aan smaken.

Verschillende vaten

Voor deze botteling zijn nieuwe eikenhouten vaten gebruikt, maar ook vaten die eerder dienst hebben gedaan voor het rijpen van rode wijn en rye whiskey.

Proefnotities  
Neus: boordevol tropisch fruit, vanille, appels en peren, stroop, aardbeiencoulis en butterscotch.
Smaak: lagen honing, ananas en bakbananen, met gedroogde bananenchips, grapefruit en kaneel.
Afdronk: van rond en sappig naar licht kruidig.

 

MacNair’s Exploration Rum Jamaica Peated

Deze peated variant van de MacNair’s Jamaica Rum is zijn reis op dezelfde manier als de unpeated rum begonnen.

Bij de tweede rijping, toen de rum werd teruggebracht naar 69% alcohol, is deze in vaten gedaan waar voorheen geturfde GlenAllachie whisky op heeft gerijpt. Dit geeft de rum een onderscheidende twist.

Vakkundig gemengd

Billy heeft vervolgens de rum vakkundig gemengd. Daardoor is er een expressie ontstaan waarin subtiele turfrook en tonen van verkoold cederhout perfect samen komen met de tropische tonen in deze ester-gedreven rum.

Verschillende vaten

Voor deze botteling zijn nieuwe eikenhouten vaten gebruikt, maar ook vaten die eerder dienst hebben gedaan voor het rijpen van rode wijn, rye whiskey en peated bourbon.

Proefnotities  
Neus: ananas, gerookte bakbananen en kaneel, met vanille, butterscotch en gerookte tropische Caribische tonen.
Smaak: boordevol rijpe bananen, grapefruit en butterscotch, met mango, suikerriet, cacao, gember en vanille.
Afdronk: vol en lang, eindigend in een lichte rokerige tonen.

MacNair’s Boetique Spirits

MacNair’s Boetique Spirits is een herleving van het merk uit de Victoriaanse tijd van blender Harvey MacNair. Harvey blende zijn spirits in de buurt van waar nu de GlenAllachie distilleerderij staat.

Billy Walker heeft de naam van MacNair’s en de speciale blends die Harvey maakte een nieuw leven ingeblazen met het lanceren van MacNair’s Lum Reek Whisky en de Exploration series rum.

Bestelinformatie

112709 MACNAIR’S Jamaica Unpeated Exploration Rum 46% 0,70 ltr

112710 MACNAIR’S Jamaica Peated Exploration Rum 46% 0,70 ltr

Deze speciale MacNair’s bottelingen zijn naar verwachting vanaf september op voorraad. Allocatie en voorverkoop gaat via de verkoopbuitendienst van De Monnik Dranken.

 

Back to top