Door naar content

Quinta de Chocapalha Vinha Mae Rouge vijfsterrenwijn

12 augustus 2022

Perswijn nummer 5 uit uit! Portugal behoorde tot de proefthema’s en ook de wijnen van Quinta de Chocapalha zijn geproefd en beoordeeld door het panel van Perswijn. Daarbij werd de Vinha Mãe Rouge 2015 geselecteerd als één van de beste wijnen.

Geselecteerd: Vinha MĂŁe Rouge

In de rubriek “geselecteerd” worden de lekkerste wijnen uitgelicht die het proefpanel van Perswijn voor die editie heeft geproefd. De Vinha Mãe Rouge van Quinta de Chocapalha heeft de maximale score van 5 sterren gekregen en behoort dus tot de beste wijnen van de 510 wijnen die het proefpanel heeft geproefd.

Perswijn schrijft:

Van de wijnen uit het midden en zuiden van Portugal, ons proefthema, komen die uit de streek Lisboa, ten noorden van de hoofdstad, uit het gebied met de sterkste Atlantische invloed.

Koelte

Er is daar dus naar verhouding meer koelte. Perfect voor de druiven in de blend van de Vinha MĂŁe, de topwijn van Quinta de Chocapalha: tinta roriz, touriga nacional en syrah.

Hoewel deze overal in Portugal staan aangeplant, doen ze het beter op koelere plekken, waardoor de wijnen mooiere zuren en spanning hebben.

Bewaarwijn

Deze wijn wordt gemaakt als een krachtige bewaarwijn, in lagares, dus als port, maar dan droog en onversterkt.

Een bijzondere wijn; intens, met vanille, pruimen en kersen, hij is rokerig, krachtig en rijp, met goede tannine.”

Meer over Quinta de Chocapalha Vinha MĂŁe Rouge 2015

Proefnotities overige wijnen

Ook de andere wijnen van Quinta de Chocapalha zijn geproefd en beoordeeld door Perswijn:

Quinta de Chocapalha, CH 2015

Geur; krachtig, viooltjes, vluchtig, vanille, chocola

Smaak; zacht en verleidelijk, fruit, tannine, zoettoon

Sterren: 4,5

Meer over CH by Chocapalha Red

Quinta de Chocapalha, Vinha da Palha Tinto 2016

Geur; zwoel, rokerig, kersen, viooltjes, pepertje

Smaak; stevig, sappig, goede tannine, fruit

Sterren: 4

Meer over Vinha da Palha Tinto

 

Quinta de Chocapalha, Mar de Lisboa Tinto 2018

Geur; pruimen, kruidkoek, zoethout, kruiden

Smaak; zacht, peperig, rijpe tannine, fijn

Sterren: 4

Meer over Mar de Lisboa Tinto

 

Quinta de Chocapalha, Branco 2018

Geur; rijpe peer, perzik, nectarine, bloemen

Smaak; stevig, sappig, mooie zuren, elegant

Sterren: 4

Meer over Branco

Quinta de Chocapalha, CastelĂŁo 2017

Geur; zwoel, chocola, pruimen, verleiding

Smaak; zoetig, warm, kruiden, tannine

Sterren: 3,5

Meer over CastelĂŁo

 

Quinta de Chocapalha, Arinto Branco 2019

Geur; peer, meloen, rijpe appel

Smaak; lichtvoetig, sappig, goede zuren

Sterren: 3,5

Meer over Arinto Branco

Quinta de Chocapalha, Mar de Lisboa Branco 2020

Geur; fris, fruitig, vuursteen

Smaak; zoetzuur fruit, zuren, ongecompliceerd

Sterren: 3

Meer over Mar de Lisboa Branco

Over Quinta de Chocapalha

In de jaren '80 kochten Alice, een Zwitserse, en haar man Paulo Tavares da Silva het bedrijf en investeerden fors in de wijngaarden en winery. Zij leiden het bedrijf nog steeds en inmiddels zijn ook hun dochters actief binnen Quinta de Chocapalha. Andrea Tavares is de exportmanager en haar zus Sandra Tavares is Ă©Ă©n van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters. Ook een aantal andere Portugese wijnhuizen voorziet zij van haar expertise.

De 45ha wijngaarden zijn gesitueerd vlak boven Lissabon en vallen onder de DO Vinho Regional Lisboa. Reeds in de 16e eeuw werd er lovend over de uitstekende wijngaarden bericht. De wijngaarden zijn beplant met internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc maar ook typisch Portugese rassen zoals de Arinto, Verdelho, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca en CastelĂŁo. Onlangs werd er een compleet nieuwe kelder in gebruik genomen waardoor Quinta de Chocapalha klaar is voor de toekomst.

Perswijn

Perswijn is al ruim dertig jaar één van de meest toonaangevende wijntijdschriften van Nederland en België en richt zich zowel op de wijnliefhebber als op de wijnprofessional. Perswijn staat vol met interessante artikelen over de meest uiteenlopende wijnen en wijngebieden, geschreven door bekende wijnjournalisten. Verder worden er per jaar meer dan 6000 wijnen blind geproefd, beoordeeld en beschreven in het tijdschrift.

 

 

Back to top