Quinta de Chocapalha Vinha Mae Rouge vijfsterrenwijn
Perswijn nummer 5 uit uit! Portugal behoorde tot de proefthema’s en ook de wijnen van Quinta de Chocapalha zijn geproefd en beoordeeld door het panel van Perswijn. Daarbij werd de Vinha Mãe Rouge 2015 geselecteerd als één van de beste wijnen.
Geselecteerd: Vinha MĂŁe Rouge
In de rubriek “geselecteerd” worden de lekkerste wijnen uitgelicht die het proefpanel van Perswijn voor die editie heeft geproefd. De Vinha Mãe Rouge van Quinta de Chocapalha heeft de maximale score van 5 sterren gekregen en behoort dus tot de beste wijnen van de 510 wijnen die het proefpanel heeft geproefd.
Perswijn schrijft:
Van de wijnen uit het midden en zuiden van Portugal, ons proefthema, komen die uit de streek Lisboa, ten noorden van de hoofdstad, uit het gebied met de sterkste Atlantische invloed.
Koelte
Er is daar dus naar verhouding meer koelte. Perfect voor de druiven in de blend van de Vinha MĂŁe, de topwijn van Quinta de Chocapalha: tinta roriz, touriga nacional en syrah.
Hoewel deze overal in Portugal staan aangeplant, doen ze het beter op koelere plekken, waardoor de wijnen mooiere zuren en spanning hebben.
Bewaarwijn
Deze wijn wordt gemaakt als een krachtige bewaarwijn, in lagares, dus als port, maar dan droog en onversterkt.
Een bijzondere wijn; intens, met vanille, pruimen en kersen, hij is rokerig, krachtig en rijp, met goede tannine.”
Meer over Quinta de Chocapalha Vinha MĂŁe Rouge 2015
Proefnotities overige wijnen
Ook de andere wijnen van Quinta de Chocapalha zijn geproefd en beoordeeld door Perswijn:
Quinta de Chocapalha, CH 2015
Geur; krachtig, viooltjes, vluchtig, vanille, chocola
Smaak; zacht en verleidelijk, fruit, tannine, zoettoon
Sterren: 4,5
Meer over CH by Chocapalha Red
Quinta de Chocapalha, Vinha da Palha Tinto 2016
Geur; zwoel, rokerig, kersen, viooltjes, pepertje
Smaak; stevig, sappig, goede tannine, fruit
Sterren: 4
Meer over Vinha da Palha Tinto
Â
Quinta de Chocapalha, Mar de Lisboa Tinto 2018
Geur; pruimen, kruidkoek, zoethout, kruiden
Smaak; zacht, peperig, rijpe tannine, fijn
Sterren: 4
Meer over Mar de Lisboa Tinto
Â
Quinta de Chocapalha, Branco 2018
Geur; rijpe peer, perzik, nectarine, bloemen
Smaak; stevig, sappig, mooie zuren, elegant
Sterren: 4
Meer over Branco
Quinta de Chocapalha, CastelĂŁo 2017
Geur; zwoel, chocola, pruimen, verleiding
Smaak; zoetig, warm, kruiden, tannine
Sterren: 3,5
Meer over CastelĂŁo
Â
Quinta de Chocapalha, Arinto Branco 2019
Geur; peer, meloen, rijpe appel
Smaak; lichtvoetig, sappig, goede zuren
Sterren: 3,5
Meer over Arinto Branco
Quinta de Chocapalha, Mar de Lisboa Branco 2020
Geur; fris, fruitig, vuursteen
Smaak; zoetzuur fruit, zuren, ongecompliceerd
Sterren: 3
Meer over Mar de Lisboa Branco
Over Quinta de Chocapalha
In de jaren '80 kochten Alice, een Zwitserse, en haar man Paulo Tavares da Silva het bedrijf en investeerden fors in de wijngaarden en winery. Zij leiden het bedrijf nog steeds en inmiddels zijn ook hun dochters actief binnen Quinta de Chocapalha. Andrea Tavares is de exportmanager en haar zus Sandra Tavares is één van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters. Ook een aantal andere Portugese wijnhuizen voorziet zij van haar expertise.
De 45ha wijngaarden zijn gesitueerd vlak boven Lissabon en vallen onder de DO Vinho Regional Lisboa. Reeds in de 16e eeuw werd er lovend over de uitstekende wijngaarden bericht. De wijngaarden zijn beplant met internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc maar ook typisch Portugese rassen zoals de Arinto, Verdelho, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca en CastelĂŁo. Onlangs werd er een compleet nieuwe kelder in gebruik genomen waardoor Quinta de Chocapalha klaar is voor de toekomst.
Perswijn
Perswijn is al ruim dertig jaar één van de meest toonaangevende wijntijdschriften van Nederland en België en richt zich zowel op de wijnliefhebber als op de wijnprofessional. Perswijn staat vol met interessante artikelen over de meest uiteenlopende wijnen en wijngebieden, geschreven door bekende wijnjournalisten. Verder worden er per jaar meer dan 6000 wijnen blind geproefd, beoordeeld en beschreven in het tijdschrift.
Â
Â