Door naar content

Rosebank brengt 31 jaar oude whisky uit op vooravond heropening distilleerderij

10 augustus 2022

Rosebank brengt de tweede botteling van de oude Lowlands distilleerderij uit. De legendarische distilleerderij sloot in 1993 zijn deuren en er zijn nog enkele vaten uit die tijd over. De whisky heeft meer dan drie decennia op eikenhouten vaten gerijpt.

Rosebank 31 Years Old Lowland Single Malt

Ook de 31 jaar oude Rosebank Lowland Single Malt komt uit deze unieke vaten. Ondanks de hoge leeftijd van de whisky zijn er nog steeds levendige tonen van citrus en frisse tonen van limoen en citroengras waarneembaar.

De frisse geur van de whisky wordt naadloos aangevuld met een smaakprofiel waarin mint en kamille de boventoon voeren. Dit wordt aangevuld met donkere en volle tonen van leer en bananenbrood.

Uiteindelijk eindigt de whisky met een heerlijke lange kruidige afdronk met perzik en een vleugje eikenhout.

Proefnotitie

 
Kleur: licht amber
Neus: vol van citrus, limoen, citroengras en korianderzaad, kruidnagel met zachte vanille en gesuikerde amandelen.
Smaak: fantastisch op leeftijd terwijl hij nog licht en levendig is, mint, kamille met leer, bessen- en bananenbrood.
Afdronk: zoet met tonen van perzik, eikenhout en lange kruidentonen.

Distillery Manager Malcolm Rennie

Malcolm Rennie, Rosebank Distillery Manager, vertelt: "Dit is de eerste Rosebank-release sinds mijn aantreden als Distillery Manager en het belang van deze lancering is enorm. De spirit werd gedistilleerd voordat de distilleerderij haar deuren sloot en heeft sindsdien in vaten gerijpt, wachtend om ‘gewekt’ te worden.”

Laatste ‘oude Rosebank’ release

“Het vervult mij met grote trots om te weten dat de 31 Year Old de laatste ‘oude Rosebank’ release zal zijn voordat de distilleerderij heropend wordt voor het publiek.

De heropening van deze slapende reus is een groot moment voor de whiskygemeenschap, maar vooral voor de mensen uit Falkirk die al drie decennia geduldig hebben gewacht op de terugkeer van de distilleerderij.”

Ian Macleod Distillers

Het is de tweede wereldwijde lancering van Rosebank sinds de aankoop door Ian Macleod Distillers. Dit familiebedrijf is de drijvende kracht achter de heropening van de distilleerderij in Falkirk.

The Kelpies

De transformatie van een ‘herinnering aan een verloren gewaande distilleerderij’ naar een werkende distilleerderij werd gevierd met een exclusieve proeverij.

Deze vond plaats bij The Kelpies, in de nabijheid van de in aanbouw zijnde Rosebank distilleerderij. Dit kunstwerk dat bestaat uit gigantische paarden vertegenwoordigt de mythische wezens uit de Schotse folklore.

Net als de van vorm veranderende wezens is Rosebanks eigen reïncarnatie in volle gang nu de distilleerderij bijna uit zijn spreekwoordelijke as is herrezen.

Whiskyschrijvers

Vier vooraanstaande whiskyschrijvers waren uitgenodigd voor deze proeverij in deze magische setting bij The Kelpies in Falkirk: Becky Paskin, Brad Japhe, Moa Nilsson en Thijs Klaverstijn.

Becky Paskin

Bij het proeven van de Rosebank 31YO zei Paskin: “De eerste slok was verbluffend. Het was een overdaad van exotisch fruit, met een subtiele hint van hout en kruiden. Een samenkomst van stijlen die Rosebank echt uniek maakt.”

Brad Japhe

Brad Japhe voegde toe: "Er is een evolutie die plaatsvindt terwijl de whisky in je glas ademt - geroosterde koekjes, brioche, suikerspin en grapefruitschil ontwikkelden zich allemaal in het glas."

Thijs Klaverstijn

En Klaverstijn merkte op: "Je krijgt diepte, rijkdom en aanhoudende kruiden van het vat, dan is er een tropische invloed van gegrilde ananas - het is gewoon perfect."

Moa Nilsson

Over de opvallende kleur van de dram gesproken, zei Moa Nilsson: "Goud-amber vermengd met een lichte kleur van stro - de whisky ziet er zo levendig en uitnodigend uit."

De volledige film en reacties op de nieuwe Rosebank-dram zijn hier te bekijken:

Officiële opening Rosebank

De Rosebank distilleerderij moet eind 2022 klaar zijn en de officiële opening zal begin 2023 plaatsvinden.

Distilleerderijmanager Malcolm Rennie heeft toezicht gehouden op de installatie van drie stills gemaakt naar de blauwdrukken van de originelen ketels van vóór 1993.

Er zijn ook worm tub condensors geïnstalleerd, elk met een handgemaakte koperen spoel die zich uitstrekt tot zeventig meter lang. Deze condensors koelen de spirit af als deze uit de ketel komt en geeft een unieke smaak in de whisky.

Mix van origineel en eigentijds design

Aan de buitenkant behoudt de distilleerderij zijn kenmerkende schoorsteen van 33 meter hoog en het eigentijdse schuine getrapte dak. Deze mix van origineel en eigentijds design weerspiegelt hoe de distilleerderij weer tot leven wordt gebracht met respect voor de distillatiestijl en lokale erfenis.

Bestelinformatie

107469 | ROSEBANK 31YO Lowland Single Malt 48,1% 0,70 ltr

• Allocatie van de verkoop van de flessen verloopt uitsluitend via de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken. Bij interesse kunt u contact opnemen.
• Wij kunnen niet garanderen dat u de gewenste aantallen zult ontvangen.
• Indien de vraag groter is dan het aanbod zal er een verdeling plaatsvinden.
• Uitleveren vanaf waarschijnlijk week 34/35.

Back to top