Door naar content

Sales Ambassador Bas Groot Zevert op bezoek bij Filliers Distillery

30 augustus 2022

Per 1 augustus 2022 is Bas Groot Zevert gestart als Sales Ambassador Filliers Distillery bij De Monnik Dranken. Van dinsdag 23 t/m vrijdag 26 augustus was hij te gast bij Filliers in het prachtige Deinze.

Aankomst bij Filliers

De aankomst bij de distilleerderij is alleen al fantastisch door de robuuste en elegante uitstraling. Je proeft de historie van het bedrijf zodra je arriveert bij Filliers.

De nostalgische uitstraling van een landbouwstokerij is nog steeds aanwezig. Het voelt dan ook echt alsof je terug gaat in de tijd.

Filip Firmin Waelkens

Bas werd ontvangen door Filip Firmin Waelkens. Hij gaf onze kersverse Sales Ambassador een drie uur durende rondleiding door de distilleerderij. Filip is meesterstoker bij Filliers en bovendien ook de productiedirecteur.

Stokerij

De rondleiding werd in de stokerij gestart. Hier werd het hele proces vol passie uitgelegd door Filip. Filip is al een behoorlijke tijd werkzaam bij Filliers en dit merk je aan alles! Filip is een wandelend expert die alle ins en outs van Filliers kent.

Moutwijn

Ze begonnen bij de productie van moutwijn. De moutwijn is namelijk de basis voor de genever. Een volledige uitleg rondom het fermentatieproces en de diverse soorten granen volgde.

Distillatie

Daarna gingen ze verder met het proces van de eerste en de tweede distillatie via de pot still-methode. Bas: 'Het is prachtig om deze fantastische koperen ketels aan het werk te zien.'

Vol passie scheidt de meesterstoker het 'hart’ van de moutwijn van de kop en staart om zo de mooiste en zuiverste alcohol te krijgen.

Bas: 'Het is leuk om te weten dat ze bij Filliers nog steeds werken met de basis van het oude recept dat maar liefst 140 jaar oud is.'

’Twins’

Door naar de ginstokerij, wat hier direct opvalt zijn de 'Twins’, een prachtige dubbele distilleerkolom. De basis van de gin van Filliers stamt nog steeds uit 1928 toen de eerste gin werd uitgebracht door Firmin Filliers.

Van elk kruid wordt een eigen distillaat gemaakt. Fijne kruiden worden in zakken gestopt en fruit gaat rechtstreeks op een rek de ketel in.

De samenstelling wordt gemaakt door van alle distillaten het juiste 'parfum' te krijgen en daarna wordt het alcoholpercentage omlaag gebracht om zo de perfecte gin te krijgen. Bas: 'Erg mooi om deze ambacht te mogen zien en met hoeveel passie dit gemaakt wordt.'

Whisky

Daarna was het tijd om de whiskystokerij te bezoeken. Bas: 'Dit is een werkelijk prachtige stokerij waar je de twee mooi glimmende Forsyths potstill ketels aan het werk kunt zien.'

Deze Forsyths ketels zijn door de meesterstokers van Filliers zelf ontworpen om zo een eigen smaak in de basis van de whisky te krijgen. Ook hier wordt door de meesterstoker het hart van de kop en staart verwijderd om de zuiverste spirit over te houden. Deze spirit wordt vervolgens op ex-sherry Europese eikenhouten vaten gelegd.

Bottelarij

De rondleiding ging verder met bezichtigen van de 'bottelarij', een moderne bottelarij die gevestigd is in het oude elegante pand van Filliers.

Magazijn

Last but not least werd er een bezoek aan de schatkamer van Filliers gebracht. Namelijk 'The Warehouse’. Dit is één van de grootste rijpingsmagazijnen van de lage landen. Dat zie je ook direct zodra je naar binnen loopt.

6000 vaten

Momenteel liggen er rond de 6000 vaten opgeslagen van whisky tot aan genever maar ook gin. Het oudste vat genever wat er ligt stamt uit 1967! Veruit de oudste genevers ter wereld liggen hier opgeslagen.

Later op de dag vertelde Kjell Dursin, brand manager bij Filliers, meer over de historie van Filliers, welke producten ze leveren en hoe Filliers hun 'brand’ bij de consument wil laten landen.

Op pad met Bjorn

Woensdagochtend 24 augustus 2022 ging Bas met Bjorn Bruynooghe (Sales Manager On-Trade) op pad. Bjorn is al 23 jaar werkzaam bij Filliers en dat kan je merken! Bjorn heeft zeer veel ervaring en een enorme passie voor de producten van Filliers.

Samen bezochten ze diverse soorten winkels. Denk hierbij aan verschillende slijterijen, drankhallen en een groothandel.

Historie van genever

In de middag dook Bas samen met Francois Pirson (On-trade Sales & Business Development Expert) dieper in de historie en samenstelling van genevers. Francois is WSET 3 level in spirits afgestudeerd in London en hij heeft gigantisch veel kennis op het gebied van spirits.

Samen hebben ze de Barrel Aged Genevers door geproefd. Daarbij was het mooi om te proeven dat de puur en jong (0 jaar genever) een prachtige jeneverbesaroma heeft en heerlijk is om zo te drinken, maar ook een mooie basis is om mee te mixen.

Zo hebben ze ook nog de 8, 12, 17 en 21 jaar oude genever geproefd en uiteraard mocht de 30 jaar oude barrel aged genever zeker niet ontbreken. De Barrel Aged Genevers zijn gemaakt van 100% moutwijn en worden gerijpt in ex-bourbon vaten van Amerikaans eiken.

Bas: 'Het is prachtig om te proeven hoe deze jaargangen evolueren in het vat, van vanille en karamel naar hout en koffie tot pure chocolade! 142 jaar vakmanschap komt hierbij zo goed tot zijn recht en de moderne uitstraling van de flessen stralen pure klasse uit.'

Francois heeft zoveel passie voor spirits dat hij en Bas de hele dag niet uitgepraat raakten over hun gezamenlijke hobby en passie.

’s Avonds werd er een hapje gegeten en werd er een graanbar in Deinze bezocht waar de kaart voornamelijk bestaat uit de producten van Filliers. Daar werd de dag afgesloten met een gin tonic van Filliers.

Q-Beach House in Oostende

Op donderdagochtend 25 augustus 2022 brachten Bas en Bjorn een bezoek aan het Q-Beach House op het strand van Oostende. Dit initiatief van radiostation Qmusic is één groot feest met live-radio, concerten, een cocktailbar, en nog veel meer activiteiten.

Filliers is sponsor van de strandbar waar in de afgelopen 2 maanden al meer dan 30.000 cocktails zijn verkocht!

Bjorn en Bas namen een kijkje achter de schermen. Daar konden zij zien dat de organisatie alles tot in de puntjes perfect geregeld had. Uiteraard mocht een lekker lunch met cocktail niet ontbreken op deze mooie ochtend.

Gin van Filliers

Bij terugkomst in de stokerij dook Bas (samen met Francois) verder in de verschillende gins van Filliers. Het basisrecept stamt uit 1928 toen Firmin Filliers de eerste gin op de markt heeft gezet, het zelfde geldt voor de uitstraling van de flessen.

Apothekersflesjes

Firmin’s neef was namelijk apotheker en aangezien glas erg duur was in die tijd werden er apothekersflesjes gebruikt.

Het basisrecept is gemaakt van maar liefst 28 verschillende kruiden, vers fruit en bevat ook moutwijn om toch hun eigen DNA eraan te geven.

Bas over de geproefde gins:


Tribute Gin

Speciaal voor Firmin Filliers is de Tribute Gin op de markt gebracht. Deze prachtige gin hebben we samen doorgeproefd. En wat heeft de gin een fantastische elegante smaak van mout en lavendel. Een echte aromatische gin vol smaak!

Dry Gin 28 Classic

De Dry Gin 28 Classic is ook een kruidige gin met wat meer tonen van jeneverbes waar de smaak wat frisser van wordt en meer citrusaroma’s krijgt.

Barrel Aged Gin

Vervolgens hebben we de Barrel Aged Gin geproefd. Deze gin heeft 4 maanden op cognacvaten gelegen waardoor het distillaat een mooie ronde en fijne smaak heeft gekregen. De smaken van vanille en bloemen en gedroogde kruiden maakt dit een geweldige gin die je ook prachtig puur kan drinken.

Pink Gin en de Tangerine

Als laatste hebben we de Pink Gin en de Tangerine geproefd. De pink gin wordt gemaakt van gojibessen en frambozen. Deze heerlijke zachte gin heeft een zoete smaak van framboos maar toch ook een frisse toon van citruselementen.

De Tangerine is een distillaat op basis van zongerijpte mandarijnen uit Valencia die wel 5 keer gedistilleerd wordt. Dit is wel echt de perfecte zomerse gin.

Diverse gin tonic combinaties

Om de middag af te sluiten hebben we diverse gin tonic combinaties gemaakt, om de perfecte match tussen gin en de diverse tonics te krijgen. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar Fever-Tree tonic.

Diner aan de Leie

In de avond genoot Bas samen met Bart Cnudde - de CEO van Filliers - van een heerlijk diner aan het water van de rivier de Leie.

Laatste dag bezoek Filliers

Vrijdagochtend ging Bas met Matthias op stap. Matthias is Sales Manager Off-trade stores. Samen bezochten ze verschillende supermarktketens zoals een Carrefour, Delhaize, Colruyt, Aldi en Makro.

Matthias liet daarbij het verschil zien tussen deze supermarkten en welke assortiment bij welke supermarkt past. Matthias: 'In de supermarkten vind je voornamelijk de fruitjenevers en de creamlikeuren die Filliers ook in hun assortiment heeft. Deze zijn in België erg populair.'

Leerzame week

In de middag hebben Kjell, Bjorn en Bas genoten van een overheerlijke lunch en hebben ze de fantastische leerzame week doorgenomen.

Samen kwamen zij tot de conclusie dat Bas samen met De Monnik Dranken en Filliers een perfecte combinatie zal zijn om de spirits van Filliers in Nederland nog meer op de kaart te zetten.

Cocktailtraining

Bas: 'Om deze prachtige week af te sluiten hebben we nog een cocktailtraining gedaan om perfecte combinaties te maken met onze vodka’s, genevers en uiteraard de gin om daarna weer huiswaarts te keren naar Twente.'

Bedankt

Bas: 'Ik wil Filliers bedanken voor deze prachtige en leerzame week!Ik voel mij al helemaal onderdeel van de Filliers Family.'

Back to top