Door naar content

MacNair’s voegt 10 jaar oude peated whisky aan assortiment

21 februari 2022

Het oude whiskymerk MacNair’s is enige tijd geleden door Billy Walker nieuw leven ingeblazen. Nu brengt Billy – die dit jaar maar liefst een halve eeuw ervaring heeft in de whiskyindustrie – een 10 jaar oude blended whisky op de markt.

MacNair’s Boutique House of Spirits

De naamgever en eerste eigenaar van whiskymerk MacNair’s hield ervan om een goed glas whisky te drinken naast zijn open haard. Doordat hij daar turf in stookte, kwam hier een zoetige rook vanaf die je ook herkent in de rokerige whisky’s.

"Lang may yer lum reek"

Geïnspireerd door dit beeld heeft Billy Walker de Lum Reek whisky’s geblend. Na de 12 en de 21 jaar oude MacNair’s is dan nu de 10 jaar oude Cask Strength blended malt bijgekomen. Billy heeft zijn halve eeuw ervaring in de whiskyindustrie gebruikt om een recept te ontwikkelen. Wetende dat “lum” Schots is voor schoorsteen, is dit geschikt voor een traditionele Schotse toast op een lang leven; "Lang may yer lum reek".

Perfecte balans

Billy heeft de beste Highland, Speyside en Islay malt whisky ingekocht en vervolgens gemengd met oude GlenAllachie. Hiermee wordt de perfecte balans tussen turf en een rijk, fruitig karakter gezocht en gevonden! Nadat de whisky bij elkaar geblend is het daarna in eersteklas Spaanse sherryvaten, wijnbarriques en “first fill” eikenhouten vaten gedaan om verder te rijpen. Tijdens dit proces, wat huwen wordt genoemd, mengen de smaken van de whisky’s en geven de vaten hun extra smaak af.

De MacNair’s 10YO Blended Peated malt Batch 1 is gebotteld op een natuurlijke vatsterkte van 55,4% alcohol, zonder toevoeging van kleur en non chill gefilterd voor maximale smaak.

Proefnotities  
Neus: Golven van rook, heidehoning en gember versmolten met kaneel, stroop en vanille.
Smaak: Volle smaak van donkere chocolade, gember en citrus. Aangevuld met gerookte kruiden, bakbananen en tannine.
Afdronk: Lang en spannend met de pure chocolade die langzaam over gaat in de zoetige, kruidige rook.

Allocatie en bestelinformatie

De allocatie en verkoop verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 106402 MACNAIR'S 10YO Blended Peated Malt Cask Str. Batch #1 0,70lt

De verwachting is dat wij vanaf week 10 kunnen beginnen met uitleveren. Het betreft een whisky met beperkte oplage en derhalve geldt: OP=OP!

 

Back to top