Door naar content

Uit de Goulburn Valley: Catriona McPherson Chardonnay 2021

01 februari 2022

Chardonnay is veruit de meest gewilde Australische witte wijn. Bij McPherson maakt men een smaakvolle Chardonnay van druiven uit de prestigieuze Goulburn Valley in Victoria. De druiven worden ā€™s nachts geplukt om oxidatie te voorkomen en frisheid te behouden.

Favoriet van Catriona McPherson

Deze witte wijn is de favoriet van Catriona, de jongste dochter uit de McPherson familie. In de weekenden is zij vaak te vinden op de familiewijngaarden. Daar geniet zij van de chardonnay die haar naam draagt. De wijn is heerlijk in combinatie met gegrilde kip, vis of inktvis van de barbecue!

Australiƫ, bloeiende wijnindustrie

In productie is Australiƫ het vijfde wijnland ter wereld en samen met Argentiniƫ is het de grootste wijnproducent van het zuidelijk halfrond. Australiƫ heeft ruim 135.000 ha aan wijngaarden, waarvan 64% is aangeplant met blauwe variƫteiten en 36% met witte variƫteiten.

James Busby

In 1820 kwam lokaal de eerste wijnproductie op gang in Australiƫ. In Hunter Valley plantte James Busby de eerste druivenstokken aan in 1825. Hij is daarmee de grondlegger van Australische wijnbouw.

Versterkte wijnen

Destijds werden voornamelijk versterkte wijnen gemaakt, die qua stijl moesten lijken op port en sherry. Jaren later, onder invloed van Italiaanse- en Duitse immigranten rond Adelaide, kwam de nadruk steeds meer te liggen op de productie van droge tafelwijn.

Verfijnde tafelwijnen

Wijnbedrijven als Tahbilk, die niet meegingen in de massaproductie van de jaren zestig, maar zich volledig toelegde op het maken van verfijnde tafelwijnen, hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kwalitatieve wijnen uit Australiƫ.

Wijnbouw in Australiƫ

De wijnbouw in Australiƫ concentreert zich rond het zuidoosten en westen van het land. Klimatologisch is wijnbouw in het noorden (tropisch klimaat) en in het centrale deel (woestijngebied) niet mogelijk.
Delen van Western Australia, South Australia, New South Wales, Big Rivers, South Coast, Queensland, Tasmaniƫ en Victoria zijn daarentegen wel geschikt voor wijnbouw.

Victoria

Victoria nam in 1860 al een belangrijke positie in binnen de Australische wijnproductie. De wijnregio was een belangrijk exportgebied voor wijn binnen het destijds machtige Britse rijk.

De afgelopen 35 jaar beleefde de wijnindustrie in Victoria een nieuwe bloei. Na South Australia is Victoria de grootste wijnregio van Australiƫ. De wijnregio beschikt over een groot aantal terroirs met een koel klimaat en men produceert de meest uiteenlopende stijlen eersteklas wijnen.

Goulburn Valley

EĆ©n van de veelbelovende subregioā€™s binnen Central Victoria is Goulburn Valley. Dit gebied ligt in de buurt van de appellaties Nagambie Lakes en Heathcote, ongeveer 2 uur rijden in noordelijke richting vanaf Melbourne.

Rode zanderige leemsoorten

De bodem bestaat hier overwegend uit rode zanderige leemsoorten, maar er zijn ook ondergronden van grind te vinden. Er staat veel chardonnay, cabernet sauvignon, riesling en shiraz aangeplant in Goulburn Valley.

McPherson Wines

EĆ©n van de wijnbedrijven die al jarenlang gevestigd is in Central Victoria is McPherson Wines. In 1968 begon Andrew McPherson samen met zijn vader Jock het wijnbedrijf, waarbij wijngaarden werden aangelegd in Goulburn Valley, Murray Darling en Strathbogie Rangers.

Jockā€™s jarenlange ervaring in de Australische wijnbouw zorgde ervoor dat de wijnen van McPerson al snel volop internationale waardering kregen.

Familiebedrijf

Vandaag de dag is het wijngoed nog steeds in handen van de familie McPherson. Andrewā€™s vrouw Nicki, dochter Alexandra en zoon Angus zijn nauw betrokken bij de wijnproductie van McPherson Wines.

Joanne Nash

Sinds 2011 is Joanne chef wijnmaken bij McPherson Wines. Door druiven uit de hoger gelegen wijngaarden in Strathbogie Ranges te combineren met druiven uit lager gelegen percelen in de Goulburn Vallei weet wijnmaakster Joanne fruitige, gebalanceerde en moderne Australische wijnen te produceren.

McPherson Family wijnen

De McPherson Family wijnen zijn vernoemd naar de verschillende familieleden, waarbij iedere wijn een weerspiegeling is van zijn of haar karakter.

McPherson Catriona Chardonnay

Catriona is de jongste dochter van de McPherson familie. Zij koos - geheel tegen de familietraditie in - niet voor het wijnvak, maar werd advocaat.

Nu is ze getrouwd en met drie kinderen combineert ze het gezinsleven met ondernemingsrecht. In het weekend gaat ze naar de wijngaarden om te ontspannen met familie en haar favoriete chardonnay.

Hubrecht Duijker over McPherson Chardonnay

Wijnjournalist Hubrecht Duijker proefde voor zijn maandmagazine de McPherson Chardonnay 2021. Hij schreef er het volgende over:

Catriona McPherson Chardonnay 2021
Australia
ā€˜We maken wijnen voor mensen die van het leven houden, veel lachen en genieten van elke minuutā€™ is het motto van het Australische wijnbedrijf McPherson. Dit ligt zoā€™n 110 kilometer benoorden Melbourne, beschikt over 225 hectare met druivenstokken en begon ruim een halve eeuw geleden met wijnbouw in voornamelijk waterrijke ā€“ derhalve enigszins koele ā€“ streken van de staat Victoria. Vandaar dat de door wijnmaakster Jo(anne) Nash gemaakte Chardonnay 2021 een prettig frisse, vrij vieve, elegant ferme smaak heeft met een aroma waarin zowel frisse citrus als een nootje aangenaam met elkaar verkeren.

Wijn & Spijs combinatie

Tastes of the Goulburn is een jaarlijks terugkerend straatfestival in Seymour. Tijdens het festival wordt er genoten van vers lokaal voedsel op de barbecue in combinatie met een heerlijk glas wijn afkomstig van Ć©Ć©n van de vele regionale wijnhuizen.

De barbecue is een belangrijk onderdeel van de Australische eetcultuur en McPherson Chardonnay is een veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan barbecuegerechten. Denk hierbij aan kip, vis of gegrilde inktvis.

McPherson Wines

Bent u geĆÆnteresseerd in wijnen uit AustraliĆ« en die van McPherson in het bijzonder?

Neem dan contact op met Ć©Ć©n van onze Account Managers Slijterij & Wijnhandel of vul het contactformulier in.

Back to top