Door naar content

Bergerac special: Château Bélingard Rouge met zachte schapenkaas of eendenborst

10 januari 2022

Hubrecht Duijker begon het jaar 2022 goed. Hij proefde onder andere de Ch√Ęteau B√©lingard 2018. Deze heerlijke rode wijn wordt door graaf Laurent de Bosredon gemaakt op zijn ch√Ęteau in Pomport. Dit landgoed ligt op zo‚Äôn 20 minuten rijden van het historische stadje Bergerac in de Dordogne.

‚ÄúKwalitatief doet de rode Ch√Ęteau B√©lingard Rouge niet onder voor een goede Bordeaux‚ÄĚ

Dordogne en Bergerac

De wijnregio Bergerac is onderdeel van de Dordogne. Het gebied ligt in het zuidwesten van Frankrijk op slechts enkele kilometers van de Bordeaux. Met zijn steile rotswanden, middeleeuwse dorpjes en groene heuvels is de Dordogne één van de mooiste regio's van Frankrijk.

Populaire vakantiebestemming

Het is dan ook een populaire vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Een bezoek aan het historische stadje Bergerac mag daarbij niet ontbreken. Het centrum is een doolhof van straten en pleintjes, waarbij vakwerkhuizen het straatbeeld domineren.

Gastronomie

Het dagelijkse leven in Bergerac draait om de gastronomie. Men vindt het heerlijk om uitgebreid te lunchen of dineren. Daarbij worden natuurlijk de soepele wijnen uit eigen streek gedronken in combinatie met eenden- en ganzengerechten met foie gras, zwarte truffels en walnoten.

Beroemde wijnregio

Bergerac is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Het wijngebied en de stad liggen op een strategisch gunstige plaats aan de rivier de Dordogne. Daardoor konden kooplieden hun vaten wijn gemakkelijk vervoeren naar de haven van Bordeaux.

Ch√Ęteau B√©lingard

Ch√Ęteau B√©lingard ligt even buiten Pomport op de linkeroever van de Dordogne-vallei, midden in het hart van Monbazillac. Het ch√Ęteau ligt op een heuvel en het uitzicht over de glooiende wijngaarden er omheen is adembenemend.

De wijngaarden vallen sinds de jaren 30 van de vorige eeuw onder de appellation Bergerac en Monbazillac. Op een ondergrond van klei-kalk en klei-kiezel staan wijngaarden aangeplant met witte druivensoorten als sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. De rode soorten zijn met name merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec.

Eigenaar Laurent Bosredon houdt van innoveren met de allernieuwste technieken, maar verliest daarbij de beproefde tradities niet uit het oog. Zijn wijnen zijn mooi in balans; rond, fris en robuust.

Hubrecht Duijker over Ch√Ęteau B√©lingard

Wijnjournalist Hubrecht Duijker proefde met Ch√Ęteau B√©lingard 2018 zo‚Äôn heerlijke rode wijn uit de Bergerac. Hij schreef er in zijn maandmagazine het volgende over:

Ch√Ęteau B√©lingard, Keltische zonnegod

Bergerac

Een in alle opzichten belangrijke bezitting binnen de Bergerac is Ch√Ęteau B√©lingard, waarvan de naam verwijst naar de Keltische zonnegod. Met verve wordt het gedreven door graaf Laurent de Bosredon, wiens familie het al een eeuw of twee bezit.

Pomport & Monestier

In Pomport heeft Laurent 50 hectare, waarvan 28 bestemd voor de dessertwijn Monbazillac en in Monestier nog eens 30 hectare voor Bergeracs. Kalksteen is het meest voorkomende bodemtype. Zowel bij de druiventeelt als de wijnbereiding worden natuurvriendelijke principes gehanteerd.

Bordeaux kwaliteit

Kwalitatief doet de rode Ch√Ęteau B√©lingard 2018 niet onder voor een goede Bordeaux. Dit is grotendeels te danken aan zijn druiven mix: 60 procent merlot, 25 cabernet sauvignon, 10 cabernet franc en 5 malbec.

Ferme Bergerac

Samen geven deze soorten een hele beste, vrij ferme Bergerac, mild kruidig, sappig en tegelijk een tikje rijp, en met elementen van zowel bessen als donkere aroma’s plus een vleugje vanille.

Culinaire specialiteiten uit de Dordogne

De Dordogne kent een zeer uitgebreide culinaire traditie. Typische streekgerechten zijn:

‚ÄėConfit de Canard‚Äô (gekonfijte eendenbil),

‚ÄėFoie Gras‚Äô (vette ganzen- of eendenlever),

‚ÄėMagret de Canard‚Äô (eendenborst).

Daarnaast staat het gebied bekend om zijn zwarte truffels, walnoten, zachte schapenkaas (cabécou), kastanjes, aardbeien en natuurlijk de Bergerac wijnen.

Wijn & Spijs combinatie

Haal de Dordogne in huis met Ch√Ęteau B√©lingard Rouge! Heerlijk in combinatie met zachte schapenkaas of eendenborst.

Ch√Ęteau B√©lingard

Bent u ge√Įnteresseerd in wijnen uit de Dordogne en die van Ch√Ęteau B√©lingard in het bijzonder?

Neem dan contact op met één van onze Account Managers Slijterij & Wijnhandel of vul het contactformulier in.

 

Château Bélingard

Dordogne - Bergerac

Bergerac is √©√©n van de oudste wijngebieden van Frankrijk. De wijnen van Ch√Ęteau B√©lingard worden met veel toewijding gemaakt door de familie de Bosredon. De wijngaarden in de in de Dordogne vallei behoren tot de beste van de Bergerac.

 

Back to top