Door naar content

Arjan Hartkamp met select gezelschap naar The Open op St. Andrews

20 juli 2022

Op donderdag 14 juli 2022 vertrok Arjan Hartkamp voor de 3e keer in korte tijd naar Schotland. Samen met een aantal slijters en Joris Post bracht hij op uitnodiging van Loch Lomond Whiskies een bezoek aan St. Andrews. Daar vond de 150e editie van The Open plaats.

The Open | St. Andrews

Op uitnodiging van Loch Lomond mochten De Wijnproevers Jan van Boxmeer, Melissa Janssen en Chris van der Voort samen met Joris en Arjan een bezoek brengen aan The Open. Het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld.

Als fervent golfliefhebber keek Arjan al weken uit naar deze trip. Eindelijk zou hij de mythische golfbaan van St. Andrews (The Home of Golf) bezoeken.

Edinburgh

Nadat het gezelschap op het vliegveld van Edinburgh geland was moest er lang op de extra ingecheckte bagage gewacht worden.

One Motel

Een taxi bracht het 5-tal naar het One Motel op de hoek van Cockburn Street in hartje Edinburgh. Voor Arjan geen onbekende locatie, zijn wifi sprong zelfs al automatisch aan.

Old Town

Cockburn Street is een schilderachtige straat in Victoriaanse stijl. Vanaf hier loop je zo The Royal Mile op. Hier pakte Arjan gelijk zijn rol als reisleider op. Hij gidste het gezelschap langs de vele bezienswaardigheden in het eeuwenoude centrum van de Schotse hoofdstad.

The Royal Mile

Ze liepen bijvoorbeeld over The Royal Mile, de meest beroemde straat in het Old Town-gedeelte van Edinburgh. Deze straat loopt van Edinburgh Castle naar het Palace of Holyroodhouse.

Arjan vertelt zijn toehoorders dat The Royal Mile eigenlijk een aaneenschakeling is van kleinere straten zoals Castlehill, Lawnmarket, Highstreet en Canongate.

Multitasken

Op donderdag stond ook de 1e ronde van 18 holes op St. Andrews op het programma. Tijdens zijn werkzaamheden als gids hield Arjan met een schuin oog zijn telefoon nauwlettend in de gaten. Zo kon hij de verrichtingen op de golfbaan volgen en zijn medereizigers op de hoogte houden van de gebeurtenissen aldaar.

Arjan over Cameron Smith

Arjan: “Hou die Cameron Smith in de gaten! Die jongen is in staat om 5 birdies achter elkaar te slaan als het er echt om gaat”.

Hawksmoor Steak & Seafood

Na een flinke wandeling door de stad streken De Wijnproevers, Joris en Arjan neer bij Hawksmoor Steak & Seafood.

Dit bijzondere restaurant maakt gebruik van het beste dat Schotland te bieden heeft op het gebied van voedsel. De zeevruchten komen uit de Schotse kustwateren en het rundvlees is afkomstig van inheemse (gras gevoerde) koeien.

Het is dan ook niet voor niets dat hier een aantal van de beste steaks van Schotland geserveerd worden.

Hotelbar

De dag werd met een biertje en een whisky afgesloten in de bar van het hotel.

The Open

Op vrijdagochtend kwam er al vroeg een luxe touringcar van Loch Lomond ‘Spirit of the Open’ voorrijden. Deze bracht de gasten naar St. Andrews, waar men werd onthaald in de VIP-lounge.

The Old Course

Het was prachtig om te zien hoe goed alles is georganiseerd op The Open. De Nederlanders besloten, onder leiding van Arjan, wandelend The Old Course te verkennen.

Ze zagen hoe duizenden mensen zich naar hole 10 bewogen om daar golflegende Tiger Woods te zien afslaan.

Verschillende stands Loch Lomond

Langs het parcours stonden verschillende standjes van Loch Lomond. De whisky vloeide hier rijkelijk en vanzelfsprekend maakten ook de Nederlanders van de gelegenheid gebruik om een aantal whisky’s te proeven.

Lunch met whiskyproeverij

Na heel wat kilometers wandelen over het parcours stond er bij de VIP-lounge een heerlijke lunch klaar. Aansluitend vond er een geweldige whiskyproeverij plaats met een aantal exclusieve whisky’s.

Hamilton Grand

Na de lunch en proeverij volgde een wandeling naar Hamilton Grand, bekend van de prachtige foto’s van St. Andrews.

Ook werd er een groepsfoto gemaakt met de Claret Jug, de felbegeerde beker die tijdens dit toernooi te winnen is.

Na dit fotomoment bracht de bus het gezelschap weer terug naar Edinburgh waar een kroegentocht op het programma stond.

Kroegentocht Edinburgh

Een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder één of meerdere van de vele pubs van binnen te hebben gezien.

The Guildford Arms

De kroegentocht begon op de West Register Street bij The Guildford Arms. Arjan vertelde dat deze prachtige bar al sinds 1896 eigendom is van de Stewart Family. Veel elementen in deze pub stammen nog uit die tijd.

Ka Pao

Er moest natuurlijk ook gegeten worden en daarvoor had Arjan een tafel gereserveerd bij Ka Pao. Bij dit restaurant staat de (zuidoost) Aziatische keuken centraal.

Ka Pao heeft een reputatie opgebouwd vanwege de gedurfde smaken en de goede (nachtelijke) sfeer.

Lobbybar met Glen Scotia 22 Years Old

Na het overheerlijke diner werd de kroegentocht voortgezet in het hotel. Hier trakteerde Ross Lawrence op een heerlijk glas Glen Scotia 22 Years Old.

Deze whisky is speciaal voor het Campbeltown Whiskyfestival gemaakt (zie hiervoor Arjans reisverslag van mei dit jaar).

The Scotch Whisky Experience

Op zaterdag 16 juli werd gelijk na het ontbijt koers gezet richting Edinburgh Castle. Aan de linkerzijde, vlak voor het kasteel, bevindt zich The Scotch Whisky Experience.

Hier wordt al meer dan 30 jaar lang een fascinerende rondleiding door de wereld van Schotse whisky gegeven. Aan het eind van het verhaal over de verschillende whiskyregio’s kon men een aantal whisky’s ruiken en proeven.

Na de tour kwam het gezelschap uit bij de grootste whiskycollectie van de wereld. Deze bestaat uit 3.384 flessen Scotch whisky.

Einde reis

Na The Scotch Whisky Experience was er nog even tijd om een kopje koffie te drinken op het terras. Daarna werden de koffers gepakt en begon de terugreis naar Nederland.

Bedankt

Speciale dank gaat uit naar David Lind, Alan Reid, Ross Lawrence en vele andere medewerkers van Loch Lomond Whiskies. Het gastheerschap en de begeleiding tijdens deze reis waren fantastisch!

En natuurlijk dank aan de slijters en Joris voor deze zeer gezellige en geslaagde reis.

Claret Jug

Bij thuiskomst zette Arjan gelijk de televisie aan voor een samenvatting van de 3e dag van The Open.

Op zaterdag voerde publiekslieveling Rory McIlroy de ranglijst op St. Andrews nog aan. Maar Arjan had het eigenlijk al voorspeld: na een sensationele zondagse slotdag, met 5 birdies op een rij, ging Cameron Smith er met de Claret Jug vandoor.

De Australiër bleef 20 onder par en versloeg daarmee Cameron Young (-19) en Rory McIlroy (-18).

Back to top