Door naar content

James Suckling geeft wijnen van Sartori hoge score!

26 juli 2022

De gerenommeerde wijncriticus James Suckling heeft de wijnen van Sartori geproefd en uitstekend beoordeeld. De Amarone Corte Bra, de Regolo en de Montegradella hebben respectievelijk 92, 92 en 91 punten gekregen.

In het scoresysteem van James Suckling worden alle wijnen boven de 90 punten als ‘outstanding’ beschouwd. Hoog tijd om deze wijnen in de spotlight te zetten!

Amarone della Valpolicella Classico Riserva ‘Corte Brà’ 2015

Proefnotitie James Suckling: Spices and berries with cherry-pie and bark character. Medium to full body, firm tannins and a fresh finish. Nicely polished. Drink or hold. 92 points.

Valpolicella

Amarone della Valpolicella is een wijn afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto, specifiek het gebied Valpolicella. De druiven worden eerst voor 3 tot 4 maanden ingedroogd in speciale droogkamers, net zolang tot het suikergehalte (door de indroging) flink is gestegen.

Vervolgens wordt de most geheel vergist tot een droge, geconcentreerde wijn, met een hoog alcoholgehalte van meer dan 14%. Vervolgens rijpt de wijn nog voor een aantal jaren op hout.

Classico-gebied

Zoals de benaming aangeeft betreft de Amarone Corte Brà een Riserva en is deze afkomstig uit het Classico-gebied. De Corte Brà is gemaakt van een selectie van de allerbeste druiven uit de Corte Brà-wijngaard, in de subzone Negrar.

Voor een Riserva is het verplicht om minimaal 4 jaar rijpen, maar deze Amarone rijpt maar liefst 6 jaar in kleine en medium-grote eikenhouten vaten.

Het resultaat is een wijn, die intens robijnrood van kleur is met granaatrode reflecties. In de neus rijpe fruitaroma’s met tonen van zwarte bessen, frambozen, kersen, pruimen en tuinkruiden.

Corte Brà

De ‘Corte Brà’ is perfect in balans, tamelijk vol van smaak met sappig fruit, frisse zuren, mooie tannines en een lang talmende afdronk.

Valpolicella Ripasso Superiore ‘Regolo’ 2019

Proefnotitie James Suckling: A spicy ripasso that tastes like an Amarone. Full-bodied with chewy tannins and a rich finish. Better after 2024. 92 points.

Topwijn

De Regolo is één van de topwijnen van Sartori en is als eerbetoon vernoemd naar Regolo Sartori, de zoon van oprichter Pietro Sartori. Regolo was van de vijf kinderen diegene met de passie en het talent voor wijnmaken. Hij is ook diegene die de basis heeft gelegd voor het bedrijf zoals we het nu kennen.

Voor de Regolo wordt al in de wijngaard (ten noorden van Verona) een selectie gemaakt van de beste druiventrossen. Na een zachte kneuzing volgt een periode van koude schilweking van 8-10 dagen. Daarna volgt de normale vergisting.

‘Ripasso’-techniek

In februari vindt dan de unieke tweede vergisting plaats, op de schilletjes van de beroemde Amarone-wijn, de ‘ripasso’-techniek. Op die manier krijgt de jonge wijn niet alleen meer structuur, het verleent de wijn ook iets van de intrigerende aroma’s van het ingedroogde fruit van een Amarone.

Vervolgens rijpt de wijn nog 18-24 maanden in middelgrote en grote eikenhouten vaten. Na botteling rijpt hij nog tenminste 6 maanden verder op fles.

Regolo

De 'Regolo’ is robijnrood met een granaatrode weerschijn. De neus biedt intense, lang doorzettende aroma’s. De smaak is krachtig, vol en droog, met een fluwelen textuur; in de mond ontwikkelen zich prachtige aroma’s van zwarte kersen en gedroogd fruit die de wijn een verrukkelijke afdronk verlenen.

Valpolicella Classico Superiore ‘Montegradella’ 2018

Proefnotitie James Suckling: A very fine and fresh valpo with cherries and raspberries and tangy orange undertones. Medium body. Bright finish. Fine. Drink now. 91 points.

Valpolicella Classico

De Montegradella is vernoemd naar en afkomstig van het Montegradella-wijngoed. Dit wijngoed ligt in het hart van het Valpolicella Classico-gebied, in de heuvels ten noorden van Verona.

Het gebied kent een bijzonder beschut klimaat, met een heel lang, stabiel najaar dankzij de nabijheid van het Gardameer, het grootste zoetwaterreservoir van West-Europa, terwijl het, aan de voet van de Monte Lessini, wordt beschut tegen koude wind vanuit het noorden. De wijngaard heeft een mergelbodem.

De wijn wordt gemaakt van een selectie van de beste druiventrossen van het Montegradella-wijngoed. Na een zachte kneuzing laat men 10-20% van de most aflopen, om zo een betere verhouding tussen schilletjes en most te verkrijgen. De gistende most blijft 8-10 dagen in contact met de schilletjes. De jonge wijn rijpt 18-24 maanden op traditionele cuves en grote houten vaten.

Montegradella

De 'Montegradella' is intens robijnrood. In de neus rijpe fruitaroma’s met tonen van zwarte bes, kersen, pruimen en tuinkruiden. Tamelijk vol van smaak met sappig fruit, soepel qua tannine en een lang talmende afdronk.

Sartori

Om zijn hotel van goede wijn te voorzien kocht Pietro Sartori in 1898 een eigen bescheiden wijngaard en het was zijn zoon Regolo die het wijnhuis tot grote ontwikkeling heeft gebracht.

Investeringen hebben geleid tot perfectionering en modernisering van het productieproces in kelder én wijngaard, zonder de sterke kanten van traditie uit het oog te verliezen.

Belangrijk wijnhuis

Op deze wijze is Sartori in ruim 100 jaar tot één van de belangrijkste wijnhuizen van Verona uitgegroeid. Tegenwoordig staat de vierde generatie aan het roer, Andrea Sartori.

Het bedrijf bezit in alle bekende classico-zones wijngaarden en heeft bovendien een aantal bijzondere topwijnen uit individuele wijngaarden.

Franco Barnabei

Samen met de bekende oenoloog Franco Barnabei beheert men de groei van de druiven in de wijngaarden en de vinificatie van de wijn. De stijl van Sartori varieert van klassiek gerijpt tot modern en jeugdig, van verfrissend droog tot rijk en intens.

James Suckling

James Suckling kan je een autoriteit noemen op gebied van wijn. Deze journalist annex wijncriticus beoordeelt al bijna veertig jaar wijnen en richt zich vooral op de grote wijnlanden.

Top-100 per land

Daar brengt hij per land jaarlijks een top-100 van uit, maar tussendoor brengt hij ook proefnotities uit van de wijnen. In 2021 heeft hij, samen met zijn team meer dan 25.000 wijnen geproefd en beoordeeld. Daarnaast vertelt hij ook graag de verhalen achter de wijnen, door middel van video’s en podcasts.

Scoresysteem

Hij werkt met een scoresysteem waarbij een wijn maximaal 100 punten kan scoren. Wanneer een wijn 90 punten of meer scoort, dan is het een uitstekende wijn (volgens het Amerikaanse schoolsysteem een A), wanneer een wijn boven de 95 punten scoort krijgt hij een A+.

Back to top