Door naar content

Portia Roble wijnen gooit hoge ogen op Decanter World Wine Awards

04 juli 2022

De wijnen van Bodegas Portia hebben mooie resultaten behaald op de 19e editie van de Decanter World Wine Awards. De Portia Roble werd het beste beoordeeld. Deze rode wijn ontving maar liefst 97 punten en daarmee een platina award. Het hoogst haalbare resultaat.

Portia Roble

De Portia Roble is één van de 163 wijnen – wereldwijd - die 97 punten en een platina award heeft ontvangen. En dat uit de ruim 18.000 inzendingen!

Value award

Wereldwijd hebben slechts 14 wijnen de Value-award ontvangen. Daar is Portia Roble er één van. Deze award wordt uitgereikt aan wijnen ‘onder de 15 euro’ met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.

Ribero del Duero

De Portia Roble is afkomstig van een viertal wijngaarden in de Ribero del Duero op ca. 820 m boven zeeniveau. De wijn wordt gemaakt van de tinto fino. Dit is een kloon van de meer bekende tempranillo.

Proefnotities

Proefnotitie Decanter: “Beckoning nose of dark fruits, spice and judicious oak. The palate has a silky texture and a firm, dryish finish. This is a stellar young wine with outstanding concentration (for the price) and massive tannins tucked neatly into juicy fruit that will appeal to big red wine lovers. Superb value.”

Overige scores

Naast de Portia Roble ontvingen de Crianza, Verdejo en Triennia ook mooie beoordelingen tijdens de Decanter World Wine Awards.

Portia Crianza 2019
91 punten
Ook de Crianza is afkomstig van een viertal eigen wijngaarden in Ribero del Duero, op ca. 820 m boven zeeniveau. De tinto fino (tempranillo) druiven worden vergist in conische RVS cuves en vervolgens rijpt de wijn 14 maanden in Amerikaans eikenhouten vaten.

Lees meer over Portia Crianza

Portia Verdejo 2021
90 punten
Gemaakt van 100% verdejo, uit de Rueda. Deze verdejo rijpte op de fijne lie met bâtonnage, om zo body, diepte en secundaire aroma’s en smaken toe te voegen. De wijn is helder licht goudgeel met groene reflecties.

Lees meer over Portia Verdejo

Portia Triennia 2019
90 punten
De tinto fino (tempranillo)-druiven voor de Trienna zijn afkomstig van de Pago Carronda-wijngaard, in Gumiel de Mercado (hoogte: 830 m). De wijnstokken zijn circa 80 jaar oud. Na zorgvuldige selectie vergisten de druiven bij een temperatuur van 28°C, gevolgd door een rijping van 12 maanden op nieuwe barriques van Frans eikenhout. Vervolgens wordt de wijn overgestoken op nieuwe Frans eikenhouten barriques en rijpt daar nog 25 dagen.

Lees meer over Portia Triennia

Over Bodegas Portia

Aan het begin van de jaren '90 legde Julio Faustino de Martinez de basis voor Bodega Portia toen hij 160 hectare aan wijngaarden aanplantte in Ribera del Duero en later in Rueda.

Nadat vast was komen te staan dat de wijn aan alle verwachtingen voldeed ging men op zoek naar een top-architect die de bodega kon bouwen.

Norman Foster

De keuze viel uiteindelijk op Norman Foster. Norman bleek graag bereid de uitdaging aan te nemen en voor het eerst in zijn lange en succesvolle carrière een wijnbedrijf te ontwerpen.

Opmerkelijke bodega

Bodega Portia is in alle opzichten een opmerkelijke bodega geworden. Niet alleen is de architectuur uiterst functioneel en tegelijk adembenemend mooi, ook de wijnen zijn in één woord geweldig.

Eén van de best bezochte wijnbedrijven van Spanje

Inmiddels is Bodegas Portia uitgegroeid tot één van de best bezochte wijnbedrijven van Spanje. De portfolio van Bodegas Portia bestaat uit een witte Rueda en een viertal rode wijnen uit Ribera del Duero.

Over Decanter World Wine awards

Decanter World Wine Awards is één van de grootste en meest prestigieuze wijncompetities ter wereld. Dit jaar werd er een recordaantal van 18.244 wijnen ingezonden uit 54 landen.

In twee weken tijd hebben bijna 250 wijnexperts (waaronder 41 Masters of Wine) uit verschillende landen de wijnen geproefd en beoordeeld.

Back to top