Door naar content

Reisleider Arjan Hartkamp samen met slijters naar Schotland

13 juli 2022

In de eerste week van juni 2022 was het weer zover. Arjan Hartkamp ging op reis. Dit keer samen met Karlijn Vink en 5 Nederlandse slijters. Ze brachten een bezoek aan Glasgow, Alexandria en Campbeltown.

Daarbij ging het veel over de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Ook strooide Arjan kwistig met feitjes en wetenswaardigheden over rivieren, kerken, kuiperijen en gebouwen ouder dan 5 jaar.

Alweer naar Schotland?

Ja, alweer naar Schotland. Maar hij is toch nog maar net terug? Zullen de trouwe lezers van Arjans reisverslagen zich afvragen. Dat klopt inderdaad. Eind mei stond het eerste bezoek aan Schotland op het programma en daarvoor had Arjan al een wekenlange rondtocht door Drenthe gemaakt.

Reisleider

Tijdens deze reizen ontpopt Arjan zich als een ware reisleider. Hij weet alles over ‘zijn’ whiskymerken Loch Lomond en Glen Scotia. Ook informatie over pittoreske dorpjes aan de oevers van Loch Fyne of Drentse hunebedden schut hij achteloos uit zijn mouw.

Op naar Glasgow

Op zondagochtend 3 juli 2022 (heel vroeg) vertrokken Leen van Wijk, Jaël Huttinga, Roderik Snijders, Johan van Genechten, Koen Alberts, Karlijn Vink (Accountmanager Slijterij & Wijnhandel bij De Monnik Dranken)  en reisleider Arjan Hartkamp vanaf Schiphol naar Glasgow.

Radisson Red Hotel

In Glasgow werden zij opgevangen door Alan Reid van Loch Lomond Whiskies. Met de taxi werd het gezelschap naar Hotel Radisson Red gebracht. Na het inchecken was het de hoogste tijd voor een stevige wandeling langs de oevers van de nabijgelegen Clyde River.

Werkplaats van de wereld

Arjan vertelde volop over het belang van deze rivier voor Glasgow en Schotland. Tijdens de IndustriĂ«le Revolutie werd Glasgow gezien als ‘de werkplaats van de wereld’.

Deze naam kreeg de stad dankzij het grote aantal scheepswerven, machinefabrieken, ijzergieterijen en locomotievenfabrieken dat zich in de uitgestrekte haven had gevestigd. Ook de handel in tabak en katoen vanuit Amerika zorgde voor een enorme groei.

Finnieston-kraan

Af en toe lukte het Alan om ook iets te vertellen over de geschiedenis van zijn stad. Over bijvoorbeeld de Finnieston-kraan. Met deze 59 meter hoge kraan werd zware lading aan boord van de schepen gehesen.

Dat waren vooral stoomlocomotieven die in grote hoeveelheden vanuit Glasgow naar alle uithoeken van het enorme Britse Rijk werden verscheept.

Populaire locatie

Het sluiten van de vele werven en machinefabrieken leidde tot een aanzienlijke verpaupering van Glasgow. De stad heeft zich geleidelijk hersteld en is tegenwoordig een hippe en populaire locatie geworden.

Skybar

De kilometers lange wandeling en de nooit ophoudende stroom aan informatie maakten de Nederlandse slijters en Karlijn (en ook Arjan) hongerig. Daarom stond er in de skybar van het hotel een stevige lunch klaar.

Ben Nevis Bar

Na de lunch liep het gezelschap richting het centrum van Glasgow. Daar werd een bezoek gebracht aan de Ben Nevis Bar. Dit is een kleine sfeervolle whisky-pub met een open haard, goede muziek en een fraai assortiment whisky's.

Ubiquitous Chip

De reis ging verder door het culturele centrum met de daar gelegen universiteit van Glasgow om vervolgens neer te strijken bij Ubiquitous Chip.

De gerechten zijn hier op de seizoenen afgestemd en je kunt o.a. kiezen voor heerlijke typische Schotse gerechten zoals haggis, neeps and tatties.

Afsluiting eerste dag

Na het heerlijke diner werd de dag afgesloten in Ă©Ă©n van de vele pubs die Glasgow rijk is.

Alexandria en Campbeltown

Op maandagochtend 4 juli zat men al vroeg aan een stevig Schots ontbijt. En dat was nodig ook want het zou een drukke dag worden.

Met een bus werd het gezelschap vervoerd naar Alexandria, ‘home town’ van de Loch Lomond distilleerderij.

Rondleiding

Daar aangekomen werden de gele hesjes uit de kast gehaald voor een rondleiding door de distilleerderij en de bijbehorende ‘cooperage’.

Tasting

Na de rondleiding stond er een tasting – onder leiding van Alan – op het programma. De tasting begon met de Loch Lomond Single Grain, de ‘Triple Twelve’ en tot slot de Loch Lomond 18 Years Old.

Golfclub  The Cameron House

Direct na de smaakvolle proeverij was het tijd om te gaan lunchen bij het nabij gelegen Golfclub The Cameron House.

Deze prachtig gelegen golfclub beschikt over 2 banen, waaronder de 18-holes tellende The Carrick. Het uitzicht over het meer Loch Lomond en de verderop gelegen berg Ben Lomond is adembenemend.

Arjan is een echte golfliefhebber (hij rijdt al vanaf zijn 18e in een Golf), maar helaas voor hem was er geen tijd om de baan op te gaan. Er stond namelijk nĂłg een distilleerderijbezoek op het programma.

Op weg naar Campbeltown

Het gezelschap stapte weer in de bus en ging via de A83 op weg naar Campbeltown voor een bezoek aan de Glen Scotia distilleerderij.

Inveraray

Onderweg werd er een tussenstop gemaakt in Invaray. Dit kleine dorpje ligt aan de oever van Loch Fyne in het westelijke deel van Schotland in het raadsgebied Argyll and Bute.

Legende van de harpspeler

Tijdens een kopje koffie met ‘shortbread’  vertelde Arjan - net als een maand geleden -  volop over dit schitterende dorpje. Zo kwam bijvoorbeeld de legende over de geest van de overleden harpspeler op het kasteel van de Duke van Argylle weer ter sprake.

Reisleider Arjan

Door de bergen en valleien van het fraaie Schotse hoogland ging de reis verder richting Campbeltown. Tijdens de drie en een half uur durende bustocht vertelde Arjan als volleerd reisleider over de bestemming die zij zouden gaan bezoeken.

Bijzondere whiskyregio

Het is dan ook best bijzonder dat een klein plaatsje als Campbeltown als aparte whiskyregio wordt gerekend. Dit heeft alles te maken met de roemruchte geschiedenis van het havenstadje.

Whiskyhoofdstad

In de gloriedagen telde Campbeltown meer dan 30 distilleerderijen en werd het gezien als ‘whiskyhoofdstad van de wereld’. Vandaag de dag zijn er nog slechts 3 actieve distilleerderijen over, waaronder dus Glen Scotia.

The Royal Hotel in Campbeltown

Drie en een halfuur in de bus met Arjan als reisleider is best lang. En juist toen Arjan voor de 3e keer begon over dat Glen Scotia in 2021 was uitgeroepen tot beste distilleerderij van Schotland (wat overigens een geweldige prestatie is!), riep iemand “haven in zicht!”.

Ze waren er! Nadat er bij The Royal Hotel was ingecheckt en de kamers waren geĂŻnspecteerd was het de hoogste tijd voor een goed glas whisky.

Whiskybar

En waar moet je in Campbeltown zijn voor een mooie dram? Bij de whiskybar van het Ardshiel Hotel!

Er zijn 700 whisky’s waaruit de bezoeker kan kiezen, vaak zeldzaam en exclusief. De whiskybar trekt dan ook bezoekers van heinde en verre.

Met een steeds veranderend en groeiend whiskyassortiment biedt de bar van het Ardshiel voor elke whiskyliefhebber wat wils.

Menukaart

Ze hebben hier niet alleen mooie drams, maar ook een fantastische menukaart. Daar maakte het gezelschap maar wat graag gebruik van.

Black Sheep pub

Na nog een afzakkertje bij de Black Sheep pub in de haven ging om klokslag middernacht het licht uit en de oogjes dicht.

Glen Scotia distilleerderij

Dinsdag 5 juli was alweer de laatste dag van de reis. Al om 9.00 uur stonden de Nederlandse slijters samen met Karlijn en Arjan aan de poort van de Glen Scotia distilleerderij.

Daar stond Iain McAlister hen al op te wachten voor een rondleiding door de beste distilleerderij van Schotland (of had Arjan dat al gezegd?).

Wort en new make spirit

Iain gaf de bezoekers een onvergetelijke rondleiding. Zij kwamen daarbij langs de distilleerketels, die volop in bedrijf waren. Er mocht wort uit de washbacks geproefd worden en ook van de new make spirit die rechtstreeks uit de spirit safe werd gehaald.

Glen Scotia, het whiskyproces

Het whiskyproces begint bij de silo's waar de gemoute gerst binnenkomt. Van daaruit gaat de gerst naar de molen om vermalen te worden tot meel. Aan het meel wordt - in de mashtun - in 3 stappen water toegevoegd op temperaturen van 66, 76 en 85 graden.

Dit water zorgt ervoor dat de gerst ontkiemt tijdens het moutproces. Het wordt in de beslagfase toegevoegd om de suikers te extraheren en het wort te maken.

Vervolgens wordt het wort overgepompt naar de washbacks. Hier wordt er gist aan toegevoegd, wat zorgt voor de omzetting van suikers in alcohol. Na een proces van 70 uur ontstaat er 8% alcohol en is de wash klaar om gedistilleerd te worden tot new make spirit.

Proeverij

Na de rondleiding vond er een proeverij plaats in een pakhuis waar de vaten liggen te rijpen. Het Whisky experiment; Iain McAlister liet hier het ‘vloeibare goud’ proeven. Dat zorgde voor een unieke beleving.

Beroemde vaten

Na de tasting moesten het gezelschap traditiegetrouw nog even samen op de foto bij de welbekende vaten met de daarop de naam van de distilleerderij.

Om 12.00 uur werd er afscheid genomen van Iain en ‘zijn’ Glen Scotia distilleerderij.

Einde reis Schotland

De slijters, Karlijn en Arjan gingen met de touringcar weer terug naar Glasgow. Vanaf daar vlogen zij terug naar Nederland en daarmee kwam er een einde aan de prachtige 3-daagse reis door Schotland.

Bedankt

Speciale dank gaat hierbij uit naar Alan Reid , Iain McAlister, Ross Lawrence. Het gastheerschap en de begeleiding tijdens deze reis waren fantastisch!

Daarnaast willen wij Leen van Wijk, Jaël Huttinga, Roderik Snijders, Johan van Genechten, Koen Alberts bedanken voor de zeer gezellige en geslaagde reis!

Slijter
Slijterij
Plaats
Leen van Wijk Slijterij De Bodega Capelle
Jaël Huttinga De Literslijter.nl Zoetermeer
Roderik Snijders Slijterij de Smorre Oldenzaal
Johan van Genechten Slijterij van Genechten Veldhoven
Koen Alberts Slijterij Vonk Zaandam

Wanneer gaat Arjan weer naar Schotland?

Dan rest de vraag wanneer Arjan weer naar Schotland afreist. Dat is sneller dan menigeen denkt.

Van 14 t/m 17 juli vindt namelijk The Open plaats op The Old Course van St. Andrews. En Arjan is daar als fervent golfliefhebber natuurlijk bij!

The Open Special Edition 2022

Als hoofdsponsor van het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld heeft Loch Lomond overigens een aantal bijzondere The Open Specials uitgebracht. Daarvan zijn er op dit moment alleen van The Open Special Edition 2022 nog een aantal flessen beschikbaar.

Back to top