Door naar content

Er zat muziek in de wijnen van Dopff au Moulin op Wijndiner bij Beachclub 't Gorsje

28 juni 2022

Op dinsdag 21 juni 2022 vond er een bijzondere wijnproeverij plaats bij Beachclub ’t Gorsje aan de Brouwersdam in Ouddorp. Muziekliefhebbers zullen nu waarschijnlijk opveren bij het lezen van het woord Brouwersdam; inderdaad is dit sinds jaar en dag de locatie voor CAS, Concert At Sea.

Prachtige wijnen van Dopff au Moulin

En muziek zat er zeker in deze avond; prachtige wijnen uit de Elzas van het wijnhuis Dopff au Moulin, geschakeerd met zeer uiteenlopende gerechten die allemaal perfect pasten bij de wijnen.

Niemand minder dan Etienne-Arnaud Dopff, - eigenaar en alweer de 13e generatie van dit befaamde wijnhuis – was naar het Zeeuwse Zuid-Hollandse Ouddorp afgereisd.

Riquewihr – 17e eeuw

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", oftewel beëdigd wijnhandelaar.

Mousserende wijn

Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'.

'Crémant d'Alsace'

Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles.

Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Marktleider

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd
voor 100% in handen van de familie Dopff.

Elzas en de wijnen van Dopff

Etienne-Arnaud vertelde honderduit over de Elzas, haar wijnen en de wijnen van Dopff. Ieder gerecht werd steeds vergezeld door twee wijnen en daarmee kon steeds worden besproken welke wijn het meest bij het gerecht paste. Een mooie én zeer leerzame ervaring!

Elzas-wijnen met vis

Vaak worden Elzas-wijnen gekoppeld aan bijvoorbeeld asperges of zuurkool, wat tenslotte het streekgerecht is van de Elzas maar Elzas-wijnen met vis is werkelijk ook zeer mooi.

En gezien de prachtige locatie met uitzicht op zee en aan het eind van de avond een schitterende zonsondergang, is de keuze voor visgerechten niet heel vreemd.

Onderstaand menu kregen de gasten gereserveerd:

Terrine de lotte

Een terrine van zeeduivel met zalmeitjes, dille en citroen

Dopff au Moulin Crémant d'Alsace Cuvee Julien Brut

Flammkuchen au saumon

Crème fraîche, groene asperges, spinazie en zalm

Dopff au Moulin, Pinot Blanc 2020

Dopff au Moulin, Just Alsace 2020

Sushi ‘surf & turf’

Gebakken garnaal, avocado, okonimyaki en bosui

Dopff au Moulin, Riesling Cuvée Europe 2020

Dopff au Moulin, Pinot Gris 2020

Steak de thon aux shorts de sésame

Tonijnsteak met sesamkorst en puree van meiknol

Dopff au Moulin, Pinot Noir ‘Rouge des 2 Cerfs’ 2021

Filet de Merlu

Heekfilet gemarineerd in kerrie op een bedje van broccoli-puree en dragonsaus

Dopff au Moulin, Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2015

Dopff au Moulin, Gewurztraminer Grand Cru Brand 2017

Le petit-grand dessert

Dopff au Moulin, Vendanges Tardives Riesling 2015

Memorabele avond

Het was een zeer memorabele avond met dank aan Michella, sommelier van Beachclub ’t Gorsje, het team van Beachclub ’t Gorsje, Gert-Jan van Veen, eigenaar van Goedereede Wijnen en uiteraard Etienne-Arnaud Dopff.

Ook Kelly Kradux verdient een pluim voor de schitterende foto’s!

Back to top