Door naar content

Mitra slijters op bezoek bij de familie Godet

30 juni 2022

Na 2,5 jaar wachten, was het eindelijk zover: de winnaars van de Godet Cognac Incentive van 2019 stapten in het vliegtuig naar Bordeaux, om het familiebedrijf Godet in het prachtige La Rochelle te bezoeken.

Op zondag 26 juni 2022 vertrokken Arjan Voortman van Mitra Goor en Evert-Jan ter Burg van Mitra Scherpenzeel samen met Sidney Foget (category manager gedistilleerd bij Mitra), Hans Olde Monnikhof en Floor Zanderink naar La Rochelle om hier drie dagen te genieten van het weer, de cognac, en de gastvrijheid van de familie Godet.

De wijngaarden van boer Georges

Na de nodige vertraging op Schiphol, kwam de groep zondag rond het middaguur aan op het vliegveld van Bordeaux. Hier sprongen ze in een zwart busje met geblindeerde ramen om als een speer naar het restaurant van La Domaine de Raba te gaan.

La Domaine de Raba

Dit authentieke hotel-restaurant ligt even buiten Bordeaux. De menukaart herbergt een prachtige selectie typische Franse vleesgerechten.

Nadat iedereen zijn eigen steakmes had uitgekozen kon men genieten van verschillende Franse delicatessen. Nadat de buikjes allemaal gevuld waren, stapte het gezelschap weer in het zwarte busje om de weg te vervolgen.

Le Maine Odon

Er was afgesproken om Cyril Godet en zijn hond Florette te ontmoeten bij Le Maine Odon. Deze boerderij, gelegen tussen Bordeaux en La Rochelle, nabij Thézac, staat onder beheer van boer Georges.

Bijzondere druivenrassen

De familie Godet heeft met verschillende wijnboeren contracten. Waar het druivenras ugni blanc goed is voor zo’n 98% van de complete druivenproductie in Cognac, verplant Boer Georges vooral bijzondere druivenrassen voor de cognac van Godet, zoals de druivensoort colombard en folle blanche. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor de Godet Cognac Single Grape Colombard en de Godet Cognac Single Grape Folle Blanche.

Hotel La Fabrique en Le Pompon

Na het bezoek aan boer Georges, was het nog een uurtje rijden naar La Rochelle. Na een snelle opfrisbeurt in hotel La Fabrique in het centrum van La Rochelle, ontmoette de groep Jean Jacques Godet (14e generatie en vader van de huidige generatie) en zoon Cyril Godet op zijn zeilboot in de haven van La Rochelle.

Godet Cognac VS

Onder het genot van Godet Cognac VS (in de mix met Ginger Ale en een limoentje), werden er mooie verhalen uitgewisseld. Hierna werd de dag goed afgesloten met een mooi diner aan het water bij Brasserie Le Pompon.

De blending battle

Na een goed ontbijt bij het hotel, werd een bezoek gebracht aan het kantoor en de opslag van Godet Cognac. Hier aangekomen werd de groep ontvangen door de huidige master blender van Godet Cognac: Jean Edouard Godet en wederom hond Florette. Een deel van de vaten ligt opgeslagen in dit pand en om een beetje wegwijs te worden in de wereld van cognac, had Jean Edouard een opdracht voorbereid.

VS & VSOP

De groep werd in twee kleinere groepjes opgedeeld, waarbij groep 1 (Evert-Jan ter Burg en Hans Olde Monnikhof) de opdracht kreeg om een VS blend te maken en groep 2 (Arjan Voortman, Sidney Foget en Floor Zanderink) de opdracht kreeg om een VSOP blend te maken. Ze doken de vaten in om verschillende soorten cognac te verzamelen.

Perfecte blend

Vervolgens werd er in het lab geroken, geproefd en geblend om de perfecte blend te maken. Na wat scheikundige trucjes en wiskundige rekensommen, lukte het beide groepen om een mooie blend te maken onder toeziend oog van Jean Edouard.

Het blijkt dat er nog steeds wordt gediscussieerd in de Whatsapp-groep over wie nou eigenlijk de beste blend heeft gemaakt….

Schaal- en schelpdieren

Al het harde werk moet natuurlijk beloond worden met een goede en voedzame lunch. En wat kan er nou beter worden genuttigd in een havenstad, dan een goede schaal met zeevruchten?

La Yole De Chris

Bij La Yole De Chris, met uitzicht op het strand van La Rochelle, wordt er volop genoten van gamba’s, oesters, krab en meer. Uiteraard was er, speciaal voor Arjan, ook de mogelijkheid om iets anders dan vis te bestellen!

De oude haven en het reuzenrad

Nadat de lunch weer wat was gezakt, had de groep de rest van de middag de tijd om La Rochelle te ontdekken. La Rochelle is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime en van oudsher een belangrijke havenstad voor Frankrijk.

Oude Haven

Doordat de stad haar historische karakter erg goed heeft onderhouden, zijn er prachtige gebouwen te vinden. Slenterend door de ‘Vieux Port’, oftewel de Oude Haven, beweegt de groep zich langs de haven naar het reuzenrad.

Reuzenrad

Een beter uitzicht valt er niet te vinden toch? Na drie rondjes draaien in het 40-meter hoge rad met uitzicht over La Rochelle met al haar rode daken en de Atlantische Oceaan, stonden ze gelukkig weer met beide benen op de grond.

Het familiehuis van Godet

Midden in het centrum van La Rochelle bevindt zich het familiehuis van de familie Godet. Hier bevonden zich vroeger de kantoren, kelders en opslagruimtes van het cognachuis. Tegenwoordig woont Cyril Godet hier met zijn familie.

Het is een waar museum met foto’s, antieke meubels en, uiteraard, een prachtig drankenkabinet met cognac. De groep werd hier om 8 uur ’s avonds ontvangen door de complete familie Godet met een cocktail op basis van Godet Icy White Antarctica en tonic.

Godet Icy White Antarctica

Het prachtige verhaal over hoe de Godet Icy White Antarctica is ontstaan, werd hier uitgebreid verteld door Jean Jacques Godet. In maart 2008 voer hij in een zeilboot, samen met 10 bemanningsleden, naar Antarctica. Ze meerden aan op 70 graden ten zuiden van de evenaar.

Wereldrecord

Het was tot die tijd nog nooit iemand gelukt om met zo’n klein schip aan te meren op deze hoogte. Een wereldrecord werd gebroken en ten ere van deze prestatie werd de unieke Eaux de Vie gecreëerd: geïnspireerd op de puurheid en schoonheid van Antarctica.

Buffet

Na dit bijzondere verhaal, werd het buffet geopend en genoot iedereen van alle mooie hapjes, wijnen, cognac en verhalen.

De toekomst

De volgende ochtend werd het gezelschap opgehaald door Cyril Godet, en uiteraard zijn hond Florette, om een bezoek te brengen aan de toekomst van het cognachuis. In 2018 heeft de familie Godet een stuk grond gekocht in de buurt van La Rochelle, waar een compleet nieuw kantoor, distilleerderij en rijpingskelders worden gebouwd.

Duurzaam

De gemaakte plannen zijn in complete harmonie met de natuur, omgeving en de duurzame toekomst welke Godet Cognac voor ogen heeft. Het chateau wordt volledig opgeknapt naar zijn oorspronkelijke staat. Hier worden appartementen gemaakt, een eetzaal, een volledig uitgeruste bar en nog veel meer.

Experience centre

In de toekomst kunnen hier gasten worden ontvangen. Maar er kunnen bijvoorbeeld ook bedrijfsuitjes en trouwerijen worden gehouden.

De verwachting is dat het ‘experience centre’ in 2026 of 2027 geopend wordt. Een goede reden om terug te keren!

Einde cognacreis

Dinsdagmiddag 28 juni kwam er een einde aan een paar geweldige dagen in Cognac. Na een emotioneel afscheid met hond Florette, reed het busje met inzittenden terug naar Bordeaux om vanaf hier terug te vliegen naar het drukke Schiphol.

Na een mooie vliegreis met helder weer en uitzicht over de complete Nederlandse kustlijn, landde het vliegtuig om 19.30 in Amsterdam en was de reis toch echt ten einde.

Bedankt

Grote dank aan de gastvrijheid van de gehele familie Godet tijdens het verblijf. Het warme onthaal, goede zorgen en bijzondere kijkje in hun leven zal niet snel vergeten worden.

Uiteraard willen wij ook Arjan Voortman van Mitra Goor en Evert-Jan ter Burg van Mitra Scherpenzeel en Sidney Foget bedanken voor hun inzet tijdens de incentive en deelname aan deze reis.

Back to top