Door naar content

Nederlandse slijters bezoeken Loch Lomond, Glen Scotia en Campbeltown Whiskyfestival 2022

02 juni 2022

Op uitnodiging van Loch Lomond en Glen Scotia brachten 3 geselecteerde Nederlandse slijters een bezoek aan Schotland. Samen met Arjan Hartkamp bezochten zij Glasgow, Loch Lomond, Glen Scotia en proefden zij de sfeer van het Campbeltown Whiskyfestival.

Onvergetelijke whiskyreis

Voor Laurens Oldenbeuving van De Slijterij in Borger, Michel Smit van Slijterij Adegeest in Voorschoten en Martijn Alberts van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal werd het een onvergetelijke whiskyreis.

The Duke’s Umbrella & The Pot Still

Na aankomst op het vliegveld van Glasgow sprong het viertal in een taxi richting Motel One in hartje centrum.

Daar verzamelden de brandmanagers uit diverse landen met hun gasten om vervolgens gezamenlijk naar The Duke’s Umbrella te lopen. Hier genoot men van heerlijke Schotse hapjes en typische Schotse sfeer.

The Pot Still

De avond werd afgesloten bij The Pot Still. Een prachtige whiskypub met meer dan 800 whisky’s. Hier kreeg men een aantal speciale bottelingen ingeschonken en werd alvast de festivalbotteling van Glen Scotia geproefd.

City Tour Guide Arjan

Maandag 23 mei begon met een stevig ontbijt. En dat was nodig ook. Arjan nam de Nederlandse slijters namelijk mee op safari door Glasgow. Tijdens een urenlange voettocht liet hij alle bezienswaardigheden van de stad zien.

Deskundig commentaar

Daarbij werd bijvoorbeeld George’s Square met het fraaie stadhuis in renaissancestijl bezocht. Net als Buchanan Street, de belangrijkste winkelstraat van de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk.

Bijna elke kerk of standbeeld in de stad werd door Arjan van deskundig commentaar voorzien. Uitgeput bereikte het gezelschap St. Mungo’s Cathedral. Deze prachtige gotische kathedraal werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw.

Loch Lomond

Ze waren net op tijd. De bus naar Alexandria aan de oevers van het meer Loch Lomond stond al klaar. Na ongeveer 45 minuten rijden kwam de distilleerderij van Loch Lomond in beeld. Hier werd het gezelschap gesplitst voor een tasting en rondleiding in één van de grootste en meest innovatieve distilleerderijen van Schotland.

Tasting en rondleiding

Laurens, Michel, Martijn en Arjan begonnen onder leiding van Ross Lawrence met het proeven van de Loch Lomond Single Grain, de ‘Triple 12’ en de Loch lomond 18 Years Old. Na deze smaakvolle proeverij trok men de gele hesjes aan voor een rondleiding door de distilleerderij.

3 soorten stills

Ross vertelde over de 3 verschillende soorten stills die hier staan opgesteld; een traditionele pot still, een pot still met een lange nek (ook wel Lomond still genoemd) en een continuous still waarin de (single) grain whisky wordt gedistilleerd.

8 verschillende stijlen whisky

Dankzij deze stills in combinatie met het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst is men bij Loch Lomond in staat om 8 verschillende stijlen whisky te produceren. Dat maakt de distilleerderij uniek in Schotland.

Cooperage van Loch Lomond

Na de rondleiding door de distilleerderij werd er een bezoek gebracht aan de kuiperij van Loch Lomond. Onder leiding van Master Cooper Andy (door Arjan steevast Beernd genoemd) nam het gezelschap een kijkje in de kuiperij waar de vaten handmatig bewerkt en hersteld worden.

De 5 coopers herstellen per jaar zo'n 10.000 vaten. De vaten worden hierbij voorzien van nieuwe hoepels, 'barrelends' en duigen. Ook worden de vaten van binnen geschuurd en opnieuw getoast door ze van binnen 3, 5 of 7 minuten te laten branden.

Een indrukwekkend proces, waarbij goed duidelijk wordt hoe zwaar en intens het beroep van Andy en zijn collega's is.

Anchor Line

Na het bezoek aan de Loch Lomond distilleerderij werd er gegeten bij Restaurant Anchor Line. Tijdens het diner en onder het genot van een mooie dram werd nog lang nagepraat over deze bijzondere dag.

Op weg naar Campbeltown

Dinsdag 24 mei 2022 - De wekker ging al om 6.00 uur. En dat was niet voor niets want men had een drie en een half uur durende reis naar Campbeltown voor de boeg.

Inveraray

In Inveraray, een klein dorpje aan de oever van Loch Fyne, werd een tussenstop gemaakt. Het schitterende dorpje werd aan het einde van de 18e eeuw geheel opnieuw gebouwd en is tegenwoordig een drukbezochte bezienswaardigheid.

Arjan wierp zich wederom op als Tour Guide en de Nederlandse slijters zagen de bui alweer hangen. Gelukkig is Inveraray slechts een klein dorpje en bleef het bij een korte wandeling en enkele anekdotes over bijvoorbeeld de geest van een overleden harpspeler die hier in de 17e eeuw is opgehangen.

Na de bezichtiging van dit typische Schotse dorpje werd de weg richting Kintyre vervolgd langs de kust.

Hannah Young, Glen Scotia Tourmanager

In Campbeltown aangekomen werd het gezelschap enthousiast ontvangen door Hannah Young, tourmanager van Glen Scotia. Ze vertelde over de geschiedenis van Glen Scotia en haar dorp Campbeltown.

Tijdens de Distillery Tour nam Hannah de Nederlanders mee langs de distilleerketels en vertelde hoe de processen in de distilleerderij verlopen.

Het proces van gerst tot new make spirit

Dit proces begint bij de silo's waar de gemoute gerst binnenkomt. Van daaruit gaat de gerst naar de molen om vermalen te worden tot meel. Aan het meel wordt in de mashtun in 3 stappen water toegevoegd op temperaturen van 66, 76 en 85 graden.

Dit water zorgt ervoor dat de gerst ontkiemt tijdens het moutproces. Het wordt in de beslagfase toegevoegd om de suikers te extraheren en het wort te maken.

Vervolgens wordt het wort overgepompt naar de washbacks. Hier wordt er gist aan toegevoegd, wat zorgt voor de omzetting van suikers in alcohol. Na een proces van 70 uur ontstaat er 8% alcohol en is de wash klaar om gedistilleerd te worden tot new make spirit.

Becky Paskin dunnage tasting

Na de rondleiding stond in één van de pakhuizen Becky Paskin op hen te wachten voor een unieke ‘belevingstasting’. In de ‘dunnage’ werden 3 whisky’s geproefd. Deze moesten in een tabel worden beoordeeld op geur en smaak.

Dezelfde whisky’s werden daarna nog eens geproefd. Maar nu onder andere '(kleur)omstandigheden'. Door speciale lichteffecten en kijkend door een bril met uit gestanste sterren waren de geproefde whisky’s totaal anders qua geur en smaak. Een bijzondere gewaarwording!

Tot slot kreeg iedereen een koptelefoon en hoorde men het geluid van de zee. Het horen van de golven en een stevige zeewind versterkten het ziltige karakter waar de whisky’s van Glen Scotia bekend om zijn.

Glen Scotia Malts Festival Dinner

Na het bezoek aan de distilleerderij werd het gezelschap opgehaald voor het Glen Scotia Malts Festival Dinner. Dit bijzondere dinner vond plaats bij The Officers Mess in Machrihanish.

Zo’n 150 genodigden van over de hele wereld genoten van dit heerlijke diner, waarbij bijzondere whisky’s werden geschonken. Iain McAlister gaf in een dankwoord aan dat hij als Master Distiller van ‘The best distillery of the world’ en ‘The best whisky of the world’ trots is te mogen werken met de mensen die dit succes allemaal mede mogelijk gemaakt hebben.

Kampvuur op het strand

Na afloop liep men richting het strand om hier rond een kampvuur nog na te genieten van de 8 jaar oude peated PX festival botteling.

The Campbeltown Malts Festival 2022

Woensdag 25 mei 2022 - Het Campbeltown Malts Festival duurt in totaal 4 dagen en vindt o.a. plaats bij de 3 distilleerderijen in het stadje. De bezoekers konden volop genieten van rondleidingen, proeverijen, producten uit de streek, live muziek, speciale bottelingen en nog veel meer.

Op woensdagochtend waren de Nederlandse slijters te gast bij Gary Mills. Zij genoten bij de Glen Scotia distilleerderij van een whisky en foodpairing. Gary had een ultieme combinatie van hapjes en whisky’s samengesteld.

Campbeltown tour

’s Middags vond een rondleiding door Campbeltown plaats. Tot grote opluchting van Laurens, Michel en Martijn stond deze stadstour onder leiding van Hector Mcmurchy. Hector vertelde over de roemruchte geschiedenis van het stadje dat in vervlogen tijden meer dan 30 distilleerderijen herbergde.

Veel straten zijn vernoemd naar deze distilleerderijen en sommige panden zijn opnieuw ingericht voor andere doeleinden. Mcmurchy: “Het is bijzonder dat één klein stadje zich een whiskyregio mag noemen, gelijk aan de Speyside of Islay”.

Deze interessante stadstour gaf een mooi beeld van vervlogen tijden. Via de haven ging de wandeling terug naar één van de mooiste distilleerderijen van Campbeltown; Glen Scotia.

Einde Schotlandreis

Donderdag 26 mei 2022 - Op donderdag kwam er een eind aan een paar prachtige dagen in Schotland. Door het fraaie landschap reed de bus terug naar het drukke Glasgow waar men op het vliegveld werd afgezet. Om 20.15 uur landde het vliegtuig op Nederlandse bodem en daarmee was de reis echt teneinde.

Bedankt

Speciale dank gaat uit naar David Lind, Iain Mcalister, Ross Lawrence, Alan Reid, Gary Mills, Hannah Young en de vele anderen van Loch Lomond en Glen Scotia. Het gastheerschap en de begeleiding tijdens deze studiereis waren fantastisch!

Ook willen wij Laurens Oldenbeuving van De Slijterij in Borger, Michel Smit van Slijterij Adegeest in Voorschoten en Martijn Alberts van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal bedanken voor hun deelname aan deze reis. We hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als Arjan!

Back to top