Door naar content

Oirschot maakt kennis met terroir-project van Ierse Waterford Whisky

07 juni 2022

Op vrijdag 3 juni 2022 kon men bij Mitra Drankenspeciaalzaak Hans & Hans in Oirschot kennismaken met de whisky’s van Waterford. Namens De Monnik Dranken vertelde Ronald Anneveldt de bezoekers alles over dit interessante Ierse whiskymerk zonder e.

Waterford, Ierse whisky

Ierland? Whisky’s? Dat schrijf je dan toch als whiskey’s? Ja, dat klopt. Maar bij Waterford heeft men ervoor gekozen de Schotse schrijfwijze te hanteren. En dat heeft meerdere redenen.

Schots

De roodkoperen pot stills bij Waterford zijn afkomstig van de Bruichladdich distilleerderij op Islay. Toen Mark Reynier - voormalig mede-eigenaar van Bruichladdich – in 2014 de oude Guinness-brouwerij in Waterford kocht kon hij deze stills overnemen.

Bij Waterford heeft men ervoor gekozen om de whisky op ‘Schotse wijze’ te distilleren. Dus 2 keer in plaats van de in Ierland gebruikelijke ‘triple distillation’

Terroir

Daarnaast is men bij Waterford van mening dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen. Het hele ‘Waterford-project’ draait om terroir.

En dat komt door de achtergrond van eigenaar Mark Reynier. Hij was 20 jaar werkzaam in de wijnwereld. Daar speelt terroir een belangrijke rol en Reynier wil laten zien dat terroir ook invloed heeft op de smaak van whisky.

Beste gerst ooit gezien

In de tijd dat hij op Islay werkzaam was vertelde Bruichladdich-manager Duncan McGillivray hem al dat de beste gerst die hij ooit had gezien uit dit deel van Ierland kwam.

86 verschillende Ierse boeren

Op dit moment werkt Waterford samen met 86 verschillende Ierse boeren met elk hun eigen grondsoort. De gerst van elk perceel wordt afzonderlijk opgeslagen in ‘The Cathedral of Barley’ van Waterford en vervolgens gedistilleerd.

Téireoir code

Elke whisky wordt op basis van 15 punten uitgebreid onderzocht en geanalyseerd. Hierin komt nogmaals de enorme invloed van terroir naar boven.

Op elke fles staat een Téireoir code. Deze kan worden ingevuld op de website van Waterford, waarna de whiskyliefhebber een ongekende hoeveelheid informatie krijgt met betrekking tot de betreffende release.

Denk hierbij aan rijke fotografie en allerlei ultramoderne technische snufjes, waardoor Waterford duizenden datapunten verzamelt, zoals details over de oogst, de teler zelf, distillatiedetails en het volledige spectrum van hout. Zelfs geluiden van de boerderij zelf zijn hier te vinden!

Waterford bij Mitra Hans & Hans

Ronald had 6 verschillende whisky’s meegenomen naar Mitra Drankenspeciaalzaak Hans & Hans:

Waterford Wilkingstown 1.1
Waterford The Cuvee
Waterford Gaja 1.1
Waterford Ballymorgan 1.1
Waterford Sheestown 1.1
Waterford Lakefield 1.1

In Oirschot waren de whiskyliefhebbers zeer geïnteresseerd in de whisky’s van Waterford en het achterliggende project. Bent u ook geïnteresseerd in deze whisky’s? Breng dan snel een bezoek aan uw lokale slijter!

Back to top