Door naar content

Perswijn Wijnconcours: 2 wijnen Weingut Heid behoren tot beste Duitse wijnen

27 juni 2022

De winnaars van het Perswijn Duits Wijnconcours 2022 zijn bekend! Voor deze editie kreeg Perswijn meer dan 400 wijnen ingezonden. Waaronder de Fellbacher Goldberg Pinot Noir en Liebespaar van Weingut Heid.

Duitse wijnen Perswijn Wijnconcours

Voor het concours werden importeurs en wijnproducenten uit Duitsland uitgenodigd hun beste wijnen uit Duitsland in te zenden. Het deskundige proefpanel van Perswijn heeft alle wijnen geproefd en beoordeeld. Na de proefrondes heeft de jury 108 finalisten gekozen.

Blindproeverij

Door middel van een blindproeverij werden de winnaars en eervolle vermeldingen in diverse categorieën bepaald. Alle wijnen worden uitgebreid besproken in het supplement bij de vierde editie van Perswijn.

Beeindruckend

De jury was erg te spreken over de kwaliteit van de ingezonden wijnen: “Het was beeindruckend. Iedere keer als we een concours doen met Duitse wijnen, zien we de sprong vooruit.”

Bijzondere klasse

Duitsland staat natuurlijk al decennialang met zijn rieslings in de top van de wereld, maar ook Duitse wijnen van andere druivenrassen tonen hun bijzondere klasse.

Dat beide ingezonden wijnen van Weingut Heid tot de beste Duitse wijnen van 2022 zijn uitgeroepen stemt ons bijzonder trots!

Weingut Heid Fellbacher Goldberg Pinot Noir

In de categorie “Spätburgunder vanaf €15,-“ krijgt de Fellbacher Goldberg Pinot Noir een eervolle vermelding. Deze categorie wordt door de jury als dé topcategorie beschouwd, naast de rieslings boven de €15,-: “Wat een parade van grote wijnen stond op tafel tijdens de blinde finaleproeverijen.”

Proefnotitie:
Geur: kersen, bosbodem, peper, tabak, klassiek
Smaak: zacht, elegant, fijne zuren en structuur, lang

Weingut Heid Liebespaar Trollinger – Lemberger

Liebespaar krijgt een eervolle vermelding in de categorie “Overige Rode Wijnen tot €15,-“. De aanplant blauwe druivensoorten is groter dan ooit. Waar veertig jaar geleden zo’n 10% blauw was, is dat nu ongeveer een derde. De variëteit aan druivensoorten neemt ook toe, mede door de opwarming.

Proefnotitie:
Geur: kersen, aalbessen, peper en groente
Smaak: sappig, fris-fruitig, slank, lekker

Over Weingut Heid

De historie van Weingut Heid voert terug tot 1699, toen Jakob Melchisedec Heid zich in Fellbach, vlakbij Stuttgart vestigde. Momenteel staat Markus Heid, inmiddels de tiende generatie, samen met zijn vrouw Daniëla aan het roer van het familiebedrijf.

Verband Deutscher Pradikats- und Qualitatsweingüter

In 2013 is Weingut Heid toegelaten als lid van het VDP (Verband Deutscher Pradikats- und Qualitatsweingüter). Daar is veel hard werken aan vooraf gegaan. Markus nam in 1996 het bedrijf over van zijn ouders en heeft zich steeds meer toegelegd op de productie van kwaliteitswijnen.

Diversiteit

De literflessen werden aan de kant gezet en de diversiteit van verbouwde druivenrassen werd vergroot. Voor Württemberg niet ongewoon, is driekwart van de aanplant rood met onder andere lemberger (ook wel bekend als blaufrankisch), trollinger, pinot noir, merlot en syrah.

Bij wit domineert riesling maar er staat ook bijvoorbeeld sauvignon blanc, johanniter en sylvaner aangeplant. De filosofie van Markus Heid is simpel: op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze een beperkte hoeveelheid, kwalitatief zeer hoogstaande wijnen produceren.

Milieuvriendelijke wijze

“De zorg voor de vruchtbaarheid van de bodem, een uitgebalanceerd ecosysteem en het beschermen van de planten op een milieuvriendelijke wijze, zien wij als een verplichting aan de natuur.”

Dit is uiteindelijk terug te proeven in de -biologisch gecertificeerde- wijnen. Weingut Heid beschikt ook over een prachtige proef- & verkoopruimte en wijnkelder, die het bezoeken zeker waard zijn.

Back to top