Door naar content

Schiedam maakt kennis met heerlijke Speyside whisky’s

07 juni 2022

Bij Wijnhandel Marcel van Dijk in Schiedam heeft men ruime ervaring met het organiseren van wijnproeverijen. Een whiskyproeverij stond echter nog nooit op het programma. Tot vrijdagavond 27 mei 2022.

Leerzame avond vol entertainment

Marcel en Marina van Dijk hadden Ronald Anneveldt uitgenodigd en dat is doorgaans een garantie voor een leuke leerzame avond vol entertainment. Met daarbij foto’s verhalen en anekdotes uit eigen hand (die van Ronald).

De 22 bezoekers kregen een 8-tal heerlijke single malt whisky’s uit de Highlands en Speyside te proeven.

Line-up:

Tomintoul 10 Years Old
Speyburn 10 Years Old
anCnoc 12 Years Old
Glencadam 15 Years Old
Old Pulteney 12 Years Old
The GlenAllachie 12 Years Old
The Glenturret 10 Years Old
Old Ballantruan Peated Malt

In dit nieuwsbericht richten we ons op de Speyside whisky's.

The Gentle Dram

De proeverij begon met de Tomintoul 10 Years Old uit de Speyside. De Tomintoul distilleerderij ligt op een prachtige locatie aan de voet van de Cairncorn Mountains.

Het is een ruig gebied en daardoor verwacht je misschien ook een ‘ruige’ whisky, maar bij Tomintoul noemen ze hun whisky’s niet voor niets ‘The Gentle Dram’. En dat is een perfecte omschrijving voor deze whisky!

Verborgen

Net als de Tomintoul distilleerderij ligt de Speyburn distilleerderij behoorlijk verborgen. Wanneer je van Rothes naar Elgin rijdt ligt de distilleerderij aan de rechter kant in een diepe vallei. Alleen wanneer er geen bladeren aan de bomen zitten kun je het topje van de schoorsteen zien.

Ideaal en illegaal

Dat is ook gelijk één van de redenen waarom de Speyside zoveel distilleerderijen herbergt. In de 17e en 18e eeuw was dit bergachtige gebied vrijwel ontoegankelijk. Toen de Engelsen rond 1750 accijns gingen heffen op whisky werd illegaal stoken een populair tijdverdrijf in deze regio.

Het onherbergzame gebied was dan ook ideaal om illegaal te stoken en zo de Engelse belastingambtenaren om de tuin te leiden. Later werden deze stokerijen legaal en sommigen groeiden uit tot de distilleerderijen die wij vandaag de dag kennen.

Klassieke Speyside whisky

Met de Speyburn 10 YO proefde men in Schiedam een klassieke Speyside single malt. De rijping op zowel bourbon- als sherryvaten zorgt voor een uitstekende smaakbalans.

Het is een zeer zachte en toegankelijke whisky met een frisse en fruitige smaak en een lange, droge afdronk.

Graniet en Billy Walker

Het water in de Speyside regio is van uitstekende kwaliteit en bovendien in overvloed aanwezig. In dit deel van Schotland stroomt het water lange tijd over de granietheuvels.

Dat geldt ook voor het water dat The GlenAllachie gebruikt. Dit water is afkomstig uit een 2 kilometer verderop gelegen bron en stroomt via de Beatshach Burn direct naar de distilleerderij.

Billy Walker en zijn team maken (mede) met behulp van dit water fantastische whisky’s. Daar is de 12 jaar oude GlenAllachie een mooi voorbeeld van. Deze Speyside whisky bevat smaken van honing, marsepein en bananen in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.

Op de IWSC 2022 werd GlenAllachie 12 Years Old beoordeeld met een gouden medaille en 95 punten.

Geturfde whisky uit de Speyside

In de Speyside is minder turf voorhanden dan in de rest van de Highlands. Daarom zijn de whisky’s over het algemeen zacht van smaak en bijna niet rokerig.

Dat geldt niet voor de laatste whisky die men bij Wijnhandel van Dijk te proeven kreeg; Old Ballantruan Peated Malt.

Deze whisky wordt gestookt uit ‘heavily peated barley’ en heeft een uniek zoet-rokerig karakter.

Einde proeverij

Hiermee kwam een eind aan de smaakvolle whiskyproeverij in Schiedam.

Benieuwd naar de Highland whisky’s? Bekijk de Schotse whisky’s op onze website of neem deel aan de Schotse whiskyproeverij van Ronald Anneveldt.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Marcel en Marina van Dijk en natuurlijk ook de aanwezige gasten hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde proeverij.

Back to top