Door naar content

The Glenturret Peat Smoked verovert harten van whiskyliefhebbers uit de Krimpenerwaard

10 juni 2022

Op woensdag 8 juni 2022 organiseerde Slijterij De Bodega uit Stolwijk een whiskyproeverij met Schotse whisky’s. Maar liefst 43 gasten hadden zich ingeschreven voor deze proeverij die plaatsvond op een bijzondere locatie in de Krimpenerwaard.

De Buytenstek

Aan de Koolwijkseweg heeft Hetty Minnoye een oude varkensschuur omgebouwd tot een schitterende ruimte met een fraai uitzicht over de polder. Deze locatie is te bereiken via een smalle polderweg.

In Schotland noemt men dit soort smalle wegen met passeerhavens een single track road. Onze Brand Ambassadeur Ronald Anneveldt voelde zich dan ook gelijk helemaal thuis bij De Buytenstek.

‘Nieuwe’ favoriete whisky’s

Ronald had een 8-tal Schotse whisky’s meegenomen naar Stolwijk. De bezoekers kenden niet alle distilleerderijen en maakten zich op voor een mooie avond, waarbij zij hoopten een aantal ‘nieuwe’ favoriete whisky’s te ontdekken.

The Glenturret

The Glenturret 10 Years Old Peat Smokey was zo’n whisky. Vooraf gaf menigeen aan The Glenturret eigenlijk niet te kennen. Ronald liet de whisky proeven en vertelde een aantal interessante dingen over deze Highland-distilleerderij.

Oudste distilleerderij van Schotland

Zo stamt de distilleerderij uit het jaar 1763. Daarmee is The Glenturret de oudste nog in bedrijf zijnde whisky distilleerderij van Schotland.

Nieuw hoofdstuk

In 2019 nam Lalique de distilleerderij over en daarmee begon een geheel nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de distilleerderij.

Vernieuwde range

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.

Michelinster

Glenturret Lalique is het eerste ‘fine dining restaurant’ in een Schotse distilleerderij en in februari van dit jaar ontving het restaurant een felbegeerde Michelinster.

10 Years Old Peat Smoked

In Stolwijk kreeg men dus de rokerige variant van Glenturret te proeven. Bij deze whisky is de rokerigheid duidelijk aanwezig, maar niet zo overweldigend als bij de geturfde ‘collega’s’ van het eiland Islay. De whisky heeft tonen van verse citrusvruchten, vanille, lichte kruiden en zeezout.

Dat viel in de smaak in de Krimpenerwaard. Menig whiskyliefhebber stapte na afloop van de proeverij met een fles van zijn of haar ‘ontdekking’ onder de arm op de fiets en keerde via de smalle ‘single track road’ huiswaarts.

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Slijterij De Bodega en De Buytenstek hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Back to top