Door naar content

Whisky in Leiden 2022

16 juni 2022

Op zaterdag 11 juni 2022 vond de 9e editie van Whisky in Leiden plaats. De organisatie had in De Hooglandse Kerk aan de Nieuwstraat een prachtige nieuwe locatie gevonden.

Hooglandse Kerk

Deze laat-gotische kerk is een markant bouwwerk in de binnenstad van Leiden en zij valt op door haar hoogte en de vele ramen. Een kerk met een bewogen geschiedenis en het had niet veel gescheeld of de Hooglandse Kerk word door de paus zelf in 1525 tot kathedraal verheven.

Leiden zou een bisschopsstad worden, maar zover komt het echter niet. Onrustige tijden zijn in aantocht: en in 1559 gaat de beoogde bisschopszetel uiteindelijk naar de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem.

In 1575 werd in Leiden de eerste universiteit van Nederland opgericht door Willem van Oranje. Volgens de overlevering stichtte hij de universiteit om de stad te belonen voor de weerstand tegen de Spaanse bezetter. Dit kennen we als het Leidens Ontzet (in 1574).

Uisge baugh adepten

Terug naar Whisky in Leiden wat ook deze editie weer op een grote schare bezoekers mocht rekenen. Van beginnende whiskyliefhebbers tot de doorgewinterde uisge baugh adepten; ze waren er allemaal.

En niet zonder reden want de keuze aan whisky’s tijdens beide sessies was overweldigend. De Monnik Dranken was aanwezig met mooie whiskymerken als Glengoyne, Tamdhu, Old Pulteney, Loch Lomond en The Whistler. Ook een kleiner whiskymerk als Glen Scotia mocht uiteraard niet ontbreken.

Japanse whisky

Japanse whisky was vertegenwoordigd in de vorm van Mars Kasei en de Mars Komagatake Limited Edition.

Deze Mars Komagatake Single Malt rijpte op sherryvaten en Amerikaans wit eikenhout en dat geeft impressies van vers en exotisch fruit, vanille, honing en eikenhout. Een zeer fraaie whisky.

Old Pulteney Huddart

Hoge ogen gooide ook de Old Pulteney Huddart, een whisky aangevuld met een rokerig randje. Voor deze whisky worden second fill bourbon vaten gebruikt om te rijpen en hierna wordt de whisky gefinisht op vaten waar eerst rokerige whisky op is gelagerd.

Ierse whiskey

In Leiden kon men ook Ierse whiskey proeven; The Whistler uit het hart van de Boyne Valley.

De Boyne rivier slingert hier door het glooiende landschap en wie de Boyne distilleerderij ziet liggen - temidden van de vredige natuur - kan zich nauwelijks voorstellen dat hier in de buurt ooit een bloedige veldslag plaatsvond.

Slag aan de Boyne

Op 11 juli 1690 stonden de legers van koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau (namens Engeland) en Jacobus II (de verdreven koning van Engeland) tegenover elkaar.

Willem van Oranje versloeg Jacobus in β€˜De Slag bij de Boyne’ en dat had veel gevolgen voor Ierland, dat in de eeuwen daarna de overheersing door de Engelse troon pijnlijk voelde.

Bedankt

Ook deze editie van Whisky in Leiden was een groot succes en de organisatie was wederom subliem.

Wij kijken nu al uit naar de editie van 2023!

Back to top