Door naar content

Whiskyliefhebbers Schoorl ontdekken ‘old-school’ Speyside whisky

15 juni 2022

Op vrijdag 10 juni 2022 organiseerde Menno’s Borrelhuis uit Schoorl een whiskyproeverij. Ongeveer 39 bezoekers waren naar De Rustende Jager aan de Heereweg 18 gekomen voor een smaakvolle avond onder leiding van Ronald Anneveldt.

Rondje Schotland

Ronald nam de gasten mee op whiskyreis door Schotland. Bij dit ‘Rondje Schotland’ werden whisky’s uit verschillende whiskyregio’s geproefd.

Ontdekkingstocht

Er stonden verschillende stijlen whisky op de proefmat in Schoorl. Van de zeer frisse en fruitige Speyburn tot de rokerige Old Ballantruan. Beide whisky’s komen uit de Speyside, maar zijn totaal verschillend van smaak.

In den beginne...

De Old Ballantruan is eigenlijk een ‘old-school’ Speyside-whisky. ‘In den beginne’ waren alle Speyside-whisky’s namelijk rokerig.

Dit kwam doordat er bij het drogen van gerst gebruik werd gemaakt van turf. Deze grondstof was ruim voorhanden en binnen handbereik.

Steenkool

Halverwege de 19e eeuw kwam steenkool in opkomst. Deze brandstof was aanzienlijk goedkoper dan turf en bovendien makkelijk aan te voeren doordat de Speyside nu per spoor bereikbaar werd.

Steenkool verdrong turf als brandstof en dat veranderde de smaak van de Speyside-whisky’s.

Traditionele Speyside whisky

Bij de Tomintoul distilleerderij maakt men één geturfde whisky; de Old Ballantruan. Deze whisky is vernoemd naar de waterbron die de distilleerderij gebruikt.

Met deze Old Ballantruan wil men bij Tomintoul de herinnering aan de traditionele Speyside whisky’s in leven houden. En dat is gezien de enthousiaste reacties van de whiskyliefhebbers in Schoorl een prima initiatief!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Menno, het team van De Rustende Jager en de aanwezige whiskyliefhebbers nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Back to top