Door naar content

Avond vol historie bij Mitra De Nieuwe Bourgondiër in Papendrecht

28 mei 2022

Op vrijdag 20 mei 2022 organiseerde Mitra De Nieuwe Bourgondiër in Papendrecht een whiskyproeverij met Schotse whisky’s. De aanwezige whiskyliefhebbers genoten van een aantal heerlijke Schotse whisky’s.

Daarbij luisterden zij aandachtig naar Ronald Anneveldt. Hij vertelde op enthousiaste wijze over de whisky’s, de distilleerderijen waar de whisky’s vandaan komen en een over een historische veldslag.

De Nieuwe Bourgondiër

Papendrecht is een dijkstadje onder de rook van Dordrecht. In het centrum hebben Niels van Heteren, Marc Commandeur en Marco Leeuwenburgh een oud dijkpand omgetoverd tot een modern drankparadijs.

In het bijbehorende proeflokaal nam Ronald de bezoekers mee op een inspirerende whiskyreis door Schotland. Langs mooie distilleerderijen als Tomintoul, Speyburn en Glencadam.

Slag bij Culloden

Bij Glenturret werd zelfs nog even een uitstapje gemaakt naar de historische Slag bij Culloden op 16 april 1746.

De Jacobieten (en de Schotse clans) werden in de pan gehakt door het leger van de Hertog van Cumberland. Deze laatste grote veldslag op Britse bodem betekende het einde van de Schotse clan-cultuur.

The Glenturret

Glenturret is de oudste – nog in bedrijf zijnde – distilleerderij van Schotland en werd slechts 17 jaar na de allesbeslissende veldslag vlakbij Inverness opgericht.

De distilleerderij ligt even buiten het plaatsje Crieff aan de rand van de Schotse Hooglanden. De omgeving is schilderachtige en rustiek.

Men hanteert al sinds 1763 hetzelfde distillatieproces en het bedienen van de mash tun gebeurt – als laatste van Schotland – nog steeds handmatig.

Turf

Turf speelt al jaren een belangrijke rol bij Glenturret en in Papendrecht kreeg men de 10 Years Old Peated te proeven.

In deze whisky komen rook en turf mooi tot ontwikkeling en er zijn tonen van verse citrusvruchten, vanille, lichte kruiden en zeezout waarneembaar.

De line-up in Papendrecht

Naast de Glenturret 10 YP Peat Smoked kreeg men nog een aantal heerlijke whisky’s te proeven bij Mitra De Nieuwe Bourgondiër:

Tomintoul 10 Years Old
Speyburn 10 Years Old
anCnoc 12 Years Old
Glencadam 15 Years Old
Old Pulteney 12 Years Old
The GlenAllachie 12 Years Old
The Glenturret 10 Years Old Peated
Old Ballantruan The Peated Malt

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mitra De Nieuwe Bourgondiër en de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond.

Back to top