Door naar content

Peaty rum verrassing op proeverij Berkel en Rodenrijs

23 mei 2022

Op donderdagavond 19 mei 2022 vond er bij Wijnhandel van Vianen in Berkel en Rodenrijs een rum- en whiskyproeverij plaats. Het werd een smaakvolle avond met 2 geturfde verrassingen op het eind.

Rum en whisky

In 4 rondes werd er steeds een rum naast een whisky geproefd. Op deze manier konden de bezoekers kennismaken met de grote smaakverschillen in de verschillende stijlen rum. Ook kwamen de verschillen en overeenkomsten tussen rum en whisky deze avond duidelijk naar voren.

De line-up:
 
Merser Double Barrel The Epicurean
Dictador 12 YO Inchmurrin 12 YO
El Dorado 15 YO Tamdhu 15 YO
MacNair’s 7 YO Peated Rum Tomintoul Peaty Tang

Rum blending house

Charles Merser & Co is het eerste rum blending house in London sinds ruim 100 jaar. Daarmee doen zij de roemruchte geschiedenis op het gebied van rum blending in Londen herleven.

Caribbean

De Double Barrel is een blend van ingekochte rum uit Barbados, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Panama. Deze verschillende rum ‘componenten’ worden hierna in London geblend en een aantal maanden op vat gelegd om te rusten.

Een mooi begin van de proeverij!

Lowland blend

De rum werd gecombineerd met The Epicurean, een blend uit de Lowlands. Een lichte, niet-rokerige whisky waarin duidelijke granige cq grassige tonen waarneembaar zijn.

Vol en rond van smaak

In de 2e ronde werd een 12 jaar oude rum van Dictador vergeleken met de 12 jaar oude Inchmurrin Single Malt Whisky van Loch Lomond.

Beide spirits zijn vol en rond van smaak, een beetje ‘boterig’ en bevatten een vleugje zoet van bijvoorbeeld crème caramel.

Hout

Hout maakt bij Tamdhu en El Dorado het onderscheid. Bij de Tamdhu distilleerderij in de Speyside heeft men het rijpen op sherryvaten tot kunst verheven en in Guyana beschikt men over 3 unieke houten stills.

Dankzij de rijping op sherryvaten bevat Tamdhu 15 YO aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen.

El Dorado 15 YO rijpt (onder tropische omstandigheden) op bourbonvaten. Het is een rum die gemaakt wordt volgens de Engelse stijl. Daarbij wordt de leeftijd van de jongste rum weergegeven op het etiket.

De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Turfrijke geschiedenis

Vroeger bestond de omgeving van Berkel en Rodenrijs uit een uitgestrekt en ruig veengebied. Vanaf de 15e eeuw werd hier turf gestoken om als brandstof te dienen voor de inwoners van omliggende steden Gouda, Delft en Rotterdam.

Na ruim 250 jaar was al het turf nagenoeg afgegraven en werden er polders drooggemalen. Tegenwoordig heeft men het hier alleen nog over turf als het over whisky gaat.

Peaty Tang

Over Tomintoul Peaty Tang bijvoorbeeld. Voor deze whisky gebruikt men op turf gedroogde gerst, iets dat vrij ongebruikelijk is in de Speyside regio. Hierdoor ontstaat een heideachtige rokerigheid met tonen van noten en zoet fruit.

Rokerige rum

Dat rum een veelzijdige drank is werd tijdens de proeverij bij Wijnhandel van Vianen maar weer eens bevestigd. Een rokerige rum had men nog niet eerder geproefd.

De MacNair’s 7 YO Peated Panama Exploration Rum viel uitstekend in de smaak bij de bezoekers. Men vond het geweldig om te proeven hoe dicht een rokerige whisky en rum – qua smaak – bij elkaar kunnen liggen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Wijnhandel van Vianen in Berkel en Rodenrijs bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Back to top