Door naar content

Speyburn 18 YO favoriet op proeverij Fred van den Heuvel

30 mei 2022

Op zaterdag 21 mei 2022 organiseerde Fred van den Heuvel een proeverij in Giessenburg. Maar liefst 80 deelnemers konden hier genieten van ruim 35 verschillende whisky’s.

De Monnik Dranken was hierbij aanwezig met een mooie serie bestaande uit 20 verschillende whisky’s, waaronder; Speyburn, Glen Scotia, Tomintoul, Old Pulteney en The GlenAllachie.

Speyburn

Speyburn was voor velen de grote onbekende, maar zeker niet minder geliefd. Er stonden 4 verschillende soorten op de proeftafel, waaronder de absolute favoriet ‘de Speyburn 18 years’. Enkele kilometers ten noorden van de stad Rothes ligt in het hart van de Speyside de Speyburn distillery. De Speyside whisky’s zijn vol, helder en karaktervol. Zowel nieuwkomers als doorgewinterde whiskyliefhebbers weten de Speyburn te waarderen.

Speyside, episch centrum van de whiskyproductie

De Speyside is een regio in de Schotse provincie Moray. Ongeveer de helft van de Schotse whisky productie komt uit de Speyside. Het gebied is vernoemd naar de rivier de Spey. Tijdens de proeverij stonden er drie whisky’s uit de Speyside op tafel. Ondanks dat ze uit dezelfde regio komen zijn deze whisky’s totaal verschillend.

De Speyburn 18 YO die we hierboven al bespraken heeft 18 jaar mogen rijpen op Amerikaanse en Spaanse eiken vaten. De whisky heeft een lange en licht rokerige afdronk met een bitterzoet randje. De Tomintoul daar in tegen heeft een mild en vriendelijk karakter. De Tomintoul staat ook wel bekend als “The Gentle Dram”. De derde whisky uit de Speyside was de GlenAllachie. De GlenAllachie laat zich onderscheiden door de enorme diversiteit aan vaten. De whisky’s worden onder andere gerijpt op ex-sherry, ex-port, ex-bourbon, ex-madeira en virgin oak vaten.

Primeur

Ieder jaar tijdens het Campbeltown Malt Festival is er een speciale festival botteling. Dit jaar is dat de Glen Scotia 8 YO Peated Festival Edition 2022. Gelukkig is deze Limited Edition nu ook bij De Monnik Dranken te krijgen. Tijdens de proeverij hadden de aanwezige whiskyliefhebbers de primeur om deze whisky als eerste te proeven. Dat de whisky zeer goed in de smaak viel bleek wel uit het feit dat deze halverwege de avond al was uitverkocht.

De allocatie en verkoop van deze whisky verloopt via de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken.

Via deze weg willen wij het team van Fred van den Heuvel en alle enthousiaste whiskyliefhebbers hartelijk bedanken voor een zeer geslaagde avond.

Back to top