Door naar content

Whiskybase laat Het Oude Noorden genieten van Loch Lomond en Glen Scotia

24 mei 2022

Op woensdag 18 mei 2022 organiseerde Whiskybase een proeverij met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Ongeveer 28 personen waren naar vegetarisch lunchrestaurant Digters aan de Linker Rottekade in Oud-Crooswijk gekomen. Zij genoten van heerlijke whisky’s zoals Loch Lomond 12 YO en Glen Scotia 15 YO.

Digters

Digters is gevestigd in de plint van Het Brouwerhuys aan de kade van rivier de Rotte. Digters staat voor muziek van Nederlandse artiesten, een plek van ontmoeten en lekker eten en drinken.

Een mooie locatie voor een whiskyproeverij. En dat vond Cees-Jan van Dijk van Whiskybase ook. Hij had whiskyambassadeur Arjan Hartkamp uitgenodigd voor een avondvullend programma.

Whiskybase

Cees-Jan is een bekende naam in de whiskywereld. In 2007 begon hij met Whiskybase.com een online whiskycommunity waar tegenwoordig meer dan 45.000 whiskyliefhebbers lid van zijn.

Shop & Gathering

In 2011 opende hij samen met Dirk Henst en Menno Bijmolt een zaak aan het Zwaanshals. Deze slijterij ligt in het midden van de gezellige wijk 'het Oude Noorden' van Rotterdam. Daarnaast is Whiskybase bekent van het festival Whiskybase Gathering.

Loch Lomond & Glen Scotia

Terug naar de whiskyproeverij. Arjan had voor elke bezoeker een 8-tal heerlijke whisky’s uitgeschonken. Zowel van Loch Lomond uit de Highlands als van Glen Scotia uit Campbeltown kreeg men in Rotterdam 4 whisky’s te proeven.

Loch Lomond Single Grain Scotch Whisky
Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old
Loch Lomond 12 Years Old
Glen Scotia 10 Years Old
Glen Scotia Double Cask Single Malt
Glen Scotia 15 Years Old
Glen Scotia Victoriana
Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Heerlijke whisky’s

De meeste gasten kwamen uit het Oude Noorden en Oud-Crooswijk en men genoot van de whisky’s.

De distilleerderijen zijn eigenlijk totaal niet met elkaar te vergelijken.

Loch Lomond

De Loch Lomond distilleerderij is groot en modern, maar toch uniek in zijn soort. Men maakt er maar liefst 8 verschillende stijlen whisky en de distilleerderij beschikt over een eigen kuiperij.

Het gebied rondom het meer Loch Lomond is een zeer populaire vakantiebestemming onder de Schotten en Engelsen.

Glen Scotia

Glen Scotia is juist één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Het afgelegen havenstadje Campbeltown werd in vervlogen tijden ‘whisky capital of the world’ genoemd vanwege de vele distilleerderijen. Tegenwoordig zijn er daar nog slechts 3 van over.

Bij Glen Scotia maakt men typische Campbeltown whisky; kruidig, met maritieme invloeden.

Wind in de zeilen

De distilleerderijen hebben ook een aantal dingen gemeen. Natuurlijk smaken de whisky’s allemaal geweldig (vraag maar eens aan Arjan). Maar de distilleerderijen hebben ook allebei ‘de wind in de zeilen’.

Iain McAlister

Bij Glen Scotia ging het roer om toen Iain McAlister in 2008 distillery manager werd. Tot dan toe leidde Glen Scotia een betrekkelijk anoniem bestaan doordat de hier gemaakte whisky grotendeels werd gebruikt in blends.

Mede dankzij Iain onderging de distilleerderij een ware transformatie. Zo werd de focus gelegd op single malt whisky en daarvoor ontving Glen Scotia in 2021 de ultieme beloning.

Beste whisky ter wereld

Glen Scotia 25 Years Old werd uitgeroepen tot beste single malt whisky ter wereld en ook Glen Scotia 15 Years Old werd met een gouden medaille beloond. Daarnaast riep de jury van The Scottish Whisky Awards’ de distilleerderij uit Campbeltown uit tot ‘Scottish Whisky Distillery of the Year 2021’.

Single Malt Whisky

Ook Loch Lomond onderging een radicale koerswijziging. In 2014 werd het accent gelegd op de productie van single malt whisky.

Daardoor komen de unieke eigenschappen van de distilleerderij goed naar voren. Loch Lomond laat zich eindelijk zien aan de wereld!

Sterke groei

En de nieuwe koers slaat aan bij de whiskyliefhebbers. Loch Lomond Whisky heeft de afgelopen vijf jaar namelijk een sterke groei doorgemaakt en behoort tot de vijf snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Beleid en visie

Zowel Loch Lomond als Glen Scotia zijn dankzij goed beleid en visie uitgegroeid tot whiskymerken die er toe doen.

Hier aan de kade van de Rotte, daar waar Rotterdam ooit begon, kon men de gedrevenheid bij beide distilleerderijen wel waarderen. Dankzij de aanleg van een dam in de Rotte begon immers de ontwikkeling van de stad.

Beleid en visie zorgden ervoor dat Rotterdam vanaf de 2e helft van de 19e eeuw uitgroeide van klein onbeduidend plaatstje tot een wereldhaven.

Captain Haddock

Of Captain Haddock (van Kuifje) ooit de Rotterdamse haven bezocht is niet geheel duidelijk. Wel was Haddock een groot fan van Loch Lomond.

En na het bezoek van Arjan Hartkamp (die overigens verdacht veel op Kuifje lijkt) zijn er in Rotterdam een groot aantal liefhebbers van Loch Lomond en Glen Scotia bijgekomen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Whiskybase, Digters en de bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde proeverij.

Back to top