Door naar content

Zierikzee maakt kennis met rum

16 mei 2022

Op vrijdag 6 mei 2022 vond er bij Proost Zierikzee een rum- en whiskyproeverij plaats. Er namen ruim 40 personen deel aan de proeverij die gehouden werd in de prachtige winkel aan het Haringvlietplein in Zierikzee.

Proost Zierikzee

Proost Zierikzee bestaat inmiddels iets meer dan een jaar en is een slijterij en brasserie in één. Met grote regelmaat worden proeverijen georganiseerd voor de inwoners van het pittoreske Zeeuwse havenstadje.

Rum en whisky

Deze vrijdag stond er een vergelijk tussen rum en whisky op het programma. Namens De Monnik Dranken vertelde Ronald Anneveldt op zijn eigen kenmerkende en enthousiaste wijze alles over beide dranken.

Eerste kennismaking

Rum en whisky kennen veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor menig deelnemer aan de proeverij was dit de eerste kennismaking met rum. Men had niet verwacht dat er zoveel verschillende smaakprofielen zijn.

Rum VS Whisky

Line-up

In Zeeland proefde men de volgende combinaties:

  • Dictador 12 YO & Loch Lomond 12 YO

  • El Dorado 12 YO & Glengoyne 12 YO

  • El Dorado 15 YO & Tamdhu 15 YO

  • Hampden Estate Overproof & Smokehead Rum Rebel

Haagse hopjes - In de verte een 'zoetje

Dictador 12 YO & Loch Lomond 12 YO

De proeverij begon met Dictador 12 YO. Een zachte en toegankelijke 12 jaar oude rum uit Colombia. Daartegenover stond Loch Lomond 12 YO, een 12 jaar oude Schotse single malt whisky.

Haagse hopjes
Dictador is een Spaanse stijl rum en heeft een typische boterachtige smaak. Daarnaast valt de onmiskenbare geur van Haagse hopjes op. De hopjes hebben zowel een lichte koffie- en karamelsmaak en geur. Voor degene die ze nog nooit hadden geproefd werden de snoepjes bij de rum geserveerd.

In de verte een 'zoetje'
De rijping op Amerikaans eikenhout zorgt voor een 'zoetje’ in de Loch Lomond 12 Years Old. Om deze zoete tonen wat naar voren te halen kregen de gasten een stukje abrikoos bij deze whisky.Unieke rum

El Dorado Rum en Glengoyne

In de 2e en 3e ronde stonden een 12-jarige en een 15-jarige rum van El Dorado op het programma. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het verschil in leeftijd het enige verschil is.

Unieke rum
Er is namelijk meer. Bij El Dorado maakt men gebruik van verschillende vormen distilleerketels. Zowel Pot Stills als Continue Stills, waaronder een aantal unieke houten stills. Hierdoor is de master blender van El Dorado in staat om een rum samen te stellen waarbij het verschil in geur en smaak zeker niet alleen wordt veroorzaakt door de 3 jaar extra rijping. Maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van verschillende stills.

Het meest opvallende aan de El Dorado 12 YO en El Dorado 15 YO is dat de 15 jaar oude rum veel voller van smaak is dan de 12 jaar oude rum. Terwijl je juist andersom zou verwachten.

De 12 jaar oude rum werd geproefd in combinatie met Glengoyne 12 YO. Zowel de whisky als de rum zijn fruitig en kruidig, maar ook redelijk licht en zacht van smaak.Vol en stevig

Tamdhu

Heel anders dan de 15-jarige spirits. Naast El Dorado 15 YO kreeg men Tamdhu 15 YO te proeven. Beiden vol en stevig.

Waarbij de rum aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille bevat, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

En de whisky – een echte Speyside whisky – dankzij de rijping op sherry-vaten kenmerkende tonen van abrikozen, frambozen en amandelen herbergt.

Zeer uitgesproken smaak

Hampden Overproof en Smokehead Rum Rebel

Ter afsluiting stonden Hampden Overproof en Smokehead Rum Rebel op het programma. Beide spirits hebben een zeer uitgesproken smaak.

Hoog gehalte esters
De uit Jamaica afkomstige Hampden Estate Rum is een typische Engelse stijl rum. Dankzij het extreem hoge gehalte esters heeft de rum een heel duidelijk aromatisch profiel.

Islay met rum barrel finish
De rum werd vergeleken met Smokehead Rum Rebel. Deze rokerige krachtpatser is afkomstig van Islay. De finish op rumvaten geeft de whisky een extra demensie.

Bedankt


Langs deze weg willen wij Proost Zierikzee en de enthousiaste bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond!


Back to top