Door naar content

Golan Heights Winery proeverij bij restaurant Gouds Glas in Gouda

29 november 2022

Op woensdagavond 23 november 2022 vond er in restaurant Gouds Glas op de Markt in Gouda een zeer bijzondere proeverij plaats. Op tafel stonden de wijnen van Golan Heights Winery uit Israël met daarbij niemand minder dan de chef-wijnmaker zelf, Victor Schoenfeld. Het thema van de avond was het ‘terroir’, de combinatie van ondergrond en klimaat. Wat doet dit met de wijnen afkomstig uit Galilea?  

Golan Heights Winery

Golan Heights Winery

De Golan Heights Winery is een Israëlische wijnmakerij gelegen in Katzrin. De Golan Heights wijnen behoren tot de top van de wereld. Dit heeft veel te maken met het klimaat, de hoge ligging en de vulkanische ondergrond.

Daarnaast weet Chef-wijnmaker Victor Schoenfeld goed wat hij doet. Er worden vier labels geproduceerd met een scala aan verschillende stijlen: Yarden, Gamla, Hermon en Golan

Yarden

Yarden

De avond werd ingeluid met de Yarden Viognier, een wijn met aroma’s van noten, verse perziken, abrikozen en bloemen.

Een drietal chardonnays tilden de avond naar een hoger plan. Met name de Yarden Katzrin Chardonnay maakte de tong dusdanig los met haar impressies van rijpe peer, sappige appel en tropisch fruit. Het is de kruidigheid, boter en vanille die de smaak completeren van deze zeer bijzonder wijn waarbij vergisting en malolactische fermentatie plaatsvindt in vaten van nieuw Frans eiken. De wijn rust vervolgens minstens negen maanden op de "lie".

De yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan die de Golanhoogte scheidt van Galilea.

Gamla

Rode wijnen

De avond werd vervolgd met een mooie serie aan rode wijnen. Gamla Sangiovese, Gamla Cabernet Sauvignon en uiteindelijk een viertal wijnen van de Allone Habashan.

Gamla

De Gamla wijnen zijn iets minder gecompliceerd maar zeer zuiver. Dit maakt de wijnen toegankelijker. De wijnen zijn vernoemd naar een oude stad op de Golanhoogte.

Allone Habashan

Allone Habashan

De serie bestond uit een merlot, cabernet sauvignon, syrah en een wijn die we dan een ‘Bordeaux blend’ zouden kunnen noemen; met gebruikte druivenrassen als cabernet sauvignon, syrah, merlot en cabernet franc.

Deze Allone Habashan bezit complexe aroma’s van rijp rood en zwart fruit, met tonen van tabak, aarde, chocolade, sinaasappelschillen. koffie en nuances van bloemen en mint. Deze single vineyard blend is vol en geconcentreerd van smaak, maar blijft elegant.

De wijn ontwikkelt zich nog op fles voor een aantal jaren en blijft uitstekend op dronk voor minimaal 10 jaar na botteling. Wijnen van de Allone Habashan wijngaard zijn zeer beperkt beschikbaar.

Bedankt

De uitleg van wijnmaker Victor Schoenfeld, de verhalen en de hele entourage in restaurant Gouds Glas, met alles al prachtig in kerstsfeer, maakten deze avond feeëriek en zeer bijzonder! Via deze weg willen wij dan ook Victor Schoenfeld, restaurant Gouds Glas en alle aanwezigen hartelijk danken voor een prachtige avond.  

Back to top