Door naar content

Balblair Highland Single Malt Whisky weer terug in Nederland

04 oktober 2022

Per 1 oktober 2022 is De Monnik Dranken de Nederlandse importeur voor de whisky’s van Balblair. Hiermee wordt de samenwerking met International Beverage verder uitgebreid.

Terug van weggeweest

Vorig jaar traden Old Pulteney, Speyburn, anCnoc en Caorunn Gin al toe tot het spirits portfolio van De Monnik Dranken. En het is mooi om te zien dat Balblair Highland Single Malt Whisky terug is van weggeweest.

Balblair, een verborgen parel

Balblair Highland Single Malt Whisky

Balblair, een verborgen parel

De klassieke distilleerderij ligt verborgen tussen de schitterende hooglanden van Schotland in het pittoreske Edderton. Aan de ene kant van de distilleerderij stroomt het water van de Craigroy Burn, wat het heldere water vanaf de bergen naar de Dornoch Firth voert.

Aan de andere kant loopt het spoor wat vroeger de levensader van het bedrijf was. Via dit spoor werd namelijk de gerst en brandstof aangeleverd en de whisky verspreid. Edderton staat bekend om de schone lucht, welke als één van de meest zuivere van Schotland wordt beschouwd.

 

 

 

Highland whisky

De weg naar Balblair wordt nog steeds Station Road genoemd, maar het station is niet meer dan een vervlogen herinnering. Gelukkig is Balblair nog steeds in bedrijf en maakt het team van John MacDonald hier in hun eigen tempo de heerlijke Highland whisky.

Bewogen geschiedenis

Balblair werd in 1790 door John Ross opgericht en is één van de oudste nog producerende distilleerderijen van Schotland. Op het moment van oprichten heeft John ook nog een boerderij.

In de 19e eeuw wordt de distilleerderij verplaatst naar de locatie waar deze nu staat. Zo is er aansluiting met de eerdergenoemde spoorlijn.

Kleinschalig

Voor de productie van Balblair is alle tijd genomen. Het rustige ritme van de Schotse Hooglanden proef je terug in de whisky.

In het stillhouse staan drie stills met een zeer opmerkelijke vorm. Ze hebben een bolbuikige onderkant, met daarop een brede en vrij korte hals.

De kwalitatief uitstekende whisky wordt door zijn fruitige en aangename karakter nog steeds veel gebruikt voor veel blended whisky’s.

De single malt whisky is daardoor slechts in kleine hoeveelheden beschikbaar. En daarom is het nog specialer dat deze whisky’s vanaf medio oktober 2022 weer in Nederland verkrijgbaar zijn.

Core-range Balblair

Balblair Highland Single Malt Whisky

Core-range Balblair

De core-range van Balblair Highland Single Malt bestaat uit vier varianten; een 12, 15, 18 en 25 jaar oude whisky.

De komende tijd zullen de whisky’s van Balblair hun weg gaan vinden naar de drankenspeciaalzaken en geselecteerde horeca.

Ook komt u deze speciale single malt tegen op The Art of Drinks en het International Whisky Festival Den Haag.

 

 

 

 

Balblair bestelinformatie

De vier onderstaande expressies zullen – vanaf medio oktober - in beperkte aantallen verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. De Balblair 12 YO zal vrij te bestellen zijn en de oudere expressies zijn op basis van allocatie. Dit vanwege de beperkte beschikbaarheid.

106620 BALBLAIR 12YO Highland Single Malt Whisky 0,70 ltr
106621 BALBLAIR 15YO Highland Single Malt Whisky 0,70 ltr
106622 BALBLAIR 18YO Highland Single Malt Whisky 0,70 ltr
106623 BALBLAIR 25YO Highland Single Malt Whisky 0,70 ltr

Balblair, een verborgen parel

Balblair Highland Single Malt Whisky

Lees meer over Balblair

Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving. Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.

Buiten de distilleerderij staat de oude Clach Biorach. Deze meer dan 4.000 jaar oude staande steen werd gebruikt als verzamelplaats voor de oude Picten.

Zij graveerden hun intrigerende Z-Rod-symbool in de steen. Dit unieke symbool vertegenwoordigt ‘het verstrijken van de tijd’ en komt ook veelvuldig terug op de verpakkingen van de Balblair whisky’s.

Lees meer over Balblair Highland Single Malt Whisky

 

 

 

 

Back to top