Exclusief Lowland Whisky Diner in Utrecht met Rosebank & Littlemill
Op maandag 17 oktober 2022 vond er bij Restaurant Simple in Utrecht een bijzonder Whisky Diner plaats. Een select gezelschap bestaande uit slijters, horeca-relaties, whisky-influencers, journalisten en overige genodigden had de eer om aan dit exclusieve Lowland Whisky Diner deel te nemen.
Rosebank & Littlemill
De gasten konden genieten van 4 exclusieve Lowland whisky’s in combinatie met een creatief en smaakvol diner.
Primeur
Dat tijdens het diner de Rosebank 31 YO en de Littlemill 32 YO werden geïntroduceerd maakte de avond extra speciaal.
Food pairing diner met Rick Gresnigt
Chef Rick Gresnigt ontving van tevoren samples van de Lowland whisky’s. Aan de hand daarvan heeft hij een heerlijk menu samengesteld.
Lowland Single Malt
The Lowlands is één van de 5 Schotse whiskyregio’s. Over het algemeen hebben de whisky’s die hier vandaan komen een licht en bloemig karakter.
Waarbij moet worden opgemerkt dat de Rosebank whisky's qua stijl veel lichter, frisser en fruitiger zijn dan de whisky's van Littlemill die wat ronder en warmer zijn.
Nadat Gordon en Daryl kort iets over de Lowlands vertelden was het de hoogste tijd om aan de eerste gang van de avond te beginnen!
Proefnotities Rosebank 30 Years Old
Kleur; donker goud.
Neus; zacht en romig met karamelwafel, kruisbes, witte druif, amandelen, vanille, honing, citroen en nootmuskaat.
Smaak; delicaat en knapperig, heerlijk gebalanceerd, lichte siroop, kamille, peer en delicate tropische fruitigheid met aangename kruidigheid van eikenhout.
Afdronk; zacht maar lang, gekonfijte viooltjes, sinaasappel en munt.
River Clyde
De whisky is gebotteld in een kristallen karaf van Glencairn, met een gegraveerde illustratie van de River Clyde en een zilveren ster die de locatie van de Littlemill distilleerderij aangeeft.
Oorspronkelijk werd de whisky in 1990 in refill-bourbonvaten gevuld. Vervolgens is de whisky voor een extra rijpingsperiode overgeheveld naar first-fill Oloroso sherryvaten en vaten van Limousin-eikenhout. Het resultaat is onmiskenbaar Littlemill; met heerlijke zoete karamel en kruiden.
Proefnotities
Neus; bloemige tonen van kamperfoelie en rozen, gemixt met lagen van kruiden, kaneel en nootmuskaat welke gevolgd worden door karamelcrème en bloemenhoning met delicate sinaasappel.
Smaak; zijdezacht mondgevoel. Knapperige groene appel, rijpe peer en kiwi hebben de overhand, waarna een zoetigheid van karamel wordt gebalanceerd met tonen van citrus, limoensap en sinaasappelmarmelade.
Afdronk; lang met geroosterd eikenhout en golven van warme kruiden. Hierna de smaak van volle en romige vanille en aanhoudende tonen van groen fruit.
The King of the Lowlands
De eerste primeur van de avond; de introductie van Rosebank 31 Years Old. Rosebank werd vroeger 'The King of the Lowlands' genoemd. Het is best bijzonder dat we zo af en toe nog whisky van deze in 1993 gesloten distilleerderij kunnen proeven.
Gelukkig wordt er hard gewerkt om deze legendarische distilleerderij weer in oude staat te herstellen. In de nieuwe distilleerderij wordt op dezelfde wijze gedistilleerd als vroeger. Dus inclusief de 'worm tube condensers' en 'triple distillation', waar de distilleerderij om bekend stond!
Proefnotities
Kleur; licht amber.
Neus; vol citrus, limoen, citroengras en korianderzaad, kruidnagel met zachte vanille en gesuikerde amandelen.
Smaak; fantastisch op leeftijd terwijl hij nog licht en levendig is. Tonen van mint, kamille, leer, bessen- en bananenbrood.
Afdronk; zoet met tonen van perzik en kruidigheid van eikenhout.
Littlemill The Dutch Trilogy
De Littlemill 32 Years Old is onderdeel van The Dutch Trilogy. Het is De Monnik Dranken gelukt om één zeldzaam vat met Littlemill whisky te bemachtigen. Daar wordt de komende jaren – onder toeziend oog van Michael Henry – een drietal batches van gebotteld.
De eerste batch – 60 flessen Littlemill 32 YO, gebotteld op 49,8% alc. – werd deze avond in Utrecht geïntroduceerd.
Epicurean Blended Lowland Whisky Cocktail
Voor en na het diner konden de gasten genieten van een tweetal cocktails gemaakt van Epicurean Glasgow Edition.
Epicurean HighBall cocktail
- Epicurean Glasgow 2022 35 ml
- Red Grape and Hibiscus cordial 20 ml
- Soda water 75 ml
- Lemon marackesh bitters 2 dashes
- Orange bitters 1 dash
Epicurean Reverse Manhattan
- Epicurean Glasgow 2022 20 ml
- Mix of Noilly Prat Dry and Cocchi Torino infused with applewood/hibiscus/szechuan pepper 40 ml
- Peychaud 1 dash
- Malagsy chocolate 1 dash
Bedankt
Het was een bijzondere en zeer geslaagde avond bij Restaurant Simple in Utrecht. Langs deze weg willen wij alle gasten bedanken voor zijn of haar komst.
Speciale dank gaat uit naar uit naar Rick Gresnigt en het team van Restaurant Simple, de gastheren van deze avond; Gordon Dundas en Daryl Haldane en Monika van Miltenburg voor het maken van de foto's.