Door naar content

Ronald de Groot over Ribera del Duero en Bodegas Portia

25 oktober 2022

In de 7e editie van Perswijn 2022 schreef Ronald de Groot een artikel over het wijngebied Ribera del Duero. Ronald bezocht een aantal wijnhuizen, waaronder Bodegas Portia. Hij proefde en beoordeelde natuurlijk de wijnen.

Ribera del Duero ligt in Castilië en Leon

Ribera del Duero ligt ten noorden van Madrid in de autonome regio Castilië en Leon. Het is een prachtig gebied waarbij het wonderschone ruwe bergachtige landschap wordt afgewisseld met kastelen, kathedralen, kerken, kloosters en Middeleeuwse stadjes zoals Ávila, Salamanca en Segovia.

Exclusieve wijnen

“De wijngaarden van Ribera del Duero liggen in een groot gebied langs de bovenloop van de Duero, de rivier die in Portugal verder stroomt als de Douro. Grofweg vind je het gebied tussen Burgos aan de noordoostkant en Valladolid in het zuidwesten.

Je zit hier aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte, wat betekent dat de wijngaarden op hoogte liggen, zo tussen de 700 en 1000 meter.” Het is een vooraanstaande wijnregio waarbij de exclusieve rode wijnen zich qua kwaliteit kunnen meten met de beste rioja’s.

In de jaren negentig werd de wijn van de streek heel populair, vooral door de positieve commentaren van Amerikaanse critici, Robert Parker voorop.
Bodegas Portia in Perswijn

Ronald de Groot schreef het volgende over Bodegas Portia:

Bodegas Portia

De dynamiek van de moderne tijd voel je al meteen bij het eerste bezoek. We zijn bij Bodegas Portia, direct aan de autovía tussen Burgos en Madrid.

Het moderne, bijna futuristische gebouw, ontworpen door de befaamde architect Norman Foster – die onder andere het vliegveld van Beijing bouwde – staat model voor de ontwikkelingen in Ribera del Duero.

Dit project van meer dan 40 miljoen euro is neergezet door de familie Martínez Zabala, eigenaar van Bodegas Faustino in Rioja. Een investering die getuigt van het vertrouwen dat zo’n groot bedrijf heeft in de streek Ribera del Duero.

Aranda de Duero - Bodegas Portia

De Gouden Driehoek

Portia is een mooi voorbeeld van een nieuwe generatie van investeerders met een wijnachtergrond. Nadat de eerste percelen werden gekocht in 1998, maakte Portia – genoemd naar een maan van Uranus – de eerste jaargang in 2003.

Raul Quemada

Eerst werd de wijn als een soort ‘garagewijn’ gemaakt, in Aranda de Duero. Daarna werd wijnmaker Raul Quemada aangetrokken om de wijnen te maken, in een stijl die bij de streek past; elk van de zes bedrijven van Faustino heeft een eigen wijnmaker, die wijnen maakt met een eigen signatuur.

Gumiel, Roa en Sotillo

‘We hebben nu 168 hectare, verdeeld over 39 percelen. Alle wijngaarden zijn zelf aangeplant. De meeste van onze wijngaarden liggen in de driehoek tussen de plaatsen Gumiel, Roa en Sotillo.

Wijngaarden Bodegas Portia

Dat wordt de “gouden driehoek” genoemd. Het is het hoogste deel van de streek, met bijzondere ondergronden. De bodega ligt op 830 meter, onze wijngaarden liggen gemiddeld zo op 900 meter.

Het is hier dus koeler dan in de Rioja. Bovendien valt hier minder regen, zo’n 400 á 450 millimeter, daar zo’n 600 millimeter. In combinatie met het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht, zorgt dat voor dikkere schillen.

Dus wijn met meer aromatische kracht. Wat ook helpt voor de wijngaarden is de combinatie van een hete zomer en een koude winter.’

Het gehele artikel staat in de 7e editie van Perswijn 2022 op blz. 27 en 28.

Geproefde wijnen

Er werden een aantal wijnen uit Ribera del Duero geproefd, waaronder een vijftal wijnen van Bodegas Portia

Bodegas Portia Summa Edición Limitada 2018 (op aanvraag)
17,5 punten
Intens fruit, kokos, vanille, rokerig, chocola; warm en verleidelijk, zachte tannine, puur.

Bodegas Portia Triennia 2017
17 punten
Zwoel, vanille, kruiden, koffie, verleiding, kokos, zwarte olijven; krachtig, fluwelen tannine.
Portia Triennia

Bodegas Portia Prima la Encina 2019
16,5 punten
Fraai hout, vanille, vijgen, koffie; diepgang, ronde tannine, blijft elegant, goede zuren.
Portia Prima la Encina

Bodegas Portia Crianza 2019
15,5 punten
Pruimen, vanille, kokos, intens, chocola; elegant, mooie zuren, diepgang, sappig, fijn hout.
Portia Crianza

Bodegas Portia Roble 2021
15 punten
Kersen en bramen, vleugje hout, kruidig; zacht en sappig, hout aanwezig, fruit, lichte tannine.
Portia Roble

Back to top