Door naar content

3 nieuwe unieke bottelingen van Waterford

06 september 2022

Waterford laat een stukje Ierse whiskey geschiedenis herleven. De eigenzinnige distilleerderij brengt 3 unieke bottelingen op de markt. Eén daarvan is gemaakt van de vrijwel verdwenen moutsoort Hunter. De andere 2 bottelingen zijn rokerige single farm whisky’s, waarbij de Ierse mout is gedroogd op specifieke Ierse turf.

“Heritage Hunter, Peated Fenniscourt, Peated Ballybannon”

Een ode aan vervlogen tijden

Waterford is een eigenzinnige (men schrijft bijvoorbeeld whisky zonder e) distilleerderij uit het zuidoosten van Ierland. Hier aan de oevers van ‘River Suir’ staat het effect van terroir op de smaak van de whisky centraal. Bij deze 3 nieuwe bottelingen gaat men bij Waterford nog een stapje verder en laat men de rijke Ierse whiskey geschiedenis naar voren komen.

Voor de productie van de whisky’s heeft zijn verschillende Ierse bedrijven ingeschakeld. Voor de Waterford Heritage Hunter is er 50 gram aan zaden uit een zaadbank geteeld om voldoende Hunter mout te krijgen om 50 vaten met spirit te vullen.

Voor de geturfde varianten is er speciaal op zoek gegaan naar Ierse turf. Dit is uiteindelijk in Ballystiege gestoken.

Daarna heeft Minch Malt (de oudste en grootste moutproducent van Ierland) de oogsten van twee boerderijen gedroogd boven de in Ballystiege gestoken turf.

De smaak van terroir

Voor wie al bekend is met Waterford, weet dat het bedrijf onder leiding van Mark Reynier, een zoektocht is begonnen naar terroir in whisky. Het uiteindelijke doel is om de meest smaakvolle whisky ter wereld te produceren.

Single Farm

Bij Waterford brengt men het productieproces vanaf de boerderij t/m de uiteindelijke whisky geheel in kaart. Via een bijzonder uitgebreid systeem wordt de opbrengt van iedere oogst uitgebreid behandeld. Op deze manier kan Waterford whisky produceren die afkomstig is van één oogst van één specifieke boerderij.

Invloed van terroir

In een uitgebreide wetenschappelijke onderzoek is al eerder aangetoond dat het effect van terroir van invloed is op de smaak van een whisky. Mooie voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Waterford Sheestown 1.2, maar ook de Waterford The Cuveé.

Hunter: vol van smaak

Een volgende stap in de zoektocht naar smaak in whisky is gezet. Het team van Waterford heeft de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. Deze graansoort werd in 1959 ontwikkeld door Dr. Herbert Hunter en werd geroemd om zijn smaak.

In de afgelopen decennia werd echter meer en meer gekeken naar de opbrengst per kilo mout, waardoor deze moutsoort vrijwel overal verdween. In samenwerking met Minch Malt, het Ierse departement van landbouw en verschillende boeren werd 50 gram zaad in verschillende jaren omgezet in een volledige oogst van het Hunter mout.

Nu – meer dan drie jaar later – is de whisky gebotteld en kunnen whiskyliefhebbers de smaak van deze uitgestorven graansoort beoordelen.

Whisky van vroeger

Mark Reynier zegt hierover: “Wij willen graag weten hoe de whisky van vroeger smaakte. Om dit te beoordelen, moet je mout van destijds gebruiken en beoordelen. Als de smaak van de moutsoort goed is, moeten wij deze weer gaan gebruiken”.

Waterford Heritage Hunter

Vat samenstelling:
45% First Fill U.S.
18% Virgin U.S.
21% Premium French
16% Vin Doux Naturel

Proefnotities:  
Neus: aardse, droge grond, citroensorbet, schil van rode appel, droge bast, boerenerf, gekneusde gerstkorrels, gebakken zout, krijt.
Smaak: sinaasappelcake, gedroogde kruiden, kruidnagel, pap met pruimen, houtskool, citrusoliën.
Afdronk: droog, groen en een lichte kruidigheid.
106594 WATERFORD Heritage Hunter 50% 0,70 ltr

Peated whisky niet alleen uit Schotland

Schotse whisky staat bekend om de rokerigheid die je hierin terug kunt proeven. De meeste whisky van het eiland Islay heeft hier ook zijn faam aan te danken. Mark Reynier heeft in het verleden bij de Schotse distilleerderij Bruichladdich als Distillery Manager gewerkt. Daar was hij onder andere verantwoordelijk voor de iconische en zéér rokerige Port Charlotte en Octomore whisky’s.

Turf uit Ierse veengronden

Ierland staat tegenwoordig niet bekend om zijn rokerige whiskey. Er zijn echter wel rokerige whiskey’s te vinden op het groene eiland. De met rook gedroogde mout die hiervoor gebruikt wordt is echter vaak niet van Ierse afkomst.

Het team van Waterford zag het daarom als uitdaging om niet alleen te zorgen dat de gerst van een Ierse boerderij afkomstig zou zijn, maar dat ook de turf uit Ierse veengronden gestoken zou worden.

Peated Single Farms

Het resultaat mag er zijn! Niet één, maar twee single farm, single malt whisky’s zijn met een subtiele en uitgebalanceerde smaak geproduceerd. Bij rokerige whisky is het gebruikelijk om de “hoeveelheid rook” in de whisky aan te geven met het aantal fenolen (chemische verbindingen die zorgen voor de rooksmaak) als Parts Per Million, of kortweg PPM.

De twee peated Waterford’s hebben allebei een “peat-level” die niet zou misstaan tussen de bekende Schotse Islay whisky’s. Namelijk 47 PPM voor de Ballybannon en 38 PP< voor de Fenniscourt whisky. Als je kijkt naar de smaakomschrijvingen, zie je echter nog de basis van Waterford doorschemeren: Het terroir van de individuele boerderijen.

Waterford Peated Fenniscourt

Vat samenstelling:
33% First Fill U.S.
18% Virgin U.S.
20% Premium French
29% Vin Doux Naturel

Proefnotities  
Neus: turf, zout, perenschil, mos, hooi, citroenschil, gedroogde tijm, moutkoekjes, marsepein, gebakken banaan.
Smaak: droog touw, BBQ, moerasmirte, witte peper, vol maar toch zacht.
Afdronk: zachte, warme aardse tonen, droog, eindigend in zachte golven.
106595 WATERFORD Peated Fenniscourt 50% 0,70 lt

Waterford Peated Ballybannon

Vat samenstelling:
38% First Fill U.S.
21% Virgin U.S.
30% Premium French
11% Vin Doux Naturel

Proefnotities  
Neus: zachte turf, amandelen, fris, lavendelhoning, rook van een kampvuur van aangespoeld hout op het strand, groene appels.
Smaak: turf en heerlijk vol, BBQ-vis aan zee, boterachtige, warme appel- en amandeltaart met ijs van honingraat.
Afdronk: oneindig!
106596 WATERFORD Peated Ballybannon 50% 0,70 ltr

Bestelinformatie

De allocatie en verkoop van deze whisky’s verloopt via de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken. Naar verwachting zullen de whisky’s vanaf week 38 beschikbaar zijn.

106594 WATERFORD Heritage Hunter 50% 0,70 ltr
106595 WATERFORD Peated Fenniscourt 50% 0,70 ltr
106596 WATERFORD Peated Ballybannon 50% 0,70 ltr


Lees meer over Waterford Irish Whisky

Back to top