Door naar content

Heerlijke sfeer bij Hielander Zomer Whisky Festival 2022

21 september 2022

In Alkmaar werd op zaterdag 17 september 2022 de zomereditie gehouden van het vertrouwde Hielander Whisky Festival. Als locatie ditmaal niet de statige Grote Kerk in het hart van de stad, maar de meer industriële Hal 25 net buiten het centrum.

De whiskyliefhebbers kwamen uit alle delen van het land en wisten samen met de organisatie en standhouders een fantastische sfeer te scheppen.

MacNair’s Panama Rum

Ook rum en gin op het Hielander Whisky Festival

MacNair’s Panama Rum

Er stonden veel verschillende whisky’s, maar men kon ook rum en gin proeven. Dit om het zomerse karakter te benadrukken.

Vooral de MacNair’s Panama Rum, een creatie van Billy Walker en ‘zijn’ The GlenAllachie distilleerderij oogsten veel lof.

Middag en avond sessie

Het festival was verdeeld over twee sessie. De liefhebbers kregen in beide sessies vier uur de tijd om hun hun favoriet van het festival te zoeken. Op de stand bij De Monnik Dranken zat er qua belangstelling een duidelijk verschil tussen beide sessies.

Drams uit Campbeltown

Zo waren ’s middags bij de Schotse Whisky’s de drams uit Campbeltown favoriet. Zowel de Glen Scotia Double Cask, Glen Scotia 18 Years Old als The Gauldrons uit de Remarkable Regional Malts serie waren in trek.

Maar misschien was de Glencadam 17 Years Old Port Cask Finish nog wel het meest geliefd. Bij de dranken uit andere landen waren de Ierse whiskey’s van The Whistler het populairst.

 

Islay whisky

’s Avonds was het duidelijk dat de liefhebbers op zoek waren naar steviger werk. Waar The Whistler eerder de meest gekozen Ier was, was Waterford met de Wilkinstown 1.1 en de Cuvée de meest besproken merken uit Ierland.

Ook verder op de proeftafel waren er positieve verrassingen voor de gasten. De door Billy Walker geblende White heather 15 Years Old en MacNair’s Panama Peated rum waren bijzonder geliefd.

Ook de Smokehead Islay single malts hadden weer een streepje voor bij veel van de ‘peat heads’. Al was er natuurlijk de nodige discussie over welke variant de beste was. Het eindoordeel leek onbeslist tussen de Smokehead High Voltage en de Smokehead Stout Cask Finish.

En als je het over Islay hebt, mag natuurlijk Big Peat niet ontbreken. Ditmaal was het de 12 jaar oude variant van deze iconische Islay malt die furore in Alkmaar maakte.

 

Speeddate met Ronald

Naast de vele stands die op het festival te bezoeken waren, waren er ook “speeddates”. Dit waren korte tastings waarin een kleine groep liefhebbers een compacte masterclass kregen van één van de vele whisky experts die aanwezig waren.

Voor De Monnik Dranken gaf Ronald Anneveldt op zijn bekende enthousiaste wijze een sessie. De deelnemers kregen vier fantastische drams en een passend verhaal. Ronald was zo enthousiast dat de tasting uitliep, maar geen van de deelnemers vond dat erg.

Niet alleen werden de distilleerderijen en unieke eigenschappen besproken, ook gaf Ronald een heerlijke culinaire tip: Wanneer je een hamburger op de barbecue legt, haal deze dan even van het vuur nadat je de twee kanten hebt dichtgeschroeid. Injecteer de burger vervolgens met MacNair’s Peated Panama rum en gril de burger verder. Succes gegarandeerd!

 

Bedankt

Voor de Monnik Dranken stonden Ronald Anneveldt en Ivar Wittebrood op de stand. Zoals ieder Hielander Whisky Festival was er ook deze editie een grote groep vrijwilligers van de Ben Nevis Club aanwezig.

Deze gepassioneerde whiskyliefhebbers hebben zich weer volledig ingezet voor het perfect verlopen van het festival. Zo helpen er leden mee op de stands en staan overal op het festival taken uit te voeren.

Langs deze weg willen wij de organisatie, de vele vrijwilligers en de enthousiaste bezoekers bedanken voor deze succesvol verlopen zomereditie van het festival. Wij kijken alvast uit naar het volgende Hielander Whisky Festival in februari 2023.

 

Back to top