Door naar content

Jean-Noël Dollet van Maison Janneau over de schoonheid van armagnac

27 september 2022

Jean-Noël Dollet van het huis Janneau is een grootheid in de wereld van armagnac. Eind september 2022 bracht hij een bezoek aan Nederland om de schoonheid van deze sterke drank wat meer onder de aandacht te brengen.

In Nederland is er te weinig aandacht voor een kwaliteitsdrank als armagnac. Daarom bezocht Jean-Noël diverse Nederlandse drankenspeciaalzaken en vond er bij de Cognactheek in Apeldoorn een armagnac-proeverij plaats.

Over Jean-Noël Dollet

Grands Armagnacs Janneau

Over Jean-Noël Dollet

Jean-Noël Dollet is een specialist in wijnen en gedistilleerde dranken. Hij reisde de wereld over voor internationale bedrijven zoals Moët Hennessy, Diageo en Distell.

Als Fransman is Jean-Noël gehecht aan zijn land, de wijngaarden, het terroir en ‘the French way of life’. Daarom besloot hij zich te vestigen in Armagnac Ténarèz, waar hij een klein landgoed uit de 18e eeuw bezit.

Ook sloot hij zich aan bij Grands Armagnacs Janneau. Hier werkt hij samen met medewerkers die al meer dan 40 jaar in dienst zijn bij dit vooraanstaande armagnac-huis.

Grands Armagnacs Janneau wijngaarden

Streven naar perfectie

Grands Armagnacs Janneau

Het distilleren van armagnac is een typisch Frans ambacht.

Het team waar Jean-Noël Dollet deel van uitmaakt is vastbesloten om alle kennis en ervaring te bundelen en zo nog complexere armagnac te ontwikkelen.

Zij streven daarbij naar perfectie en het winnen van de felbegeerde Meilleur Ouvrier de France.

Maison Janneau beschikt over wijngaarden in de 3 armagnac regio's

Grands Armagnacs Janneau

Over Janneau Armagnac

Janneau is het meest verkochte armagnacmerk in markten zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Door Janneau’s unieke stijl en meesterlijke beheersing van de verschillende productiestadia, hebben ze een reputatie opgebouwd als één van ’s werelds meest toonaangevende armagnac merken!

De belangrijkste druivensoorten welke worden gebruikt bij Janneau zijn ugni blanc, folle blanche, colombard en baco.

Lees meer over Janneau Armagnac

Over armagnac

Armagnac heeft een geschiedenis van meer dan 700 jaar. Het is dan ook het oudste wijndistillaat van Frankrijk en bijvoorbeeld ouder dan het bekendere cognac.

Gericht op Frankrijk

Dat armagnac in Nederland niet zoveel gedronken wordt komt doordat er relatief weinig van wordt geproduceerd (slechts 6 miljoen flessen per jaar). Bovendien is de afzet met name gericht op de Franse markt en niet op export naar andere landen.

De Fransen zelf drinken veel meer armagnac dan cognac.
Geur en smaak

Armagnac wordt net als cognac gedistilleerd met een alambiek. Het voornaamste verschil daarbij is dat armagnac slechts één keer wordt gedistilleerd. Hierdoor heeft deze sterke drank een hoger waterdeel en komen de smaken en geuren van de gebruikte grondstoffen meer naar voren.

Lees meer over armagnac

Drankenspeciaalzaken werken met Maison Janneau armagnac

Grands Armagnacs Janneau

Drankenspeciaalzaken

Jean-Noël en Vincent hebben op donderdag 22 september 2022 een aantal drankenspeciaalzaken bezocht.

Tijdens deze bezoeken ging Jean-Noël uitgebreid in op de twee distillatiemethoden waar men bij Janneau gebruik van maakt.

Ook de druivensoorten en de rijping op vaten van eikenhout uit de nabijgelegen bossen van Limousin en Monlezun passeerden de revue.

 

Armagnac-proeverij bij Cognactheek

Grands Armagnacs Janneau

Armagnac-proeverij bij Cognactheek

’s Avonds organiseerde de Cognactheek uit Apeldoorn een armagnac-proeverij. Jean-Noël liet daarbij niet alleen armagnac uit de reguliere reeks proeven, maar ook een aantal bijzondere vintage armagnac.

Line-up:

• Janneau VSOP
• Janneau XO
• Janneau 12 YO
• Janneau 18 YO
• Janneau 21 YO
• Janneau Vintage 1974

 

 

Distilleerketels bij Janneau Armagnac

Grands Armagnacs Janneau

Bedankt

Langs deze weg willen wij de drankenspeciaalzaken bedanken voor hun gastvrijheid en interesse in het verhaal van Jean-Noël Dollet van Jenneau Armagnac.

Daarnaast bedanken wij Harold van der Werff en Erik de Leest van de Cognactheek in Apeldoorn voor het organiseren van de armagnac-proeverij.

En tot slot willen wij natuurlijk Jean-Noël Dollet bedanken voor het bezoek aan ons land om hier de kennis op het gebied van armagnac te vergroten.

 

 

 

 

Armagnac, het oudste wijndistillaat van Frankrijk

Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk

Armagnac, het oudste wijndistillaat van Frankrijk

Armagnac bestaat 200 jaar langer dan cognac en is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Deze sterke drank komt uit de Gascogne en wordt voornamelijk gemaakt van de ugni blanc druif.

De regio Armagnac ligt midden in de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. Dit uitgestrekte gebied ligt tussen de Pyreneeën en de Bordeaux en heeft de meeste zonuren van heel Frankrijk.

Lees meer over armagnac

 

 

 

 

 

Back to top