Door naar content

Loch Lomond & Glen Scotia theatervoorstelling in Nijverdal

19 september 2022

Op zaterdagavond 10 september 2022 vond er aan de voet van de Sallandse heuvelrug een heuse theatervoorstelling met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia plaats. Het was genieten geblazen voor het massaal toegestroomde publiek in het ZINin Theater in Nijverdal.

Theater met whisky

Deze niet alledaagse theatervoorstelling was een initiatief van Martijn Albers van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal en Arjan Hartkamp van de Monnik Dranken.

Hoe is het idee voor een theatervoorstelling ontstaan?

In het voorjaar zijn Martijn en Arjan samen naar Schotland gereisd om daar de distilleerderijen van Loch Lomond en Glen Scotia te bezoeken.

Zie hiervoor het nieuwsbericht Nederlandse slijters bezoeken Loch Lomond, Glen Scotia en Campbeltown Whiskyfestival 2022.

ZINiN Theater Nijverdal met whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia

Loch Lomond & Glen Scotia

ZINiN Theater Nijverdal

Martijn en Arjan waren dolenthousiast over deze reis. En in de dagen erna overspoelde Martijn zijn vrouw Erica met verhalen en indrukken die hij tijdens deze trip had opgedaan.

Proeverij op theaterniveau

Erica kwam met het idee om hier iets mee te doen. Een grote proeverij, maar dan wel op theaterniveau.

Martijn appte Arjan foto’s van het 297 plaatsen tellende theater met daarbij de tekst;

‘hier staan wij binnenkort!’

Idee wordt werkelijkheid

En zo geschiedde het. Er volgde een plan van aanpak en de zaal werd geboekt. In juni startte de voorverkoop van de kaarten. Daarnaast ontvingen klanten in de winkel bij aankoop van een fles Loch Lomond of Glen Scotia een entreebewijs voor de theateravond.

Voor menig whiskyliefhebber was dit een mooie gelegenheid om ook eens kennis te maken met de andere whisky’s uit het assortiment van Loch Lomond en Glen Scotia.

Op zaterdag 10 september 2022 was het dan eindelijk zo ver. De theatervoorstelling kon beginnen!

Om in Schotse sferen te komen werden de mannen van The Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle gevraagd om dit unieke evenement muzikaal te openen.

Whiskyclub

Aan de voorstelling ging een kleine whiskyproeverij met bijpassende hapjes vooraf. Daarvoor had Martijn Albers de whiskyclub waarvan hij lid is uitgenodigd.

Whisky-tasting met whiskyclub

ZINiN Theater Nijverdal

Whisky-tasting met whiskyclub

 

In de lobby van het theater konden de genodigden 3 whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia proeven in combinatie met enkele hapjes.

De hapjes werden door Martijn en Erica verzorgd en het was duidelijk dat zij hier de nodige tijd en energie in hadden gestoken.

Glen Scotia 10 Years Old | ZINiN Theater Nijverdal

Campbeltown Single Malt Whisky

Glen Scotia 10 Years Old

Na een kort welkomstwoord konden de leden aan de eerste whisky beginnen. Deze – de Glen Scotia 10 YO – stond al ingeschonken op de tafels.

De whiskyliefhebbers kregen van Arjan een uitgebreide uitleg over de geproefde whisky. Daarna kon men de whisky proberen in combinatie met een ‘ziltige’ cracker versierd met kaas en een topping van marmelade.

Ziltig en zoet

Het lichte ziltige en zoete van het hapje komen overeen met het ‘zoete’ van de bourbonvaten waar de Glen Scotia 10 YO op heeft gerijpt en het ziltige karakter waar de whisky’s uit Campbeltown bekend om staan.

Loch Lomond 12 Years Old | ZINiN Theater Nijverdal

Highland Single Malt Whisky

Loch Lomond 12 Years Old

Tijd voor whisky nummer twee. Loch Lomond 12 Years Old werd in de glazen geschonken. De distillatie in de Lomond Still zorgt voor een fruitig karakter. Dit is perfect in balans met de licht rokerige tonen die voortkomen uit het gebruikte gerst in combinatie met het hout waar de whisky op heeft gerijpt.

Foodpairing

Voor de foodpairing had Martijn een stuk zalm urenlang langzaam laten garen op de barbecue. Het rokerige van de zalm vormde een perfecte match met de Loch Lomond 12 YO.

Platina

Deze prachtige whisky ontving tijdens de San Francisco Spirit Competition een platina medaille!

Loch Lomond 18 Years Old | ZINiN Theater Nijverdal

Highland Single Malt Whisky

Loch Lomond 18 Years Old

Na ongeveer een half uur werd Loch lomond 18 YO uitgeschonken. Deze prachtige whisky is rond en vol van smaak heeft op dezelfde vaten gerijpt als de Loch lomond 12 YO. Men kon goed proeven welke invloed de leeftijd van een whisky op de smaak heeft.

Voor een optimale smaakbeleving wordt als advies gegeven om deze whisky 18 seconden in de mond te houden.

Over smaakbeleving gesproken; bij deze whisky werden bonbons van de plaatselijke Chocolaterie Twente Decadente geserveerd. Zij hadden de bonbons gevuld met Loch Lomond 18 YO.

 

Het gaat beginnen!

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de show, werden de microfoons gereed gemaakt. Er was nog even tijd voor ontspanning tot aan het grote moment.

Buiten verwelkomde The Lowland Brigade Pipe Band de gasten.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een glas met een nummertje voor later tijdens de show.

De zaal vulde zich en de gasten zochten een mooi plekje uit om van de voorstelling te genieten.

Om stipt 20.00 uur gingen de lampen aan en kwam de band het podium op. Zij vulden de zaal met Schotse muziek.

Na deze prachtige klanken kwam Martijn de bühne op en introduceerde Arjan als ambassadeur voor de merken van Loch Lomond en Glen Scotia.

Interessant inkijkje

De avond kon beginnen! Arjan gaf het publiek – onder begeleiding van een filmpje en een aantal foto’s – een interessant inkijkje in de distilleerderijen van Loch Lomond en Glen Scotia.

Single grain

Na deze introductie waren de eerste flessen single grain al onderweg om de glazen te vullen. Per rij ging er een fles het publiek in en onder de tune De Tandenborstel Jive - Orkest C'est Tout zat het tempo er lekker in.

 

 

Loch Lomond Single Grain Scotch Whisky

Scotch Whisky

Loch Lomond Single Grain

Single grain whisky is voor velen onbekend terrein, ook in Nijverdal. De whisky werd door het publiek ontvangen als fris en makkelijk drinkbaar.

Loch Lomond gebruikt voor de single grain whisky alleen de beste gemoute gerst. De whisky wordt gedistilleerd in een Coffey Still en daardoor is deze single grain soepel en zoet met een complexiteit die uniek is voor deze whiskystijl.

Lees meer over Loch Lomond Single Grain Whisky

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Scotch Whisky

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Als 2e whisky kregen de bezoekers de Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old te proeven. Deze viel bij een aantal dames in de zaal direct al in de smaak.

De fluweelzachte smaak en tonen van fruit geven een goed beeld van hoe men bij Loch Lomond whisky maakt.

De Inchmurrin wordt gedistilleerd in de Lomond Still. Dit is een distilleerketel die alleen bij Loch Lomond wordt gebruikt.

Lees meer over Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky

De 3e whisky viel direct op door het licht rokerige in de neus en zijn perfecte balans van fruit, lichte rook en turf.

Deze whisky is niet voor niets met een platina medaille bekroond tijdens de San Francisco World Spirits Competition. Ook tijdens deze proeverij werd Loch Lomond 12 YO op waarde geschat door de gasten.

Lees meer over Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

De laatste whisky in de rij van Loch lomond; de Inchmoan 12 Years Old. Inch' betekent eiland en 'Moan' betekent turf, oftewel het eiland van de turf. Een mooie amber kleurige Schotse Whisky met een rokerige finish.

Deze whisky is een combinatie van twee verschillende stills; traditional swan-neck still en de straight-neck still.

Het is een rokerige whisky met een kruidige ondertoon. Inchmoan heeft gerijpt op Amerikaans eikenhout. De refill bourbonvaten geven de whisky daarbij een zoetheid van vanille. Dit werd erg gewaardeerd door het publiek.

Lees meer over Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Pauze

Na de whisky’s van Loch Lomond werd er 20 minuten pauze gehouden. De gasten konden even de benen strekken en de mond ‘neutraliseren’ met een koud biertje.

Het einde van de pauze werd aangekondigd door The Lowland Brigade Pipe Band.

Interactie met het publiek

Nadat iedereen zijn of haar plekje weer gevonden had was het tijd voor wat interactie. Op het podium stonden prachtige chesterfield fauteuils en een bank zoals je ze alleen in Schotland tegen komt.

De gasten hadden bij binnenkomst een nummertje gekregen. Deze werden uit ‘de hoge hoed’ getoverd en bij het horen van je nummer, mocht je plaats nemen op de bank. Vervolgens werd er een pittig gesprek gevoerd met de showmasters over de whisky’s die voor de pauze geproefd waren.

Mull of kintyre

De klok op het podium tikte door en het was tijd voor de volgende distilleerderij. Deze werd ingeluid door het lied Mull of kintyre dat door de backpipers ten gehore werd gebracht.

 

Glen Scotia

Tijd voor het verhaal achter de distilleerderij die in 2021 werd verkozen tot beste distilleerderij van Schotland.

Veel bezoekers waren nog niet bekend met Glen Scotia. Maar na het horen van de verhalen over deze distilleerderij was men wel erg nieuwsgierig geworden naar de smaak van de whisky’s.

Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky

Campbeltown Whisky

Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky

Tijdens de introductie van Glen Scotia vertelde Arjan over de invloed van de zee op de whisky’s van Glen Scotia. Dit was bij de Double Cask gelijk goed te merken.

Het ziltige op de tong in combinatie met de sherrytonen (door de finish op PX-vaten) viel in de smaak.

 

Lees meer over Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

De Glen Scotia 15 Years Old is een uitzonderlijke single malt. De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigd het ware karakter van Campbeltown.

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

Lees meer over Glen Scotia 15 Years Old

Glen Scotia 18 Years Old Single Malt Whisky

Campbeltown Whisky

Glen Scotia 18 Years Old Single Malt Whisky

De op één na laatste whisky van de avond was een pareltje. De glazen werden gevuld met Glen Scotia 18 YO.

Deze whisky heeft 18 jaar gerijpt op ex-bourbonvaten. Hierdoor ontstaat een bijzondere combinatie van complexe aroma's. De whisky is zacht en rond van smaak.

Men kon tonen herkennen van limoen en grapefruit in combinatie met gember en kaneel. De afdronk was gebalanceerd, met tonen van pecannootjes en toffee.

Lees meer over Glen Scotia 18 Years Old

Glen Scotia Victoriana Cask Strenght

Campbeltown

Glen Scotia Victoriana Cask Strength

De afsluiter van de avond werd luid onthaald door het publiek. De Glen Scotia Victoriana is met een vatsterkte van 54,2% een bijzondere whisky.

Master Blender Iain McAlister selecteert persoonlijk de vaten uit de ‘reserve cellar’. Elk vat wordt gekozen om zijn unieke karakter en uitzonderlijke rijpheid.

De whisky ondergaat een finish op diepgebrande eikenvaten. Bij de soepele Victoriana zijn geur en smaak perfect met elkaar in harmonie.

Deze Campbeltown whisky wordt op traditionele wijze rechtstreeks uit het vat gebotteld. Dit zonder filtratie, waardoor de subtiele aroma’s van hout en vanille worden versterkt door een vol en kruidig fruitaroma en een mild rokerige smaak.

Lees meer over Glen Scotia Victoriana Cask Strength

Meet & Greet met Martijn en Arjan

Na het proeven van de heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia kon het publiek na afloop deelnemen aan een meet & greet met de mannen van de show.

Op het bioscoopscherm verscheen een QR-code waarmee de geproefde whisky’s voor thuis besteld konden worden.

The Lowland Brigade Pipe Band kondigde het eind van deze bijzondere proeverij aan. En na een luid applaus liepen Martijn en Arjan van het podium af. Achter de coulissen gaven zij elkaar een high five als afsluiting van een show waar lang naartoe was gewerkt.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Erica, Martijn, van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal, Theater ZINin, de techniek, The Lowland Brigade Pipe Band en aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde en gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Arjan
Wilt u meer informatie over Loch Lomond of Glen Scotia? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.

Snelst groeiende single malt whiskymerk van Schotland

Loch Lomond Whisky

De distilleerderij beschikt over een groot aantal verschillende distilleerketels. Hierdoor is men in staat maar liefst 8 verschillende stijlen whisky te maken. Dit maakt de Loch Lomond Distillery uniek in Schotland.

Single malt whisky

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whisky

 

Glen Scotia Merkenpagina

Campbeltown whisky

Glen Scotia

Glen Scotia werd in 2021 verkozen tot Scottish Distillery of the Year en Glen Scotia 25 YO werd in San Francisco beoordeeld als beste single malt whisky ter wereld.

Het succes van Glen Scotia begint wanneer Iain McAlister in 2008 de distilleerderij komt versterken.

Lees meer over Glen Scotia Campbeltown Whisky

 

Back to top