Door naar content

Mitra slijters bezoeken Glengoyne, Rosebank en Edinburgh Gin

20 september 2022

Een delegatie van Mitra-ondernemers bracht van zondag 11 september t/m dinsdag 13 september 2022 een bezoek aan Schotland. In 2019 hadden deze ondernemers een incentive gewonnen met de merken van Ian Macleod Distillers.

Als beloning bezochten zij een aantal distilleerderijen van Ian Macleod Distillers. Vergezeld door Joël de Kock, Mike Overvliet, Frans Temmink en Ivar Wittebrood van De Monnik Dranken en Sidney Foget van Mitra vlogen zij zondag vroeg in de ochtend naar Edinburgh.

De reis kan beginnen | Mitra Slijters naar Schotland

Edinburgh

De reis kan beginnen!

De winnende ondernemers hadden er zin in. Na twee jaar wachten op hun reis mochten ze eindelijk naar Schotland.

De winnaars waren Martijn Thiele (Mitra Zeewolde), Arjan Vogel (Mitra Hoogezand), Don van Straalen (Mitra Monster) en Arjan Voortman (Mitra Goor).

Aangekomen op het vliegveld van Edinburgh gingen zij met de hele groep in een gehuurde bus op weg.

Distillery

Highland Single Malt Whisky

Glengoyne

De eerste bestemming was Glengoyne. De distilleerderij ligt op anderhalf uur rijden van Edinburgh. De bus werd geparkeerd tegenover de distilleerderij naast de dunnage warehouses. Het gezelschap stond in de iconische Lowlands van Schotland.

Bij het oversteken van de weg passeerden ze niet alleen het asfalt, maar ook een unieke grens. Aan de overkant liggen de Highlands van Schotland. Glengoyne is daarmee de meest zuidelijk gelegen distilleerderij van de Highlands.

Glengoyne Distillery

De distilleerderij wordt regelmatig omschreven als één van de mooiste distilleerderijen van Schotland. De goed onderhouden kalkwitte muren geven de distilleerderij een prachtig aangezicht. De tour begon met de geschiedenis van Glengoyne, opgericht in 1833.

De route liep verder langs de malt mill, de mash tuns naar de washbacks. Frans wilde graag ervaren wat de kracht was van vergisting en stak zijn neus in de washback, waar het schuim tot aan de rand stond te borrelen. Het koolzuur klapte in zijn gezicht en de tranen stonden in zijn ogen. Hij was weer een ervaring rijker.

Glengoyne stookt de ketels op een zo laag mogelijke temperatuur om zo het kenmerkende fruitige distillaat te krijgen. De tour eindigde bij Warehouse No.1. Daar lagen diverse vaten te rijpen en werd mooi toegelicht wat vatrijping doet met whisky.

Mitra Master Blenders

Nadat de tour eindigde mocht de groep in de schoenen gaan staan van de master blender.

Iedereen kreeg vijf vatsamples om daar een eigen botteling mee te maken. Eerst ruiken, dan proeven, dan combineren en herhalen. Totdat een blend werd gemaakt naar eigen smaak.

De één had een voorkeur voor sherryrijping en gebruikte veel van de sherrygerijpte vaten, Europees dan wel Amerikaans eikenhout. Liefhebbers van een lichtere stijl maakten meer gebruik van de refill hogshead of het bourbonvat.

Een mooie verrassing was de aanwezigheid van Gordon Dundas, Global Brand Ambassador van Ian Macleod distillers.

Falkirk Wheel en The Kelpies

Schotlandreis Mitra-slijters

Falkirk Wheel en The Kelpies

Na het bezoek aan Glengoyne ging het gezelschap verder naar Falkirk. Exportmanager van Ian Macleod Distillers Stuart Thompson sloot aan.

Eerst werden het Falkirk Wheel en The Kelpies bezocht, twee mooie bezienswaardigheden in de regio.

’s Avonds werden heerlijke Schotse tapas gedineerd bij restaurant Christie’s.

 

Rosebank

De volgende dag ging het gezelschap naar Rosebank, één van de meest legendarische distilleerderijen van Schotland.

Na de sluiting in 1993 heeft Ian Macleod Distillers in 2017 het gebouw, de locatie, de naam en een aantal vaten gekocht.

In de kleine 30 jaar dat de distilleerderij gesloten was is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke locatie. De ketels zijn gestolen, de resterende vaten verhuisd en de muren vervallen.

Het gezelschap mocht binnen een kijkje nemen om het proces te zien. Niemand minder dan distillery manager Malcolm Rennie gaf de rondleiding.

Malcolm heeft een schat aan ervaring opgedaan bij lang bestaande distilleerderijen, maar bovenal ook bij een aantal recent opgerichte distilleerderijen. Dat maakt hem de ideale kandidaat om aan dit prestige project te beginnen. Malcolm vertelde dat het enige dat bewaard is gebleven de oude malt mill is.

Replica stills

De ketels zijn exact nagemaakt naar het origineel. Na de voltooiing van de verbouwing in 2023 zal Malcolm nog maanden nodig hebben om de juiste spirit uit de ketels te krijgen.

Het gezelschap keek vol bewondering rond. Een rondleiding als deze bij het legendarische Rosebank in aanbouw is uniek.

Rosebank 31 Years Old

Éénmaal buiten, met zicht op de distilleerderij, genoten zij van een dram Rosebank 31 Years Old.

Edinburgh hoofdstad van Schotland | Mitra slijters

Hoofdstad van Schotland

Edinburgh

De route vervolgde zich naar het bewonderenswaardige Edinburgh. Na heerlijke hamburgers te hebben gegeten bij restaurant Vesta dook het gezelschap in de werfkelders van distilleerderij Edinburgh Gin.

Rondleiding

De rondleiding begon met het bezichtigen van de ketels Flora & Fauna. Daarna werd er plaatsgenomen om diverse gins te proeven en te mixen met tonic.

Edinburgh Gin

Edinburgh Gin is één van de grootste ginmerken van Schotland en de eerste die ging experimenten met flavoured gins. Zo is de Edinburgh Rhubarb & Ginger Gin één van de populairste gins die zij maken.

Hidden gem

Na het bezoek aan Edinburgh Gin werd er geborreld op het dakterras van Cold Town House. Inmiddels was Philip Kingscott aangesloten, ambassador van Edinburgh Gin.

In zijn verleden is hij gids geweest in de stad en wist ons mee te nemen naar een hidden gem, genaamd Dean Village. Dit onbekende stukje van de stad is niet alleen rustig en oogstrelend, maar heeft ook een verhaal.

Miller Row

Waar het vroeger bewoond werd door de armen van de stad is het nu juist een gewilde locatie. Met een wandeling over de Miller Row langs the Water of Leith waande het gezelschap zich niet meer in de stad.

De rivier, de vele bomen en de complete afwezigheid van de indrukken van de stad doet geloven dat je ergens in de bossen bent.

 

Cocktails

Een half uurtje later kwam de groep aan bij Hamilton's, een cocktailbar die mooie cocktails wisten te creëren met Edinburgh Gin.

Favoriet was de Negroni met de Edinburgh Cannonball Gin, maar ook de Chamomile Sour met de Edinburgh Gin Classic was geliefd.

Contini

Daarna werd er heerlijk Italiaans gedineerd bij restaurant Contini onder het genot van een Glengoyne 18 YO of Tamdhu 15 YO.

Een reis om niet te vergeten

En daarmee kwam de reis tot een eind. De volgende dag vloog het gezelschap vroeg in de ochtend weer naar Nederland. Vele mooie dranken, verhalen en lachbuien rijker was dit een reis om niet meer te vergeten.

Bedankt!

Graag willen wij bij deze alle winnaars bedanken voor hun inzet voor de producten van Ian Macleod Distillers. Ook willen wij de medereizigers bedanken voor hun gezellige bijdrage aan deze prachtige reis.

Joël
Wilt u meer informatie over Glengoyne, Rosebank of Edinburgh Gin? Neem dan contact op met Joël de Kock.
Glengoyne Single Malt Whisky

Highland Single Malt Scotch Whisky

Glengoyne

Tijd loopt als een rode draad door de geschiedenis van Glengoyne. De complexe smaak van de Glengoyne whisky's komen mede tot stand dankzij het trage distillatieproces. Het langzaamste van Schotland.

De rijping op de beste bourbon- en sherry-vaten zorgt ervoor dat elke whisky uit de Glengoyne Collection een uniek smaakprofiel heeft.

Lees meer over Glengoyne Highland Single Malt Whisky

 

Rosebank Lowland Single Malt Whisky

Lowland Single Malt Scotch Whisky

Rosebank

Ooit was de Rosebank Distillery het kloppende hart van de Schotse stad Falkirk. De hier geproduceerde whisky werd – dankzij het kenmerkende bloemige karakter - vaak geprezen als de ‘King of the Lowlands’. Vanwege economische tegenspoed moest Rosebank in 1993 – net als vele andere distilleerderijen in die tijd – de deuren sluiten.

Begin 2023 opent de roemruchte distilleerderij de deuren opnieuw. Bij Ian Macleod Distillers is men er van overtuigd dat oude tijden zullen herleven aan het Forth and Clyde kanaal.

Lees meer over Rosebank Lowland Single Malt Scotch Whisky

 

Edinburgh Gin

Highland Single Malt Scotch Whisky

Edinburgh Gin

Als kleine small-batch distilleerderij produceert Edinburgh Gin een dynamisch assortiment aan gins, geschikt voor elke gelegenheid. De hoofdvestiging van de distilleerderij ligt in de fraaie, historische binnenstad van Edinburgh.

Op dit moment is Edinburgh Gin de meest verkochte gin van Schotland en behoort het tot de top 5 gin ‘brands’ van de UK, kortom een veelbelovend gin-merk!

 

Lees meer over Edinburgh Gin

 

Back to top