Door naar content

Remarkable Regional Malts Masterclass bij Slijterij van Lenteren

09 september 2022

Op donderdag 1 september 2022 organiseerde Slijterij van Lenteren uit Maasdijk een whiskyproeverij. Deze werd gehouden bij Brasserie de Hooimeid. Namens De Monnik Dranken was Valentijn Klop naar de gemeente Westland afgereisd en hij had de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing meegenomen.

Remarkable Regional Malts

Zo’n 30 whiskyliefhebbers waren naar de knusse Brasserie de Hooimeid gekomen. Deze voormalige hooiopslag ligt midden tussen de kassen in Naaldwijk.

Het publiek was gemêleerd. Voor een aantal bezoekers was het de eerste keer dat ze een whiskyproeverij bijwoonden, maar er waren ook ervaren ‘proeverij-gangers’.

De grote gemene deler was dat, op een enkeling die Big Peat herkende na, niemand bekend was met de Remarkable Regional Malts. En daar kwam na deze avond natuurlijk verandering in.

Korte introductie

Tijdens een korte introductie vertelde Valentijn over Douglas Laing, de 6 Remarkable Regional Malts en over hoe je whisky eigenlijk moet proeven.

Bijpassende hapjes

Bij elke whisky werd een bijpassend hapje geserveerd:

  • The Epicurean 12 YO met boterkoek
  • Timorous Beastie 10 YO met oude kaas
  • Scallywag 10 YO met gedroogde worst
  • The Gauldrons met quiche lorraine
  • Rock Island 10 YO met een toastje met gerookte zalm
  • Big Peat met een stukje pure chocolade

De foodpairing viel erg in de smaak. Ook vertelde Valentijn bij elke whisky het verhaal achter de fles, het karakter van de whiskyregio waar de whisky vandaan komt en andere interessante weetjes.

Tussendoor hadden de gasten rustig de tijd om te genieten van de whisky’s en hun bevindingen te delen.

Rock Island 10 Years Old favoriet

Uiteindelijk bleek Rock Island 10 Years Old de grote favoriet deze avond. Gevolgd door Scallywag 10 Years Old en Big Peat Blended Islay Malt Whisky.

Big Peat BBQ Barrel

Aan het eind van de proeverij werd er een ‘petje op, petje af’ quizje gehouden. Daarbij mochten de deelnemers vragen over whisky beantwoorden, net zo lang totdat 2 kandidaten overbleven. Zij moesten in de finale een open vraag beantwoorden om te bepalen wie de winnaar was.

De winnaar ontving – naast eeuwige roem – een Big Peat BBQ Barrel. Deze werd beschikbaar gesteld door Slijterij van Lenteren.

Bedankt

Het was voor de deelnemers een leuke en leerzame proeverij. Men genoot zichtbaar van deze mooie avond. Langs deze weg willen wij Brasserie de Hooimeid en Judy Vreugdenhil van Slijterij van Lenteren hartelijk bedanken voor de organisatie.

Back to top