Door naar content

Valentijn bezoekt Douglas Laing Campus en Strathearn

07 september 2022

Eind augustus 2022 bracht Valentijn Klop zijn eerste werkbezoek aan Schotland. Valentijn is sinds 1 april 2022 werkzaam bij De Monnik Dranken als Sales Ambassador Douglas Laing.

Tot nu toe verliep het contact ‘met Schotland’ louter digitaal. Daarom werd het de hoogste tijd voor een bezoek aan de Douglas Laing & Co Campus, het Douglas House en de Strathearn Distillery.

Douglas Laing & Co

Op donderdag 18 augustus 2022 stipt om 8.00 uur vertrok Valentijn vanaf Schiphol. Hij landde om 9.00 uur lokale tijd op Glasgow Airport.

Daar werd hij opgehaald door Scott MacDonald. Scott is Head of Sales EMEA en het aanspreekpunt voor alle promotionele en sales activiteiten van Douglas Laing in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij begeleidde Valentijn tijdens zijn bezoek en leidde hem overal rond.

First stop: Douglas Laing Campus!

Aan de rondweg van Glasgow bevindt zich de Douglas Laing Campus, waar een groot deel van de bedrijfsvoering van Douglas Laing plaatsvindt. Op het terrein bevindt zich de bottelarij, waar alle flessen worden voorzien van inhoud, etiketten en kurken, om vervolgens ingepakt en verzendklaar gemaakt worden.

Valentijn: ‘Erg leuk om dat eens in bedrijf te zien! Er zijn 2 verschillende bottellijnen; Ă©Ă©n voor het kernassortiment, zoals de Remarkable Regional Malts, waar grote aantallen aaneengesloten gebotteld worden. En een aparte lijn voor de Exceptional Single Cask bottelingen.

Vooral het proces voor de single cask bottelingen was erg interessant! Er gebeurt daar namelijk opvallend veel ouderwets met de hand. Op het moment van mijn bezoek was zojuist een kleine oplage van een nieuwe limited edition gebotteld en van etiketten voorzien.

Voor deze uitgave is besloten de fles te voorzien van een wax-seal, een wassen verzegeling om de kurk van de fles op zijn plek te houden. Om de flessen van deze verzegeling te voorzien worden ze met de hand, ondersteboven in hete was gedipt.

Om dit netjes en zorgvuldig te doen neemt dit zo’n anderhalve minuut per fles in beslag! Kun je nagaan hoeveel tijd dit in beslag neemt bij een oplage van 600 flessen!’

Na de bottelarij werd het gezelschap rondgeleid over het terrein van de campus, wat nog deels in ontwikkeling is. In de toekomst verhuizen de sales- en marketingafdelingen vanuit de binnenstad van Glasgow naar de kantoorruimten die op dit moment ontwikkeld worden op het terrein.'

Pakhuizen

Ook zijn er twee pakhuizen waar o.a. verpakkingsmaterialen en lege vaten opgeslagen liggen, maar ook de onlangs gebottelde uitvoeringen klaargezet worden voor distributie over de hele wereld!

Een deel van de pakhuizen wordt ook gebruikt om de nog te bottelen vaten op te slaan en daar lag heel wat moois tussen!

Big Peat Art

Valentijn: 'Een erg gave feature aan deze pakhuizen is dat een lokale kunstenaar beide panden heeft voorzien van immense muurtekeningen, waaronder de grootste van Schotland die, als je over de rondweg van Glasgow rijdt, onmogelijk te missen is!’

Next Stop: Douglas House!

Na de rondleiding over de campus werd het tijd om naar het hoofdkantoor van Douglas Laing te gaan. Hier in The Douglas House ontmoette Valentijn een aantal mensen die hij tot nu toe alleen digitaal had gesproken. Nu kon hij hun eindelijk eens de hand schudden.

Dougal Barr

Na de lunch was er een meeting van een uur met Dougal Barr (International Brand Ambassador) in de sample room ingepland met als opdracht 'just talk whisky, and sample some while you guys chat'.

Sample room

In de sample room bevinden zich cask samples en proefmonsters van whisky uit vaten die de afgelopen 3 maanden zijn gebotteld. Daarnaast staan hier een groot aantal geopende flessen van recente en minder recente limited editions.

Valentijn: ‘Deze ruimte ademt whisky en is een waar walhalla voor iedere whiskydrinker. Naast enkele limited editions heb ik onder andere 52 jaar gerijpte single grain van Invergordon en een Port Ellen uit 1979 mogen proeven, whisky porn, zoals dat platgezegd heet.

Met Dougal kon ik het gelijk goed vinden. Wanneer je allebei enorm veel van whisky houdt heb je al snel raakvlak natuurlijk. Het uur vloog werkelijk voorbij.’

Familiebedrijf

Dat Douglas Laing nog een Ă©cht familiebedrijf is merkte Valentijn na de meeting met Dougal Barr. Iemand had ontdekt dat Valentijn de dag voor zijn bezoek aan Douglas Laing jarig was.

Toen hij terugkwam uit de sample room lag er een klein presentje klaar en een verjaardagskaart waar iedereen een korte verjaardag wens op had geschreven.

Strathearn Distillery

Na het bezoek aan Douglas House ging het gezelschap op weg naar Strathearn. Hier heeft Douglas Laing sinds 2019 een eigen distilleerderij. Head Distiller Angela Brown verzorgde persoonlijk de uitgebreide rondleiding.

Strathearn is Ă©Ă©n van de kleinste distilleerderijen van Schotland, waar nog op ambachtelijke wijze wordt gedistilleerd. Geen computergestuurde processen of geautomatiseerde systemen. Echt handwerk!

De gemoute gerst en het water wordt door middel van zwaartekracht samengevoegd in de mashtun. De zakken met gemoute gerst, van zo’n 25 kg per stuk, moeten gewoon op de schouder de trap op gesjouwd worden.

Geen spirit safe

Valentijn: ‘Ook een interessant detail is dat er bij Strathearn geen gebruik wordt gemaakt van een spirit safe om de scheiding van de voorloop, het hart en de naloop te bepalen. Door middel van proeven en handmatige meting van het alcoholpercentage wordt bepaald wat het juiste moment is.’

The Heart

Onlangs is Strathearn “The Heart” op de markt gebracht. En als alle vooruitzichten kloppen zal aan het einde van het jaar de eerste Douglas Laing Distilled Strathearn Single Malt Whisky wereldwijd gelanceerd worden!

Valentijn: ‘Uiteraard heb ik daar zowel wat new make als single malt whisky van geproefd en ik kan niet anders zeggen dan dat het veelbelovend is!’

Lebowski

In de avond werden enkele horecagelegenheden bezocht waar men prominent werkt met de whisky’s van Douglas Laing. Bij Lebowski werd een hapje gegeten. Ze hebben hier heerlijke burgers, bijzondere cocktails en uiteraard heerlijke whisky’s.

Cocktails

Ook werd een cocktailbar bezocht waar het gezelschap zelf een whisky sour heeft gemaakt met The Epicurean Glasgow Edition. Daarnaast kon men een van Scallywag gemaakte Manhattan proeven. Stuk voor stuk heerlijke cocktails!

The Ben Nevis Whisky Bar

De avond werd afgesloten bij The Ben Nevis Whisky Bar. Dit is een leuke bar met een ruim assortiment whisky’s en gezellige livemuziek.

Lokale winkels

De volgende ochtend bezocht Valentijn samen met Scott enkele lokale winkeliers. Het was daarbij interessant om te zien hoeveel overeenkomsten er zijn met de Nederlandse slijters. Dit ondanks dat er in het Verenigd Koninkrijk sterke drank in de supermarkten wordt verkocht.

Bedankt

Na samen een lunch genuttigd te hebben heeft Scott Valentijn weer afgezet op de luchthaven van Glasgow. Daar had Valentijn even de tijd om dit inspirerende bezoek te laten bezinken alvorens hij weer naar Nederland vloog. Langs deze weg willen wij Douglas Laing bedanken voor de warme ontvangst!

Back to top