Door naar content

Yarden Petit Verdot 2018 een ‘must-try’ voor elke wijnliefhebber

20 april 2023

Elke maand proeft wijnjournalist Hubrecht Duijker een aantal wijnen en in april 2023 had  hij onder andere Yarden Petit Verdot in het glas. Deze wijn wordt gemaakt door Golan Heights Winery en is een absolute ‘must-try’ voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een volle rijke smaak.

Ideale omstandigheden voor wijnbouw

De wijngaarden liggen aan de voet van de berg Hermon, zo’n 400 tot 1200 meter boven zeeniveau. De omstandigheden zijn hier ideaal voor wijnbouw vanwege de bodem en het koele klimaat.

De wijnstreek staat bekend om zijn uitstekende wijnen en de Yarden Petit Verdot 2018 is daar een prachtig voorbeeld van.

Kwaliteitswijnen

De wijnmakers van Golan Heights gebruiken traditionele technieken en moderne technologieën om de beste kwaliteitswijnen te produceren, waarbij ze zich ook richten op duurzaamheid en het behoud van de natuurlijke omgeving.

Hubrecht Duijker over Yarden Petit Verdot:

Een onbetwiste topper uit het wijngamma is de Yarden Petit Verdot die à la een grote Bordeaux achttien maanden vatrijping ondergaat.
Yarden Petit Verdot

Yarden Petit Verdot

De petit verdot druiven, die worden gebruikt voor de Yarden Petit Verdot 2018, zijn afkomstig van meerdere wijngaarden uit Galilea.

Dit is de meest noordelijk gelegen appellatie van deze eeuwenoude wijnregio in het Midden-Oosten en wordt geroemd vanwege de kwaliteitswijnen die hier vandaan komen.

De petit verdot is een druivensoort die van oudsher vooral werd gebruikt voor het mengen van wijnen, vanwege de hoge zuurgraad en de donkere kleur, maar dat de petit verdot ook uitstekend als monocépage kan bewijst deze wijn.

De druif rijpt laat en heeft veel zon nodig om optimaal te groeien. In de Golanhoogten, met zijn zonnige dagen en koele nachten, gedijt de druif bijzonder goed.

Complexe smaak

De Yarden Petit Verdot 2018 is gemaakt van 100% petit verdot druiven die zorgvuldig zijn geteeld op de wijngaarden van Golan Heights. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten, waardoor hij een complexe smaak heeft ontwikkeld met tonen van zwarte bessen, pruimen, en een vleugje vanille en tabak.

Hubrecht Duijker:

“De nog zeer vitale, donkerrode wijn uit 2018 heeft een vlezige, gespierde, sappige smaak waarin, dankzij het houtcontact, licht rokerige roosteraroma’s en een beschaafde, zachte, milde kruidigheid het aanwezige rijpe zwarte fruit en donkere aroma’s extra dimensies verschaffen.”

Over Golan Heights Winery 2

Over Golan Heights Winery

De geschiedenis van de wijnbouw in Israël en het Midden-Oosten gaat terug tot de oudheid, maar de moderne wijnindustrie is pas in de afgelopen decennia ontstaan. In de jaren '70 van de vorige eeuw begonnen enkele pioniers met het planten van wijnstokken op de Golan Heights, een gebied dat lange tijd werd beschouwd als ongeschikt voor landbouw vanwege zijn hoogte en klimaat.

In 1983 werd de Golan Heights Winery opgericht door een groep wijnmakers, geleid door professor Cornelius Ough van de Universiteit van Californië. Hun doel was om hoogwaardige wijnen te produceren met druiven die werden geteeld op de Golan Heights, een gebied dat bekend staat om zijn vulkanische bodem en zijn koel klimaat.

Gerespecteerde wijnproducenten

Vandaag de dag is de Golan Heights Winery één van de grootste en meest gerespecteerde wijnproducenten van het land, met meer dan 600 hectare aan wijngaarden. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als een pionier in de Israëlische wijnindustrie, met een sterke focus op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie.

De wijngaarden van de Golan Heights Winery bevinden zich op de hellingen van de Golan Heights, een bergachtig gebied dat zich uitstrekt over ongeveer 1200 km². De Golan Heights is één van de hoogste regio's van Israël. Deze hoogte zorgt ook voor lagere temperaturen, waardoor de druiven langzaam rijpen en alle aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen. In combinatie met de vulkanische bodem, zorgt dit voor een uniek terroir, wat unieke wijnen voortbrengt.

Yarden

De wijnen van Golan Heights Winery zijn te verdelen in drie ranges. De fruitige Hermonwijnen voor iedere dag, de levendige en zuivere Gamla wijnen en tot slot de topwijnen, waartoe deze Petit Verdot behoort: Yarden. De Yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. Hier komen de mooiste druiven van de beste wijngaarden in samen. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws).

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Back to top