Door naar content

Le Clos Galerne, een parel uit de Loire

01 augustus 2023

Met enthousiasme kondigen we aan dat De Monnik Dranken een nieuw wijnhuis uit de Loire heeft toegevoegd aan het wijn-portfolio: Le Clos Galerne, met prachtige wijnen uit onder andere Anjou en Savennières.

De Le Clos Galerne Savennières en de Moulin Brûlé - Anjou Blanc zijn vanaf dit moment te bestellen. Aangezien de wijnen in kleine oplages gemaakt worden en zeer geliefd zijn, is er een beperkte allocatie beschikbaar voor Nederland.

De Loirestreek, een klassiek wijngebied

De Loirestreek is één van Frankrijks grote klassieke wijngebieden en ook het meest uitgestrekt. De Loire-rivier is maar liefst 1000 km lang en in zijn stroomgebied ligt de Loirevallei met 63 appellations en zo’n 57.000 hectare aan wijngaarden.

Niet verwonderlijk dat er uit dit uitgestrekte gebied met alle verschillende bodems en klimaten veel verschillende soorten wijn komen.

Over Le Clos Galerne

Le Clos Galerne is een relatief jong wijngoed waar Myrtille en Cédric Bourez hun liefde voor authentieke wijn en de terroirs van Anjou tot uitdrukking brengen. Ze werken met het grootste respect voor de natuur en maken hun wijnen met zo min mogelijk interventie.

Vanaf jaargang 2021 zijn de wijnen ook biologisch gecertificeerd. Het wijngoed meet elf hectare, verdeeld over enkele appellations, waaronder Savennières, waar ze een perceel van twee hectare bezitten en bewerken.

Noordenwind

De bodem van de wijngaarden is erg divers, met onder andere schist, vulkanisch gesteente, zand en zandsteen. Door de wijngaarden waait een koude en vochtige noordenwind, genaamd Galerne. Hier is het domaine naar vernoemd.

Savennières

Savennières is een klein gebiedje (zo’n 150 hectare) en ligt op de rechteroever van de Loire, net stroomafwaarts van de Angers, de hoofdstad van Anjou.

De omstandigheden (bodem, klimaat, hellingen) zijn hier ideaal om de chenin blanc-druiven perfect en volledig te laten rijpen.

Verborgen schat

Het wijngebied Savennières zou je een ‘verborgen schat’ kunnen noemen. Het is een klein gebied wat bij het brede publiek minder bekend is, maar waar het hart van de wijnliefhebber sneller van gaat kloppen. Er komen dan ook schitterende wijnen vandaan, zoals de biologische Savennières van le Clos Galerne.

Le Clos Galerne Savennières

Le Clos Galerne Savennières

Voor de vinificatie van hun Savennières gebruiken ze de van nature plaatselijk aanwezige gist, nadat de most eerst op statische wijze geklaard is. De jonge wijn rijpt elf maanden op barriques.

Zoals altijd bij complexe droge Loire-wijnen van de chenin blanc, is het sterk aan te bevelen vooraf de wijn te karafferen. Zo komen de aroma’s beter tot hun recht en toont de wijn zich in al zijn grandeur.

De geur is eerst vooral mineraal (vuursteen) met een vleugje hout. In de mond ontvouwt hij zich in alle breedte, met onder meer tonen van licht gekonfijt citrusfruit.

De zuren geven deze weelderige wijn zijn mooie structuur en spanning. De afdronk is lang en gul. De wijn leent zich zeker voor verdere rijping op fles, tot zeker 8 jaar na de oogst.

 

Anjou

Bij Angers bevindt zich het uitgestrekte wijngebied van Anjou, in Nederland vooral bekend vanwege de lichtvoetige, milddroge rosé-wijnen, maar de Anjou heeft zoveel meer te bieden. Mousserende wijnen, witte wijnen van droog tot uitgesproken zoet en interessante ‘koele’ rode wijnen.

Dat is mede te danken aan het gevarieerde terroir. De Moulin Brûlé van le Clos Galerne komt uit het westelijke deel van Anjou, wat door de donkergekleurde gesteentebodem ook wel bekend staat als de ‘Anjou Noir’.

Le Clos Galerne Moulin Brûlé- Anjou Blanc

Le Clos Galerne Moulin Brûlé- Anjou Blanc

Deze Moulin Brûlé Anjou Blanc wordt verkregen uit 100% chenin blanc-druivenstokken van ongeveer 15 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt in kratten van 15 kilo.

Na een zachte persing en een statische klaring van 24-48 uur vindt de alcoholische en de malolactische vergisting plaats met van nature plaatselijk aanwezige gisten.

De jonge wijn rijpt elf maanden in Frans eikenhouten vaten met een inhoud van 225 liter en 600 liter. Fris en fruitig van geur in zijn jeugd, mondvullend, krachtig en eerlijk, met aroma’s van room en nectarine, goed van structuur met een prachtig lange afdronk.

Ook voor deze wijn is het aan te raden deze vooraf te karafferen.

Bestelinformatie

Deze twee wijnen van Le Clos Galerne zijn vrij bestelbaar. Aangezien de wijnen in kleine oplages gemaakt worden en zeer geliefd zijn, is er een beperkte allocatie beschikbaar voor Nederland.

789274 Le Clos Galerne - Savennières
789275 Le Clos Galerne - Moulin Brûlé
Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top