Door naar content

3 interessante wijnen voor het kerstdiner 2023

20 december 2023

Wijnjournalist Hubrecht Duijker proeft en beoordeelt jaarlijks een enorm aantal wijnen. Speciaal voor de feestdagen hebben we 3 wijnen geselecteerd die gegarandeerd zorgen voor succes tijdens het kerstdiner.

Tijdens de feestdagen is eten, drinken en gezellig samenzijn over het algemeen nóg belangrijker dan tijdens de rest van het jaar. Een goede wijn geeft deze dagen net even wat extra’s.

Of het nu een robuuste rode wijn is die de winterwarmte brengt, een bruisende mousserende wijn die de sfeer verhoogt, of een zoete dessertwijn die de maaltijd afsluit, wijn voegt een vleugje ontspanning en gezelligheid toe aan het samenzijn.

Mousserend, rood en dessertwijn

Voor het kerstdiner hebben we 3 verschillende wijnen geselecteerd; een Zuid-Afrikaanse mousserende wijn, een stevige rode wijn met veel diepgang uit de Pays d’Oc en een sprankelende dessertwijn uit Californië.

Mousserende wijn uit Zuid-Afrika

Bij een uitgebreid kerstdiner mag een mousserende wijn eigenlijk niet ontbreken. Daarom beginnen we deze ‘special’ met Alvi's Drift Brut Nature uit Zuid-Afrika. Het sprankelende karakter van deze wijn creëert een feestelijke sfeer en zorgt voor een stijlvol begin van het feestmaal.

De verkwikkende bubbels zorgen voor een feestelijke toast en warmen de smaakpapillen op voor de culinaire verwennerij die volgt. Alvi's Drift Brut Nature – en mousserende wijnen in het algemeen – zijn ideaal voor het combineren met diverse gerechten, van voorgerechten tot lichte hapjes.

Alvi's Drift MCC Brut Nature met gerookte zalm tijdens het kerstdiner
Een echte Cap Classique

Hubrecht Duijker over de wijn: “De Alvi's Drift Brut Nature wordt gemaakt volgens de traditionele methode die we kennen van Champagne, met een rijping van drie jaar in de kelder. Deze mousserende wijn is samengesteld uit twee druivenrassen: chardonnay (55 procent) en pinot noir.

Het resultaat?

Een verfijnde, droge wijn met opvallende frisheid en een vleugje rijpheid. Het zachte bruisen en de smaken van brioche, noten en ‘citroenig’ fruit maken deze wijn tot een genot voor de zintuigen.”

De Alvi's Drift MCC Brut Nature - met zijn kenmerkende droge en verfrissende karakter - biedt geweldige mogelijkheden om te combineren met verschillende gerechten en smaken. Daardoor is het de ideale metgezel voor een feestelijk begin van het kerstdiner.

Hier zijn 4 heerlijke wijn-spijscombinaties voor bij het kerstdiner met de Alvi's Drift MCC Brut Nature:

Gerookte zalm

De subtiele tonen van noten in de wijn accentueren de delicate smaak van gerookte zalm, ideaal voor een verfijnd voorgerecht.

Geitenkaas

Milde geitenkaas en de frisheid van de wijn creëren een harmonieuze combinatie, waarbij de citrusnoten voor een mooi evenwicht zorgen.

Lichte salades

Een frisse salade met citroen- of vinaigrette-dressing past goed bij de citrusaccenten in de wijn, voeg wat gegrilde kip of garnalen toe voor extra smaak.

Amandelen en zoute snacks

Geroosterde amandelen en zoute snacks vullen het mousserende karakter van de wijn aan voor een lichte en smaakvolle combinatie.

Stevige rode wijn met veel diepgang | kerstdiner 2023

Stevige rode wijn met veel diepgang

Rode wijnen zijn onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. De dieprode kleur van rode wijn roept een gevoel van feestelijkheid op en past uitstekend bij de kerstsfeer. Traditionele associaties met rood vlees en gevogelte dragen bij aan het beeld van rode wijn als kerstfavoriet.

Een knap gecomponeerde wijn uit de Pays d’Oc

Hubrecht Duijker over de wijn: “De Aussières Rouge werd knap gecomponeerd uit zowel Bordeaux-rassen (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) als Mediterrane (marselan, syrah).

Samen geven ze een stevige wijn met behoorlijk wat diepgang, denk aan bessen, zwarte vruchten, kruiden en vooral flink wat donkere aroma’s.”

Rijk fruitig en kruidig karakter

Het rijke fruitige en kruidige karakter van de Aussières Rouge leent zich bij uitstek voor diverse wijn-spijscombinaties.

Hier zijn 5 heerlijke wijn-spijscombinaties voor bij het kerstdiner met de Aussières Rouge:

Gegrilde Lamsschouder

De robuuste tannines van Aussières Rouge harmoniëren met de sappigheid van gegrilde lamsschouder voor een gebalanceerde combinatie.

Wilde Paddenstoelen Risotto

De aardse tonen van de wijn versterken de smaken van wilde paddenstoelenrisotto, waardoor een gebalanceerde en verfijnde ervaring ontstaat.

Kaasplateau met harde kazen

Combineer Aussières Rouge met harde kazen zoals Manchego of Pecorino voor een evenwichtige mix van smaken.

Gegrilde Groentenspiesjes

Licht gegrilde groenten brengen frisheid naar voren en vullen de wijn aan, waardoor een verkwikkende combinatie ontstaat.

Gegrilde Eend

De rijke en sappige textuur van gegrilde eend gaat hand in hand met de diepe smaken van Aussières Rouge voor een smaakvolle combinatie.

Quady Red Electra Moscato Black Muscat met aardbeientaart tijdens het kerstdiner

Een sprankelende dessertwijn

Dessertwijnen zijn perfect voor de feestdagen vanwege het zoete, weelderige karakter. Net als rode wijnen bieden ze een warme, gezellige sfeer die past bij de vieringen aan het eind van het jaar.

De rijke, complexe smaken van dessertwijnen – met vaak tonen van honing, gedroogd fruit en kruiden - vormen een aanvulling op feestelijke zoetigheden en desserts.

Of het nu gaat om een decadente chocoladetaart, fruitige taarten of romige desserts, dessertwijnen voegen een heerlijke dimensie toe aan de afsluiting van een feestelijke maaltijd.

Quady Red Electra Moscato Black Muscat

Hubrecht Duijker over Quady Red Electra Moscato Black Muscat: “Bij Quady Winery maakt men wijnen (vooral) op basis van muskaatdruiven. Soms bevatten deze 15 procent alcohol, maar Andrew en diens team maken ook vederlichte soorten, zoals de Red Electra Moscato Black Muscat die slechts 5,5 procent bevat.

De nu beschikbare 2021 is een combinatie van orange muscat met black muscat/muscat de hambourg. Deze koel te serveren, medium rode wijn verlokt met zijn frisse zoetheid en jammige rode, tevens bessige fruit. Delicious bij en op desserts met rode vruchten.”

De veelzijdigheid van de Red Electra Moscato maakt het een geschikte metgezel voor diverse gerechten. Hier zijn enkele wijn- en spijscombinaties:

Aardbeientaart

De zoetheid van de wijn contrasteert mooi met de verse smaken van aardbeientaart.

Frambozenmousse

De licht mousserende en frisse zoetheid van de wijn past goed bij de romige textuur van frambozenmousse.

Perentaart

De perensmaak in een taart komt goed tot zijn recht naast de aroma's van de wijn.

Rode vruchtensorbet

Een rode vruchtensorbet, zoals aardbei of framboos, wordt verrijkt door de zoete en fruitige karakteristieken van de wijn.

Fijne feestdagen

Langs deze weg wensen wij u alvast hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2024.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top