Floor, Patrick en Hidde op bezoek bij Waterford Whisky
De Ierse whiskeyindustrie is ‘booming’ en Floor, Patrick en Hidde kregen enkele weken geleden de kans om eens bij Waterford achter de schermen te kijken. Het werd een onvergetelijke en leerzame reis.
Van Dublin naar Waterford
Een dag na aankomst waren Floor, Patrick en Hidde al vroeg uit de veren. Ze reden vanuit Dublin naar het zuiden van Ierland.
Onderweg genoten ze van het Ierse landschap en hoe dichterbij de distilleerderij, hoe meer het begon te kriebelen bij het Nederlandse trio.
Ian O'Brien
Bij aankomst werden ze ontvangen door Ian O'Brien. Hij nam hun deze dag op sleeptouw. Ian is een man met een schat aan ervaring in de whiskyindustrie.
Hij heeft jarenlang het ambacht van distilleerder uitgevoerd en is tegenwoordig ‘Hoofd Communicatie’ bij Waterford. Dit maakt hem – naast een fantastische ambassadeur voor de Ierse whiskey – ook een ideale reisleider.
Waterford-blauwe pick-up
In een schitterende ‘Waterford-blauwe’ pick-up bezochten Ian, Floor, Patrick en Hidde een aantal locaties die erg belangrijk zijn voor Waterford. Het draaide deze dag – hoe kan het ook anders – om terroir. Oftewel; hoe en waar de gerst wordt verbouwd.
Terroir
In de ogen van Waterford is terroir van essentieel belang voor de smaakontwikkeling van whisky. Bij Waterford staat het hele doen en laten in het teken van terroir en dat is ook duidelijk terug te zien in de filosofie van de distilleerderij.
Rechtstreeks uit het vat
Eénmaal binnen ging het al snel over de vaten die in deze loods liggen opgeslagen; in 2022 heeft Waterford maar liefst 4.750 vaten afgevuld en de Nederlandse bezoekers mochten rechtstreeks uit het vat proeven.
Ze proefden onder meer whisky uit een bourbonvat en zelfs een voormalig Château Lafite Rothschild vat! Uiteindelijk worden deze vaten geblend, dit maakt het des te specialer om ze ‘puur’ te proeven.
Terroir code
Informatie over de boer, het exacte veld, de locatiecoördinaten, grondsoort, microklimaat, gerstsoort, eiwitgehalte, vochtgehalte en nog veel meer gegevens zijn terug te vinden met de unieke terroir-code. Deze code staat op elke fles Waterford whisky.
Mark Reynier
Mark Reynier, eigenaar van Waterford Whisky over de terroir-code:
“De next-level generatie whiskydrinkers wil niet alleen whisky van hoge kwaliteit drinken, maar ook weten hoe de geuren en smaken in de whisky tot stand zijn gekomen.
Zij willen op onderzoek uit en zijn geïnteresseerd in het gehele proces. Met behulp van de terroir-code geven wij deze informatie.
Dit is uniek in de whiskywereld en draagt in onze ogen bij aan het ‘beleven’ van de whisky.”