Door naar content

Floor, Patrick en Hidde op bezoek bij Waterford Whisky

01 februari 2023

De Ierse whiskeyindustrie is ‘booming’ en Floor, Patrick en Hidde kregen enkele weken geleden de kans om eens bij Waterford achter de schermen te kijken. Het werd een onvergetelijke en leerzame reis.

Van Dublin naar Waterford

Een dag na aankomst waren Floor, Patrick en Hidde al vroeg uit de veren. Ze reden vanuit Dublin naar het zuiden van Ierland.

Onderweg genoten ze van het Ierse landschap en hoe dichterbij de distilleerderij, hoe meer het begon te kriebelen bij het Nederlandse trio.

Ian O'Brien

Bij aankomst werden ze ontvangen door Ian O'Brien. Hij nam hun deze dag op sleeptouw. Ian is een man met een schat aan ervaring in de whiskyindustrie.

Hij heeft jarenlang het ambacht van distilleerder uitgevoerd en is tegenwoordig ‘Hoofd Communicatie’ bij Waterford. Dit maakt hem – naast een fantastische ambassadeur voor de Ierse whiskey – ook een ideale reisleider.

Waterford-blauwe pick-up

In een schitterende ‘Waterford-blauwe’ pick-up bezochten Ian, Floor, Patrick en Hidde een aantal locaties die erg belangrijk zijn voor Waterford. Het draaide deze dag – hoe kan het ook anders – om terroir. Oftewel; hoe en waar de gerst wordt verbouwd.

Terroir

In de ogen van Waterford is terroir van essentieel belang voor de smaakontwikkeling van whisky. Bij Waterford staat het hele doen en laten in het teken van terroir en dat is ook duidelijk terug te zien in de filosofie van de distilleerderij.

Ballygarran

Ballygarran

De eerste stop was bij de loods waar de vaten liggen opgeslagen. Deze opslagplaats is in 2017 speciaal ontworpen en ligt niet ver van de distilleerderij.

Het is een locatie die zich kenmerkt door de uitstekende luchtkwaliteit; ideaal om vaten whisky te laten rijpen.

Bij aankomst viel de verkwikkende frisse lucht gelijk op bij de Nederlandse gasten en ook de ziltige geur van de nabijgelegen zee was goed waarneembaar.

Ian: “Van buiten lijkt dit misschien een doodgewone schuur. Maar het is wel een schuur waarover grondig is nagedacht. De ventilatie is van hoogstaand niveau. Zo is er bijvoorbeeld een – technisch vernuftige – opening in het dak. Daarmee wordt de binnenkomende lucht gecontroleerd.”

Rechtstreeks uit het vat

Eénmaal binnen ging het al snel over de vaten die in deze loods liggen opgeslagen; in 2022 heeft Waterford maar liefst 4.750 vaten afgevuld en de Nederlandse bezoekers mochten rechtstreeks uit het vat proeven.

Ze proefden onder meer whisky uit een bourbonvat en zelfs een voormalig Château Lafite Rothschild vat! Uiteindelijk worden deze vaten geblend, dit maakt het des te specialer om ze ‘puur’ te proeven.

Boer Philip O’Brien

Boer Philip O’Brien

De volgende stop; boer Philip O’Brien. De boerderij van Phillip O’Brien ligt net buiten het historische stadje Kilkenny.

Sheestown Farm

Op de akkers van zijn Sheestown Farm verbouwd O’Brien  Irina gerst op een drassig lowland terroir dat vooral bestaat uit lijmsteen.

40 boeren

O’Brien is één van de 40 boeren waar Waterford mee samenwerkt.

Op de boerderij van Philip O'Brien legde Ian uit dat de gerstoogst van elke boerderij zeer gedetailleerd wordt bijgehouden.

 

 

Terroir code

Informatie over de boer, het exacte veld, de locatiecoördinaten, grondsoort, microklimaat, gerstsoort, eiwitgehalte, vochtgehalte en nog veel meer gegevens zijn terug te vinden met de unieke terroir-code. Deze code staat op elke fles Waterford whisky.

Mark Reynier

Mark Reynier, eigenaar van Waterford Whisky over de terroir-code:

“De next-level generatie whiskydrinkers wil niet alleen whisky van hoge kwaliteit drinken, maar ook weten hoe de geuren en smaken in de whisky tot stand zijn gekomen.

Zij willen op onderzoek uit en zijn geïnteresseerd in het gehele proces. Met behulp van de terroir-code geven wij deze informatie.

Dit is uniek in de whiskywereld en draagt in onze ogen bij aan het ‘beleven’ van de whisky.”

The Cathedral of Barley

Ballygarran

De volgende stop; The Cathedral of Barley. Na de oogst wordt de totale opbrengst aan gerst vervoerd naar 'The Cathedral of Barley' in Dalton’s Chancellors Mills. Dit is de gerstopslagplaats waar elke boerderij zijn eigen plek heeft.

De gerst van elke boerderij wordt gemout, gepureerd, gefermenteerd, gedistilleerd en afzonderlijk gerijpt. Ook van dit proces wordt alles geregistreerd.

Passievol legde Ian in The Cathedral de reden achter de met gerst gevulde vakken uit; elk vak is ingericht voor gerst van één specifieke boerderij.

Bij de smaak van whisky gaat het - naast het type gerst - voornamelijk om het terroir. Vandaar de scheiding op basis van waar de gerst vandaan komt.

De Waterford distilleerderij

De Waterford distilleerderij

Vervolgens reed Ian de pick-up naar de distilleerderij aan de oever van de Suir rivier.

Hij nam uitgebreid de tijd om zijn gasten het productieproces uit te leggen.

Mooie ervaring

Voor Floor, Patrick en Hidde was het een hele ervaring om met eigen ogen te zien hoe zorgvuldig Waterford te werk gaat.

Door (bijna) exact te weten wat je proeft, creëert Waterford een nieuwe dimensie aan de beleving van whisky.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Waterford - en Ian O’Brian in het bijzonder – nogmaals bedanken voor de gastvrijheid.

Waterford Whisky uit Ierland is onderscheidend en innovatief

innovatief en onderscheidend

Waterford Whisky

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Terroir

Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Lees meer over Waterford Whisky

Back to top