Door naar content

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead zorgen voor smaakvol proeffestijn in Warnsveld

17 februari 2023

Op donderdag 2 en 9 februari 2023 organiseerde Mitra Martin Velthoen uit Warnsveld een whiskyproeverij. Namens De Monnik Dranken was Joël de Kock naar het Gelderse plaatsje afgereisd. Hij had een 8-tal whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead meegenomen.

Whiskyproeverij bij Mitra Martin Velthoen

Onder de rook van Zutphen ligt het plaatsje Warnsveld. De Mitra van Martin Velthoen ligt centraal aan het plein van winkelcentrum Dreiumme. Geen Warnsvelder kan de slijterij missen, aangezien de Mitra-blauwe neonverlichting ’s avonds het plein verlicht.

Kennis

Martin opende in 2021 de winkel in Warnsveld om een jaar later een vestiging in Eerbeek te openen. Beide zijn geheel nieuwe locaties. Martin heeft veel kennis op het gebied van drank.

Hij heeft jarenlange ervaring als slijter en zijn whiskykennis deelt hij graag met anderen. Daarom organiseert Martin met enige regelmaat proeverijen bij Restaurant Spijs aan de overkant van het plein.

Dit keer had hij Joël de Kock uitgenodigd om zijn klantenkring de Schotse whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead te laten proeven en het verhaal achter deze interessante whiskymerken te vertellen.

Met een kleine 30 gasten zat Restaurant Spijs afgeladen vol. Het gezelschap bestond voornamelijk uit doorgewinterde whiskyliefhebbers, maar er zaten ook mensen in de zaal die deze veelzijdige drank nog maar net ontdekt hadden. Men genoot van de whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead. Joel: 

Ik hou ervan om voor een gemêleerd gezelschap te staan. Op deze manier komen alle vragen aan bod. Deze whisky’s zijn een geweldige doorsnee van al het ‘vloeibare goud’ dat Schotland te bieden heeft; van licht fruitig tot stevig rokerig.
Line-up:
Glengoyne

The right way is the long way

Glengoyne

Joël over deze whisky’s van Glengoyne: “De Glengoyne is een ware allemansvriend vanwege de zachte complexiteit. Als je nog geen ‘huiswhisky’ hebt, zoek dan niet verder!

Heel anders dan de intense Cask Strength #7 van Glengoyne.”

Kenmerkend voor de whisky’s van Glengoyne is fruitigheid met daarbij gebalanceerde invloeden van het hout.

Tamdhu

the finest single malt Scotch whisky

Tamdhu

Joël: “Dan Tamdhu, de sherryvriend. Een smaakprofiel die men misschien nog van vroeger kent.

Tamdhu rijpt als één van de weinige distilleerderijen zijn eigen bottelingen nog volledig op Oloroso sherryvaten. Tegenwoordig een unicum!.”

Smokehead

It’s what unites us, and sets us apart

Smokehead

Joël: “En als afsluiter, of beter gezegd uitsmijter; Smokehead. Deze knaller van Islay doet niet aan subtiliteit of balans.”

Waar de deelnemers bij het proeven van Glengoyne en Tamdhu langzaam in een ontspannen ruststand waren beland werden ze hier wakker gerookt. Geturfd en krachtig, een typische Islay Single Malt met een smakelijk vuig randje.

En waar de bezoekers eerst moesten wennen aan de rokerigheid van de Smokehead Islay Single Malt viel de High Voltage bij vrijwel iedereen in de smaak, ondanks de 58%.

Verrassend

Het mooie van een proeverij is dat je verrast wordt. Of je nu een ervaren whiskyliefhebber bent of net om de hoek komt kijken. De whisky’s in combinatie met de hapjes zorgden voor een smaakvol proeffestijn in Warnsveld!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Martin, Nico en Jorrit hartelijk bedanken voor deze goed georganiseerde avond.

Back to top